Overslaan en ga naar inhoud
UEFA Conference League 2024/25
UEFA Conference League bij Ziggo

Vanaf nu kijk je de UEFA Conference League alleen bij Ziggo Sport! Gratis op kanaal 14 voor Ziggo klanten.

Conference League bij Ziggo

Vanaf nu kijk je de UEFA Conference League alleen bij Ziggo Sport! Gratis op kanaal 14 voor Ziggo klanten.

Alles voor de voetbalfan
Maak de transfer naar Ziggo en
scoor 12 maanden gratis topvoetbal

 Ziggo Sport Totaal én ESPN Compleet

 12 maanden 50% korting op Internet & TV

Alles voor de voetbalfan

Maak de transfer naar Ziggo en scoor 12 maanden gratis Ziggo Sport Totaal én ESPN Compleet en 12 maanden 50% korting op je nieuwe Internet & TV abonnement.

Alleen bij Ziggo
Gratis de mooiste duels uit binnen- en buitenland

Van internationaal topvoetbal tot de mooiste wedstrijden uit de Eredivisie. Met Ziggo Sport én ESPN 1 standaard in je pakket volg je de beste sportwedstrijden uit binnen- en buitenland.

Ziggo Sport. Gratis bij Ziggo

Of je nu op het puntje van je stoel zit voor een panna, ralley of hole-in-one: je beleeft 't allemaal bij Ziggo Sport, dé sportzender van Nederland.

UEFA Europees voetbal

Beleef al het UEFA Europees voetbal op 1 plek bij Ziggo Sport. Alleen bij Ziggo gratis op kanaal 14. Standaard in je tv-pakket.

Kijk overal live met Ziggo GO

Kijk al je favoriete sporten waar en wanneer jij wilt met de Ziggo GO app op je smartphone, tablet of pc. Overal in Nederland en in de EU.

Veelgestelde vragen

Wat is de Conference League?

De UEFA Conference League is een Europese voetbalcompetitie die is geïntroduceerd in 2021. Het is qua sterkte van het deelnemersveld het derde Europese clubtoernooi, na de Champions League en de Europa League. De Conference League is bedoeld voor clubs die zich net niet hebben gekwalificeerd voor de twee hogere toernooien en biedt toch een kans voor clubs om op Europees niveau te spelen. Voor kleinere clubs is het bovendien een mooie kans om internationale ervaring op te doen.

Wie organiseert de Conference League?

De Conference League wordt georganiseerd door de Union of European Football Associations (UEFA), de Europese voetbalbond. Deze bond is verantwoordelijk voor het organiseren van de belangrijkste Europese voetbalcompetities, zoals de Champions League en de Europa League. De UEFA zorgt voor de uitvoering, coördinatie en regelgeving van het toernooi.

De geschiedenis van de Conference League

De UEFA Europa Conference League werd in 2021 opgericht om meer (kleinere) clubs de kans te geven om Europees voetbal te spelen. Dit nieuwe toernooi was een aanvulling op de Champions League en de Europa League. 

De eerste editie had een vergelijkbare opzet als de Champions League en Europa League. Vanaf seizoen 2024/2025 volgt de Conference League een nieuwe opzet, die weer vergelijkbaar is met de twee andere UEFA-competities. Het aantal deelnemende teams is verhoogd van 32 naar 36 en de groepsfase is vervangen door een competitiefase met één grote ranglijst. Daarnaast verandert de officiële naam van de competitie vanaf seizoen 2024/2025 van UEFA Europa Conference League naar de naam die eigenlijk al jaren in de volksmond werd gebruikt: UEFA Conference League.

Wie plaatst zich voor de Conference League?

Clubs kunnen zich kwalificeren voor de voorrondes van de Conference League op basis van hun prestaties in hun nationale competities en bekertoernooien. In tegenstelling tot de Champions League en de Europa League zijn er geen teams die zich rechtstreeks voor de competitiefase in het hoofdtoernooi kwalificeren. Alle deelnemers moeten de kwalificatierondes doorlopen of zijn afvallers uit de Europa League play-offs. 

Over het algemeen geldt dat clubs, die net buiten de plaatsen voor de Champions League en de Europa League vallen, in aanmerking komen voor de Conference League. In Nederland kwalificeert bijvoorbeeld de nummer vijf zich voor de voorrondes van dit toernooi.

Hoe werkt de Conference League?

De UEFA Conference League bestaat uit verschillende fasen: de voorrondes, de competitiefase en de knock-outfase. Elke fase heeft zijn eigen structuur en regels.

De opzet van het toernooi


Voorrondes

De Conference League begint met verschillende voorrondes die bestaan uit drie kwalificatierondes en één play-off ronde. Teams strijden in een knock-out systeem om een plekje in de competitiefase. Alle voorrondes worden over twee wedstrijden gespeeld, een thuis- en een uitduel. Het team met de meeste doelpunten over beide wedstrijden gaat door naar de volgende ronde. Clubs uit kleinere competities beginnen in eerdere rondes, terwijl teams uit grotere competities later instromen.

De competitiefase
In het nieuwe format maakt de groepsfase plaats voor een competitiefase. In plaats van de traditionele acht groepen van vier, worden nu alle 36 teams in één grote groep geplaatst. Tijdens de competitiefase spelen teams zes wedstrijden tegen zes verschillende tegenstanders, waarvan drie thuis- en drie uitduels. De zes tegenstanders worden bepaald door middel van een loting.

Na deze ronde kwalificeren de nummers één tot en met acht zich direct voor de knock-outfase. De 16 teams daaronder spelen twee play-offs om de resterende acht plaatsen in de achtste finales te bemachtigen. Teams die op plaats 25 of lager eindigen en de verliezers van de play-offs zijn uitgeschakeld.

De knock-outfase
De knock-outfase begint met 16 teams en bestaat uit de achtste finales, kwartfinales, halve finales en de finale. In elke ronde spelen teams in een thuis- en uitwedstrijd tegen elkaar, waarbij de winnaar over twee wedstrijden doorgaat naar de volgende ronde. Dit systeem gaat door tot aan de finale, die in één wedstrijd wordt beslist op een vooraf geselecteerde, neutrale locatie.

De winnaar van de finale wordt gekroond tot Conference League-kampioen en wint, naast de trofee en het prijzengeld, ook een rechtstreekse plek in de competitiefase van de volgende editie van de Europa League.

De UEFA Conference League kijk je vanaf nu alleen bij Ziggo Sport! Met meer wedstrijden dan ooit, vanuit een gloednieuwe studio, met de beste voetbalpresentatoren, analisten en commentatoren van Nederland.

Zo kijk je

De wedstrijden uit de UEFA Conference League worden voornamelijk gespeeld op donderdagen. Benieuwd wanneer jouw favoriete club in actie komt? Bekijk dan hier het Conference League speelschema met alle wedstrijden.

Dit seizoen kwam AZ Alkmaar als enige Nederlandse club uit in de UEFA Conference League. De Alkmaarders nemen het in Groep E op tegen Aston Villa, Legia Warsaw en Zrinjski.

Na de winterstop stroomt Ajax Amsterdam door naar de play-offs voor de knock-outfase van de UEFA Conference League. Tegen wie ze het opnemen lees je op de pagina over de Conference League loting.

Naast de UEFA Conference League zie je bij Ziggo Sport nog veel meer internationaal topvoetbal. Zo zie je onder andere wedstrijden uit de:

  • UEFA Champions League
  • UEFA Europa League
  • Spaanse La Liga
  • Italiaanse Serie A
  • Franse Ligue 1
  • Belgische Pro League
  • Portugese Primeira Liga
  • Turkse SuperLig
  • UEFA Nations League
  • UEFA Youth League
  • EK- en WK-kwalificatiewedstrijden
  • Internationaal bekervoetbal

Meer informatie over Ziggo Sport

Champions League voordelen
Krijg Ziggo Sport Totaal cadeau

Ziggo Sport Totaal is één van de gratis extra tv-pakketten voor klanten met een Vodafone abonnement én Internet & Digitale TV van Ziggo.