Overslaan en ga naar inhoud
UEFA Champions League bij Ziggo

De mooiste wedstrijden uit de Champions League kijk je live en exclusief bij Ziggo Sport! Volg de strijd om de cup met de grote oren en mis geen moment van je favoriete club. Gratis op kanaal 14 voor Ziggo klanten.

Champions League bij Ziggo

De mooiste wedstrijden uit de Champions League kijk je live en exclusief bij Ziggo Sport! Volg de strijd om de cup met de grote oren en mis geen moment van je favoriete club. Gratis op kanaal 14 voor Ziggo klanten.

Alles voor de voetbalfan
Maak de transfer naar Ziggo en
scoor 12 maanden gratis topvoetbal

 Ziggo Sport Totaal én ESPN Compleet

 12 maanden 50% korting op Internet & TV

Alles voor de voetbalfan

Maak de transfer naar Ziggo en scoor 12 maanden gratis Ziggo Sport Totaal én ESPN Compleet en 12 maanden 50% korting op je nieuwe Internet & TV abonnement.

Alleen bij Ziggo
Gratis de mooiste duels uit binnen- en buitenland

Van internationaal topvoetbal tot de mooiste wedstrijden uit de Eredivisie. Met Ziggo Sport én ESPN 1 standaard in je pakket volg je de beste sportwedstrijden uit binnen- en buitenland.

Ziggo Sport. Gratis bij Ziggo

Of je nu op het puntje van je stoel zit voor een panna, ralley of hole-in-one: je beleeft 't allemaal bij Ziggo Sport, dé sportzender van Nederland.

UEFA Europees voetbal

Beleef al het UEFA Europees voetbal op 1 plek bij Ziggo Sport. Alleen bij Ziggo gratis op kanaal 14. Standaard in je tv-pakket.

Kijk overal live met Ziggo GO

Kijk al je favoriete sporten waar en wanneer jij wilt met de Ziggo GO app op je smartphone, tablet of pc. Overal in Nederland en in de EU.

Veelgestelde vragen

Alles over de Champions League

De UEFA Champions League is het hoogste en meest prestigieuze Europese voetbaltoernooi voor clubs. Elk jaar strijden de beste teams uit Europa om de felbegeerde titel. Het is bovendien de best bekeken clubcompetitie ter wereld.

Wie organiseert de Champions League?

De Champions League wordt georganiseerd door de Union of European Football Associations (UEFA), de Europese voetbalbond. Deze bond is verantwoordelijk voor de regelgeving, het prijzengeld, de mediarechten en de uitvoering van het toernooi.

Naast de Champions League organiseert de UEFA ook alle andere Europese toernooien zoals de Europa League, de Conference League, de Nations League en het EK voetbal.

De geschiedenis van de Champions League

De voorloper van de Champions League, de Europacup 1, werd voor het eerst gehouden in het seizoen 1955/1956. Het was toen een eenvoudig knock-out toernooi waaraan alleen Europese landskampioenen deelnamen. In seizoen 1992/1993 onderging het toernooi een grote transformatie en werd het omgedoopt tot de Champions League.

Deze verandering bracht een uitbreiding van het aantal deelnemende teams en een groepsfase voorafgaand aan de knock-outfase met zich mee. Hierdoor werd het toernooi toegankelijker voor een groter aantal clubs. Vanaf seizoen 2024/2025 volgt de Champions League weer een nieuwe opzet. Het is de grootste verandering sinds 1992. Wederom zal het aantal deelnemende teams toenemen en de traditionele groepsfase maakt plaats voor één grote competitiefase.

Wanneer mag een team meedoen aan de Champions League?

Deelname aan de Champions League is voorbehouden aan de beste clubs uit Europa. Clubs kunnen zich kwalificeren door een hoge eindpositie in hun nationale competitie te behalen. Hoeveel teams elk land mag afvaardigen en in welke fase ze instromen, is afhankelijk van hun positie op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Deze lijst rangschikt voetbalbonden en clubs op basis van hun prestaties in Europese competities over de laatste vijf jaar. Hoe sterker het land, hoe meer clubs er uit dat land mogen deelnemen. Ook zijn er tickets voor de winnaars van de vorige editie van de Champions League en de Europa League.

Hoe werkt de Champions League?

De Champions League begint met verschillende voorrondes en eindigt met een finale. Het toernooi is opgedeeld in drie fases: de voorrondes, de competitiefase en de knock-outfase. Ieder seizoen strijden teams om de felbegeerde Champions League trofee, die symbool staat voor de absolute top in het Europese clubvoetbal.

De opzet van het toernooi


Voorrondes

In de voorrondes van de Champions League krijgen zeven kleinere clubs de kans om zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi. In drie kwalificatierondes en één play-off ronde wordt bepaald wie zich bij de 29 direct geplaatste clubs mogen voegen in de competitiefase. Elke voorronde bestaat uit een thuis- en een uitwedstrijd. Aan voorrondes doen voornamelijk clubs mee uit landen met een lage positie op de UEFA-coëfficiëntenranglijst.

De competitiefase
In de nieuwe Champions League opzet nemen we afscheid van de traditionele groepsfase. In plaats daarvan is er één grote ranglijst met alle deelnemende clubs. Tijdens de competitiefase strijden de 36 teams om een plekje in de knock-outfase. Elk team speelt acht wedstrijden tegen acht verschillende tegenstanders, vier thuis- en vier uitduels. Via een gewogen loting, op basis van de UEFA-coëfficiëntenranglijst, wordt bepaald welke tegenstanders een team treft.
 
Na deze eerste ronde plaatsen de beste acht teams zich direct voor de knock-outfase. De nummers negen tot en met 24 spelen twee play-offs om de resterende acht plaatsen in de knock-outfase te bemachtigen. Voor de verliezers van de play-offs en de teams die op plaats 25 of lager eindigen, zit het Europese avontuur er voor dat seizoen op.

De knock-outfase
Na de competitiefase gaan er 16 teams door naar de knock-outfase. Deze bestaat uit de achtste finales, kwartfinales, halve finales en uiteindelijk de finale. Alle knock-out rondes bestaan uit een thuis- en een uitwedstrijd, behalve de finale. Deze wordt beslist in een enkele wedstrijd op een neutraal terrein die wordt geselecteerd door de UEFA.

Vanaf seizoen 2024-2025 kijk je de wedstrijden uit de UEFA Champions League niet meer bij RTL 7. En de UEFA Europa League en UEFA Conference League niet meer bij Veronica en ESPN. Vanaf augustus beleef je deze competities gemakkelijk op 1 plek. Zappen? Niet meer nodig. Je kijkt het allemaal bij Ziggo Sport. Met meer wedstrijden dan ooit, vanuit een gloednieuwe studio, met de beste voetbalpresentatoren, analisten en commentatoren van Nederland.

Op speeldagen op dinsdag en woensdag zie je om 18.45 uur en 21.00 uur verschillende wedstrijden op Ziggo Sport en de kanalen van Ziggo Sport Totaal. Benieuwd welke wedstrijden er worden uitgezonden? Bekijk hier het uitzendschema of check de tv-gids op je mediabox.

Naast de UEFA Champions League zie je bij Ziggo Sport nog veel meer internationaal topvoetbal. Zo zie je onder andere wedstrijden uit de:

  • Spaanse La Liga
  • Italiaanse Serie A
  • Franse Ligue 1
  • Belgische Pro League
  • Portugese Primeira Liga
  • Turkse SuperLig
  • UEFA Nations League
  • UEFA Youth League
  • EK- en WK-kwalificatiewedstrijden
  • Internationaal bekervoetbal

Meer informatie over Ziggo Sport

Ziggo Sport is dé grootste sportzender van Nederland en gratis voor Ziggo klanten. Op kanaal 14 vind je een topaanbod van racing tot tennis en van Europees topvoetbal tot golf. En alles wat ertussenin zit.

Wil je nog meer topsport zien? Kies dan voor het extra pakket Ziggo Sport Totaal. Je hebt dan 6 kanalen vol topsport.

Als klant van Ziggo kijk je Ziggo Sport op kanaal 14 van je tv. En onderweg kijk je eenvoudig op elk scherm met de handige Ziggo GO app. Heb je geen Ziggo? Dan stream je met Ziggo Sport Free gratis de Europese wedstrijden van Nederlandse clubs. 

Champions League voordelen
Krijg Ziggo Sport Totaal cadeau

Ziggo Sport Totaal is één van de gratis extra tv-pakketten voor klanten met een Vodafone abonnement én Internet & Digitale TV van Ziggo.