Overslaan en ga naar inhoud
Nieuwe opzet Champions League

Nieuwe opzet UEFA Champions League

Beleef het live bij Ziggo Sport

Vanaf seizoen 2024/2025 volgt de UEFA Champions League een nieuw format. Het is voor het eerst sinds 1992 dat het prestigieuze Europese clubtoernooi zo'n grote transformatie ondergaat. De nieuwe opzet is ontworpen om de competitie nog spannender en toegankelijker te maken voor clubs uit verschillende Europese landen. Op deze pagina ontdek je alles over de veranderingen.

Zo werkt de nieuwe opzet van de Champions League

De UEFA Champions League kijk je live bij Ziggo Sport

Laatste update: 25 juni 2024

Het nieuwe format: de belangrijkste veranderingen

Voordat we in de nieuwe opzet duiken, blikken we kort terug op de structuur van de Champions League zoals we die tot het vorige seizoen kenden. De groepsfase van het toernooi bestond uit 32 teams, verdeeld over acht groepen van vier. Elk team speelde zes wedstrijden, thuis en uit tegen elk van de drie andere teams in hun groep. De beste twee teams van elke groep gingen door naar de knock-outfase. De teams die als derde eindigden, stroomden door naar de Europa League. Voor de nummers vier was het Europese voetbalavontuur voor dat seizoen voorbij.

Meer teams en meer wedstrijden

In het nieuwe format stijgt het aantal deelnemende teams van 32 naar 36. Dit biedt vier extra clubs de kans om het op te nemen tegen de top van Europa. Daarnaast spelen teams in de eerste fase straks acht in plaats van zes wedstrijden en komt er een extra tussenronde met play-offs voor de knock-outfase. Dit betekent dat er in totaal 189 wedstrijden gespeeld zullen worden in plaats van 125.

Het einde van de groepsfase

De traditionele groepsfase wordt vervangen door een competitiefase. Alle 36 teams worden ondergebracht in één grote groep. In deze nieuwe opzet speelt elk team acht wedstrijden tegen acht verschillende tegenstanders, waarvan vier thuis- en vier uitwedstrijden. Via een loting worden de tegenstanders bepaald. Hierbij worden de teams over vier potten verdeeld. Elk team wordt geloot om tegen twee tegenstanders uit elk van deze potten te spelen.

Stel, een team zit in pot 2. Via de loting wordt dat team gekoppeld aan twee teams uit pot 1, twee teams uit pot 2, twee teams uit pot 3 en twee teams uit pot 4. In de competitiefase speelt het team één wedstrijd tegen al deze acht teams.

Om ervoor te zorgen dat teams van vergelijkbare sterkte tegen elkaar uitkomen, wordt de gebruikelijke potindeling aangehouden. Hierbij komen de sterkste clubs op basis van de UEFA-club coëfficiëntenranglijst in pot 1 terecht en de laagst gerangschikte clubs in pot 4.

Kwalificatie voor de knock-outfase

Na de competitiefase gaan de top acht teams automatisch door naar de knock-outfase. De teams die eindigen op plaats negen tot en met 24 komen in een tussenronde terecht. Zij spelen vervolgens twee play-off wedstrijden om te bepalen welke acht teams zich bij de laatste 16 voegen in de knock-outfase. Teams die op plaats 25 of lager eindigen, zijn direct uitgeschakeld en hebben ook geen toegang meer tot de UEFA Europa League. Dit geldt ook voor de acht verliezers van de tussenronde. In tegenstelling tot de vorige opzet, is er dus geen mogelijkheid meer voor teams om door te stromen naar de Europa League.

Vanaf de achtste finales blijft de competitie hetzelfde, met verschillende knock-outrondes die leiden tot de finale op een neutrale locatie die wordt geselecteerd door de UEFA. De veranderingen zitten dus alleen in de eerste fase van het toernooi.

De tekst gaat verder onder de banner.

Voetbal kijk je bij Ziggo
Maak de transfer naar Ziggo en
scoor 12 maanden gratis topvoetbal

 Ziggo Sport Totaal én ESPN Compleet

 9 maanden 50% korting op Internet & TV

Voetbal kijk je bij Ziggo

Maak de transfer naar Ziggo en scoor 12 maanden gratis Ziggo Sport Totaal én ESPN Compleet en 9 maanden 50% korting op je nieuwe Internet & TV abonnement.

Hoe worden de vier extra tickets verdeeld?

In het nieuwe Champions League format zijn er dus vier extra tickets te verdelen. Hieronder leggen we uit hoe deze worden toegewezen:

Het eerste ticket gaat naar de club die als derde eindigt in de nationale competitie van het land dat vijfde staat op de UEFA-coëfficiëntenlijst. Deze lijst is gebaseerd op hoe goed de clubs uit dat land in de voorgaande vijf seizoenen hebben gepresteerd in Europese competities.

Het tweede ticket wordt toegewezen aan de kampioen van een kleiner land dat zich niet rechtstreeks kwalificeert voor de competitiefase van de Champions League. Een extra ticket wordt toegevoegd aan het ‘Champions Path’ in de voorrondes. Nu zijn er dus vijf nationale kampioenen die via deze route de competitiefase bereiken in plaats van vier.

Het derde en vierde ticket worden toegekend aan de twee landen die de meeste Europese punten haalden in het vorige seizoen op basis van de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Elk van deze landen verdient automatisch een extra ticket voor de competitiefase van de Champions League.

Gaan de Europa League en Conference League ook veranderen?

Vergelijkbare aanpassingen worden ook doorgevoerd in de UEFA Europa League en de UEFA Conference League. Het aantal deelnemende teams groeit in beide competities van 32 naar 36, net als in de Champions League. Ook zal de groepsfase plaatsmaken voor een competitiefase. Tijdens deze fase spelen teams in de Europa League acht wedstrijden tegen acht verschillende tegenstanders, terwijl teams in de Conference League zes wedstrijden tegen zes verschillende tegenstanders spelen.

Meer weten? Lees hier alles over de nieuwe opzet van de Europa League en de nieuwe opzet van de Conference League.

Kijk op je tv of via de Ziggo GO app

Zo kijk je live Champions League

Vanaf dit seizoen zie je alle wedstrijden uit de UEFA Champions League alleen bij Ziggo Sport. Kijk bij Ziggo op kanaal 14 of kijk met het extra zenderpakket Ziggo Sport Totaal. Heb je geen Ziggo? Dan stream je de Europese wedstrijden van Nederlandse clubs met Ziggo Sport Free.

Bekijk hier het wedstrijdschema en de wedstrijduitslagen.