Overslaan en ga naar inhoud
Serie A bij Ziggo

De topduels uit de Italiaanse Serie A kijk je live op Ziggo Sport op kanaal 14.
Gratis voor Ziggo klanten.

Serie A bij Ziggo

De topduels uit de Italiaanse Serie A kijk je live op Ziggo Sport op kanaal 14. Gratis voor Ziggo klanten.

Serie A seizoen 2024/2025

De ‘Oude Dame’ Juventus domineerde járen de Italiaanse voetbalcompetitie Serie A. Maar nu zijn Inter en AC Milan waardige tegenstanders. Volg de strijd in de Serie A live bij Ziggo Sport op je tv. Of volg de duels met de Ziggo GO app op je smartphone, tablet of laptop.

LaLiga bij Ziggo

Serie A kijk je bij Ziggo Sport

Dé sportzender van Nederland, Ziggo Sport, heeft de uitzendrechten voor Serie A verlengd tot 2029. Dit betekent dat Ziggo klanten gratis kunnen genieten van Italiaans topvoetbal op kanaal 14 of via één van de Ziggo Sport Totaal-kanalen.

Serie A in Rondo

Ook de Serie A blijft niet onbesproken in Rondo, de voetbaltalkshow van Nederland. Aan tafel bij Wytse van der Goot sluiten analisten Marco van Basten, Ruud Gullit, Youri Mulder en Rafael van der Vaart regelmatig aan om over de actualiteit van het nationale en internationale voetbal te discussiëren.

Rondo kijk je elke maandagavond om 20.30 uur op Ziggo Sport

Alles voor de voetbalfan
Maak de transfer naar Ziggo en
scoor 12 maanden gratis topvoetbal

 Ziggo Sport Totaal én ESPN Compleet

 12 maanden 50% korting op Internet & TV

Alles voor de voetbalfan

Maak de transfer naar Ziggo en scoor 12 maanden gratis Ziggo Sport Totaal én ESPN Compleet en 12 maanden 50% korting op je nieuwe Internet & TV abonnement.

UEFA Europees voetbal bij Ziggo Sport

Vanaf nu beleef je al het UEFA Europees voetbal alleen bij Ziggo Sport. Ontdek hoe jij kunt kijken.

Serie A 2024/2025 bij Ziggo
Veelgestelde vragen

Alles over de Serie A

De Serie A is de hoogste professionele voetbalcompetitie in Italië. Elk seizoen strijden twintig Italiaanse topclubs om de felbegeerde Scudetto, de titel voor de landskampioen van Italië. De competitie staat bekend om haar rijke geschiedenis, sterke verdedigers en de tifosi, de gepassioneerde supporters van de clubs. Enkele bekende clubs in de Serie A zijn Juventus, Inter Milan, Napoli en AC Milan

Gedurende het seizoen kunnen fans en neutrale kijkers genieten van meerdere derby’s. Denk aan de Derby d'Italia tussen grootmachten Juventus en Inter Milan. Of de Derby della Capitale tussen de twee Romeinse topclubs AS Roma en Lazio. En dan is er nog de Derby della Madonnina tussen stad- en stadiongenoten Inter Milan en AC Milan. De burenruzies zijn de meest intense en best bekeken wedstrijden van de Serie A, maar er zijn talloze andere interessante wedstrijden.

De geschiedenis van de Serie A

Hoewel de eerste Italiaanse landskampioen al in 1898 gekroond werd, heeft de Serie A pas sinds 1929 het landelijke karakter zoals we dat nu kennen. Hiervoor was het Italiaanse voetbal onderverdeeld in regionale competities waarvan de kampioenen het uiteindelijk tegen elkaar opnamen in de strijd om het kampioenschap van Italië. Het seizoen van 1929-1930 was het eerste seizoen waarin de beste teams van het land samen in één nationale competitie speelden. Sindsdien heeft de Serie A zich ontwikkeld tot een van de sterkste voetbalcompetities ter wereld, die door de jaren heen veel legendarische spelers heeft voortgebracht. Spelers als Francesco Totti, Diego Maradona, Andrea Pirlo, Marco van Basten en Zlatan Ibrahimović behoren allemaal tot de 'hall of fame' van de Serie A.  

De kampioenstitel in de Serie A wordt vaak de Scudetto genoemd, wat ‘klein schild’ betekent. Dit komt doordat het winnende team sinds 1923 in het daaropvolgende seizoen een klein wapenschild met de Italiaanse driekleur op het shirt mag dragen als symbool van hun titel.

Hoewel de Serie A pas in 1929 werd opgericht, erkent de competitie ook clubs die voor die tijd tot Italiaans kampioen werden uitgeroepen. Juventus is daardoor met 36 kampioenschappen op hun naam met afstand de succesvolste club in de geschiedenis van de Serie A. Inter Milan volgt met 20 titels en AC Milan won de Scudetto 19 keer.

Hoe werkt de Serie A?

De Serie A bestaat uit twintig teams die in een zogenaamd ‘round-robin format’ tegen elkaar spelen. Elke club speelt in totaal 38 wedstrijden, één keer thuis en één keer uit, tegen elke andere club in de competitie. Dit betekent dat je per seizoen twee keer kan genieten van alle topwedstrijden.

De competitie begint doorgaans in augustus en eindigt in mei. Een overwinning levert drie punten op, een gelijkspel één punt en een verlies geen punten. Aan het einde van het seizoen wordt het team met de meeste punten gekroond tot kampioen van Italië. De winnende club ontvangt de kampioenstrofee en de Scudetto, een onderscheiding die de spelers van het team in het seizoen na de overwinning trots op het shirt dragen.

Promotie en degradatie tussen de Serie A en de Serie B

Elk seizoen degraderen de drie laagst geëindigde teams uit de Serie A naar de Serie B, de tweede divisie van het Italiaanse voetbal. Hun plaatsen in de Serie A worden ingenomen door drie nieuwe teams uit de Serie B. De kampioen en de nummer twee van de Serie B promoveren direct, terwijl de derde promovendus wordt bepaald door play-offs. 

De promotie- en degradatieregeling zorgt ervoor dat er elk jaar nieuwe teams in de Serie A uitkomen, wat de competitie fris en vermakelijk houdt. Zo krijgen ambitieuze clubs uit de Serie B de kans om (weer) op het hoogste niveau te spelen, terwijl de Serie A-teams scherp moeten blijven om hun plaats te behouden. De strijd tegen degradatie zorgt voor intense en spannende wedstrijden in de laatste speelrondes. Dit systeem creëert spanning gedurende het hele seizoen, zowel aan de top als aan de onderkant van de ranglijst.

Plaatsing Europese competities

Naast om de landstitel, strijden clubs in de Serie A ook om een ticket voor Europese competities zoals de UEFA Champions League, de UEFA Europa League en de UEFA Conference League.

De top vier teams van de Serie A plaatsen zich direct voor de competitiefase van de Champions League. Het team dat als vijfde eindigt, kwalificeert zich voor de competitiefase van de Europa League. De nummer zes plaatst zich voor de play-offronde van de Conference League.

Ook via de Italiaanse bekercompetitie is er een Europees ticket te verdienen. De winnaar van de Coppa Italia kwalificeert zich direct voor de competitiefase van de Europa League. Als de bekerwinnaar zich ook al via de Serie A heeft gekwalificeerd voor een Europese competitie, gaat dit ticket naar het hoogst geplaatste team op de ranglijst dat zich nog niet gekwalificeerd heeft. Hierdoor speelt soms ook het team dat op de zevende plaats eindigt, het seizoen erna Europees voetbal.

Bij Ziggo Sport kijk je live de topwedstrijden uit de Italiaanse Serie A. Je ziet topwedstrijden van clubs als AC Milan, Internazionale en AS Roma live op kanaal 14, gratis voor Ziggo klanten. Wil je veel meer Serie A-wedstrijden zien? Kies dan voor Ziggo Sport Totaal.

Benieuwd welke Serie A-wedstrijden je ziet bij Ziggo? Check de tv-gids op je Mediabox of bekijk hier het speelschema.

Naast de Serie A zie je bij Ziggo Sport nog veel meer internationaal topvoetbal. Zo zie je onder andere wedstrijden uit de:

  • UEFA Champions League
  • UEFA Europa League
  • UEFA Conference League
  • Spaanse LaLiga
  • Belgische Pro League
  • Portugese Primeira Liga
  • Turkse SuperLig
  • UEFA Nations League
  • UEFA Youth League
  • EK- en WK-kwalificatiewedstrijden
  • Internationaal bekervoetbal

Meer informatie over Ziggo Sport

Ziggo Sport is dé grootste sportzender van Nederland en gratis voor Ziggo klanten. Op kanaal 14 vind je een topaanbod van racing tot tennis en van Europees topvoetbal tot golf. En alles wat ertussenin zit.

Wil je nog meer topsport zien? Kies dan voor het extra pakket Ziggo Sport Totaal. Je hebt dan 6 kanalen vol topsport.

Als klant van Ziggo kijk je Ziggo Sport op kanaal 14 van je tv. En onderweg kijk je eenvoudig op elk scherm met de handige Ziggo GO app.

Champions League voordelen
Krijg Ziggo Sport Totaal cadeau

Ziggo Sport Totaal is één van de gratis extra tv-pakketten voor klanten met een Vodafone abonnement én Internet & Digitale TV van Ziggo.