Europese toplanden in actie in de UEFA Nations League. Kijk live bij Ziggo Sport op kanaal 14. Gratis voor Ziggo klanten.
UEFA Nations League bij Ziggo
Europese toplanden in actie in de UEFA Nations League. Kijk live bij Ziggo Sport op kanaal 14. Gratis voor Ziggo klanten
Kijk de Nations League live
De mooiste wedstrijden uit de UEFA Nations League kijk je live bij NPO 1 en Ziggo Sport. Kijk eenvoudig op je Mediabox Next of Next Mini óf volg de wedstrijden waar je ook bent met Ziggo GO.
Stream alle wedstrijden uit de UEFA Nations League
Wordt er een interlandwedstrijd niet uitgezonden op de tv-kanalen van Ziggo Sport? Geen zorgen! Met Ziggo Sport Totaal stream je álle Nations League wedstrijden in de Ziggo Sport Totaal app.
Hoe werkt de Nations League?
Sinds een tijdje is er een nieuw landentoernooi: de UEFA Nations League. De Nations League is lastiger te kraken dan de gemiddelde Sudoku-puzzel in een gratis ochtendkrant. Daarom leggen we het nog een keer uit.
Het toernooi bestaat uit vier divisies en de landen zijn ingedeeld op basis van de Europese coëfficiëntenranglijst. Presteer je als land goed op dit toernooi? Dan kun je je plaatsen voor het EK, als je als land nog niet geplaatst bent.
Ziggo Sport Totaal én ESPN Compleet
9 maanden 50% korting op Internet & TV
Maak de transfer naar Ziggo en scoor 12 maanden gratis Ziggo Sport Totaal én ESPN Compleet en 9 maanden 50% korting op je nieuwe Internet & TV abonnement.
Alles over de Nations League
De UEFA Nations League is een relatief nieuw internationaal voetbaltoernooi dat wordt georganiseerd door de Europese voetbalbond UEFA. Het toernooi wordt om de twee jaar gespeeld met als doel om nationale teams meer competitieve wedstrijden te laten spelen in de periodes tussen grote toernooien, in plaats van de eerder gebruikelijke vriendschappelijke interlands. Dit maakt de wedstrijden spannender en aantrekkelijker voor zowel spelers als fans. Daarnaast geeft de Nations League landen een alternatieve route om zich te kwalificeren voor het Europees Kampioenschap of het Wereldkampioenschap.
De geschiedenis van de Nations League
De UEFA Nations League werd in 2018 geïntroduceerd door de UEFA. Het idee achter deze competitie was er echter al in 2013 en werd unaniem aangenomen in 2014 tijdens het UEFA-congres in Astana, Kazachstan.
De Nations League werd in het leven geroepen om een aantal redenen. Allereerst wilde de UEFA de hoeveelheid ‘zinloze’ oefenwedstrijden verminderen en deze grotendeels vervangen door een competitie met meer betekenis, zowel sportief als commercieel. Dit verhoogt niet alleen de interesse van de fans, maar biedt ook de teams een betere voorbereiding op grote toernooien zoals het EK en WK, omdat er meer op het spel staat. Ook zorgt de competitie ervoor dat teams van vergelijkbaar niveau tegen elkaar spelen, wat de wedstrijden competitiever en spannender maakt. De introductie van de Nations League werd, na aanvankelijk wat scepsis, goed ontvangen. Het internationale voetbal is nu in de periodes tussen de eindtoernooien veel interessanter.
De eerste editie van de Nations League werd gespeeld in het seizoen 2018/2019. Portugal kroonde zich tot de eerste winnaar door Nederland in de finale met 1 - 0 te verslaan. De tweede editie vond plaats in het seizoen 2020/2021 en werd gewonnen door Frankrijk. Spanje won de derde editie in het seizoen 2022/2023.
Welke landen doen er mee aan de Nations League?
Alle landen die aangesloten zijn bij de UEFA doen mee aan de Nations League. Momenteel zijn dat er 54, aangezien Rusland is uitgesloten van deelname. De deelnemers variëren van grote voetballanden zoals Duitsland, Spanje en Italië tot kleinere landen zoals San Marino, Gibraltar en Liechtenstein.
Hoe werkt de Nations League?
In de Nations League strijden teams van alle Europese voetbalbonden in een competitiestructuur met een promotie- en degradatiesysteem. Teams worden verdeeld over vier divisies: A, B, C en D. Divisie A is het hoogste niveau met de sterkste teams, terwijl divisie D het laagste niveau is. Landen worden ingedeeld op basis van hun prestaties in eerdere edities van het toernooi en de UEFA-coëfficiënten voor landenteams. Hierdoor spelen landen van een vergelijkbaar niveau tegen elkaar en dat zorgt voor eerlijke en uitdagende wedstrijden.
Divisies A, B en C bestaan elk uit 16 teams, die op hun beurt worden verdeeld over vier groepen van vier teams. Divisie D is kleiner en bestaat uit zes teams, verdeeld over twee groepen van drie teams.
Een belangrijk aspect van de Nations League is het systeem van promotie en degradatie. De groepswinnaars promoveren direct naar een hogere divisie voor de volgende editie van het toernooi. Omgekeerd degraderen de teams die onderaan eindigen naar een lagere divisie. Dit systeem zorgt ervoor dat teams steeds worden uitgedaagd om op hun hoogste niveau te presteren.
Het is belangrijk om te weten dat alleen teams uit divisie A de Nations League kunnen winnen. De twee beste teams uit elke groep van divisie A gaan door naar de finalerondes, waarin ze strijden om de titel. De overige teams in de lagere divisies strijden om promotie naar een hogere divisie, met als uiteindelijke doel om in divisie A te belanden. Ook biedt de Nations League een alternatieve kwalificatieroute voor grote toernooien zoals het EK en WK, wat voor veel landen een ander belangrijk doel is.
De opzet van het toernooi
Groepsfase
In de groepsfase spelen de landen zowel thuis als uit tegen elk ander team in hun groep. Net als in de meeste competities krijgen teams drie punten voor een overwinning, één punt voor een gelijkspel en geen punten voor een verlies. De teams in divisie A maken kans om de competitie te winnen als ze zich plaatsen voor de finalerondes, terwijl in de andere divisies promotie en degradatie op het spel staan.
Aan het einde van de groepsfase promoveren alle groepswinnaars van divisie B, C en D automatisch naar een hogere divisie. De teams die als laatste eindigen in divisie A en B degraderen direct naar de divisie eronder en spelen de volgende editie van de Nations League dus een niveau lager. Dit geldt ook voor de twee laagst geëindigde teams in divisie C, zij degraderen naar divisie D. Het doel is dus om zo hoog mogelijk te eindigen in de groep om te promoveren en om degradatie te voorkomen. Het is niet mogelijk om te degraderen uit divisie D.
Tussenronde
Vanaf de 2024/2025 editie wordt de UEFA Nations League uitgebreid met een nieuwe ronde na afloop van de groepsfase. Deze ronde bestaat uit kwartfinales voor divisie A en promotie/degradatie play-offs voor de andere divisies. Deze wedstrijden worden in maart gespeeld, waardoor er een overgang ontstaat tussen de groepsfase die in november eindigt en de finales die in juni worden gespeeld.
De nummers één en twee van elke groep in divisie A kwalificeren zich voor de kwartfinales. Deze worden gespeeld over twee wedstrijden, zowel thuis als uit. De winnaars plaatsen zich voor het finaletoernooi, de Final Four.
De play-offs om promotie en degradatie tussen alle divisies worden gespeeld tussen:
- De nummers drie uit divisie A en de nummers twee uit divisie B;
- De nummers drie uit divisie B en de nummers twee uit divisie C;
- De twee best geklasseerde nummers vier uit divisie C en de nummers twee uit divisie D.
Final Four
De Final Four is het sluitstuk van de Nations League. Tijdens dit toernooi strijden de vier winnaars van de kwartfinales voor divisie A om de titel. De Final Four bestaat uit twee halve finales, een troostfinale om de derde plaats en de grote finale waarin wordt bepaald wie zich kampioen van de Nations League mag noemen.
Wat krijg je als je de Nations League wint?
De winnaar van de Nations League krijgt niet alleen de eer om zich twee jaar lang kampioen te mogen noemen, maar ook een trofee en prijzengeld. Daarnaast verdienen de winnaar en de finalisten vaak belangrijke punten voor de FIFA-wereldranglijst, wat invloed heeft op hun plaatsing in toekomstige toernooien en lotingen.
Kwalificatie voor het EK en WK
De UEFA Nations League is gekoppeld aan de kwalificatie voor zowel het UEFA Europees Kampioenschap als het FIFA Wereldkampioenschap. Het toernooi biedt landen een alternatieve route om zich te kwalificeren voor deze grote eindtoernooien. Teams die goed presteren in de Nations League, maar er niet in slagen om zich via de reguliere kwalificaties te plaatsen voor het EK of WK, krijgen een extra kans om zich te kwalificeren via de play-offs van de Nations League. Tijdens deze play-offs, die plaatsvinden ná de reguliere kwalificatieronden, strijden de beste niet-gekwalificeerde teams om de laatste beschikbare tickets voor het eerstvolgende eindtoernooi. Dit systeem verhoogt de inzet en waarde van de Nations League, aangezien zelfs teams die normaal gesproken buiten de kwalificatie zouden vallen, een reële kans krijgen om toch deel te nemen aan de grootste internationale toernooien.
Welke wedstrijd op welk kanaal is te zien bekijk je eenvoudig via de tv-gids op je Mediabox, via Ziggo GO of op deze pagina.
Bekijk het wedstrijdschema
Naast de UEFA Nations League zie je bij Ziggo Sport nog veel meer internationaal topvoetbal. Zo zie je onder andere wedstrijden uit de:
- UEFA Champions League
- UEFA Europa League
- UEFA Conference League
- Spaanse La Liga
- Italiaanse Serie A
- Belgische Pro League
- Portugese Primeira Liga
- UEFA Youth League
- EK- en WK-kwalificatiewedstrijden
- Internationaal bekervoetbal
Als klant van Ziggo kijk je Ziggo Sport op kanaal 14 van je tv. En onderweg kijk je eenvoudig op elk scherm met de handige Ziggo GO app.
Als sportfan zit je goed bij Ziggo
Krijg je geen genoeg van de UEFA Nations League? Dan hebben we nóg meer sportplezier voor je!