Overslaan en ga naar inhoud
UEFA Europa League 2024/25
UEFA Europa League bij Ziggo

Vanaf nu kijk je wedstrijden uit de UEFA Europa League alleen bij Ziggo Sport! Gratis op kanaal 14 voor Ziggo klanten.

Europa League bij Ziggo

Vanaf nu kijk je wedstrijden uit de UEFA Europa League alleen bij Ziggo Sport! Gratis op kanaal 14 voor Ziggo klanten.

Alles voor de voetbalfan
Maak de transfer naar Ziggo en
scoor 12 maanden gratis topvoetbal

 Ziggo Sport Totaal én ESPN Compleet

 12 maanden 50% korting op Internet & TV

Alles voor de voetbalfan

Maak de transfer naar Ziggo en scoor 12 maanden gratis Ziggo Sport Totaal én ESPN Compleet en 12 maanden 50% korting op je nieuwe Internet & TV abonnement.

Alleen bij Ziggo
Gratis de mooiste duels uit binnen- en buitenland

Van internationaal topvoetbal tot de mooiste wedstrijden uit de Eredivisie. Met Ziggo Sport én ESPN 1 standaard in je pakket volg je de beste sportwedstrijden uit binnen- en buitenland.

Ziggo Sport. Gratis bij Ziggo

Of je nu op het puntje van je stoel zit voor een panna, ralley of hole-in-one: je beleeft 't allemaal bij Ziggo Sport, dé sportzender van Nederland.

UEFA Europees voetbal

Beleef al het UEFA Europees voetbal op 1 plek bij Ziggo Sport. Alleen bij Ziggo gratis op kanaal 14. Standaard in je tv-pakket.

Kijk overal live met Ziggo GO

Kijk al je favoriete sporten waar en wanneer jij wilt met de Ziggo GO app op je smartphone, tablet of pc. Overal in Nederland en in de EU.

Veelgestelde vragen

Alles over de Europa League

De UEFA Europa League is een jaarlijks voetbaltoernooi voor clubs uit Europa. Het is de op een na hoogste Europese clubcompetitie, na de UEFA Champions League. De competitie is bedoeld voor clubs die net niet hoog genoeg eindigden in hun nationale competities om zich te kwalificeren voor de Champions League. Daarnaast kunnen ook teams deelnemen die zijn afgevallen in de voorrondes van de Champions League. De Europa League biedt deze clubs de kans om het op te nemen tegen teams van hetzelfde niveau en zich te bewijzen op het Europese podium.

Wie organiseert de Europa League?

De Europa League wordt georganiseerd door de Union of European Football Associations (UEFA). De UEFA is verantwoordelijk voor de organisatie van alle grote Europese voetbalcompetities, waaronder de Champions League, de Conference League, de Nations League en het EK voetbal. Zij stellen de regels op, bepalen het speelschema en zorgen voor de uitvoering van deze toernooien.

De geschiedenis van de Europa League

De Europa League begon in 1971 als de UEFA Cup. Het toernooi was de vervanger van de Jaarbeursstedenbeker en was bedoeld om de beste teams die zich niet kwalificeerden voor de Europacup I (nu de Champions League) toch een kans te geven op Europees succes. Aanvankelijk was het een knock-out toernooi, waarin teams steeds in een thuis- en uitwedstrijd streden om een plekje in de volgende ronde. 

In 2009 werd het toernooi hernoemd naar de UEFA Europa League, met een nieuwe opzet en een uitbreiding van het aantal deelnemende teams. De belangrijkste verandering was de introductie van een groepsfase om het toernooi inclusiever en competitiever te maken. In deze nieuwe opzet deden er 48 teams mee aan de hoofdfase van het toernooi. Na de introductie van de UEFA Conference League in 2021, werd het aantal deelnemende teams in de Europa League weer teruggebracht naar 32. 

Vanaf seizoen 2024/2025 heeft de Europa League opnieuw een nieuw format. Het aantal deelnemende teams stijgt van 32 naar 36 en de groepsfase maakt plaats voor een competitiefase met één grote ranglijst.

Welke teams doen er mee aan de Europa League?

Clubs kunnen zich voor de Europa League kwalificeren op basis van hun prestaties in hun nationale competities en bekertoernooien. Ook is er een ticket voor de winnaar van de vorige editie van de Conference League. Het aantal teams dat elk land mag afvaardigen en in welke fase ze instromen, is afhankelijk van hun positie op de UEFA-coëfficiëntenranglijst. Over het algemeen krijgen de hoogst geplaatste teams die zich niet kwalificeren voor de Champions League een ticket voor de Europa League.

Hoe werkt de Europa League?

De Europa League is verdeeld in drie fases: de voorrondes, de competitiefase en de knock-outfase die eindigt met een finale. Elk seizoen begint met een groot aantal teams dat geleidelijk wordt teruggebracht naarmate het toernooi vordert.

De opzet van het toernooi


Voorrondes

Het toernooi begint met verschillende voorrondes waarin clubs de kans krijgen om zich te kwalificeren voor het hoofdtoernooi van de Europa League. In drie kwalificatierondes en één play-offronde wordt bepaald welke 23 teams zich bij de 13 direct geplaatste clubs mogen voegen in de competitiefase. Elke voorronde bestaat uit een thuis- en een uitwedstrijd. Clubs uit lagere competities beginnen in de eerste kwalificatieronde, terwijl sterkere teams later instromen.

De competitiefase
In het nieuwe format van de Europa League verdwijnt de groepsfase zoals we die kennen. In plaats van dat de teams worden verdeeld over verschillende groepen, is er één grote groep met alle 36 deelnemende clubs. In de competitiefase speelt elk team acht wedstrijden tegen acht verschillende tegenstanders. In vier thuis- en vier uitwedstrijden proberen teams een plekje in de volgende ronde te bemachtigen. Een loting bepaalt welke acht tegenstanders een team treft. 

Na de competitiefase kwalificeren de beste acht teams zich rechtstreeks voor de knock-outfase. De nummers negen tot en met 24 spelen twee play-off wedstrijden om te bepalen wie zich bij de laatste 16 voegt in de knock-outfase. Teams die op plaats 25 of lager eindigen, zijn direct uitgeschakeld en kunnen ook niet meer doorstromen naar de Conference League. Ook voor de acht verliezers van de play-offs zit het Europese avontuur erop.

De knock-outfase
De knock-outfase bestaat uit de achtste finales, kwartfinales, halve finales en tot slot de finale. In deze fase strijden de 16 overgebleven teams om de titel. Elke ronde tot aan de finale bestaat uit een thuis- en een uitwedstrijd. De finale zelf wordt beslist in één wedstrijd op een vooraf bepaald neutraal terrein. De winnaar van de finale kroont zich tot Europa League-kampioen en wint, behalve prijzengeld en de eer, ook een plaats in de competitiefase van de volgende editie van de Champions League.

De UEFA Europa League kijk je vanaf nu alleen bij Ziggo Sport! Met meer wedstrijden dan ooit, vanuit een gloednieuwe studio, met de beste voetbalpresentatoren, analisten en commentatoren van Nederland.

Zo kijk je

De wedstrijden uit de UEFA Europa League worden voornamelijk gespeeld op donderdag. Benieuwd wanneer jouw favoriete club in actie komt? Bekijk dan hier het speelschema met alle wedstrijden.

Dit seizoen kwam Ajax als enige Nederlandse club uit in de groepsfase van de UEFA Europa League. De Amsterdammers nemen het in Groep B op tegen AEK Athene, Marseille en Brighton. 

Na de winterstop stroomt Feyenoord door naar de play-offs voor de knock-outfase van de Europa League. Tegen wie de Rotterdammers het op moeten nemen is nog niet bekend. Hou hiervoor onze pagina over de Europa League loting in de gaten.

Als klant van Ziggo kijk je Ziggo Sport op kanaal 14 van je tv. En onderweg kijk je eenvoudig op elk scherm met de handige Ziggo GO app.

Heb je geen Ziggo? Dan stream je met Ziggo Sport Free gratis de Europese wedstrijden van Nederlandse clubs. 

Champions League voordelen
Krijg Ziggo Sport Totaal cadeau

Ziggo Sport Totaal is één van de gratis extra tv-pakketten voor klanten met een Vodafone abonnement én Internet & Digitale TV van Ziggo.