Is mijn internet snel genoeg?

Zo ontdek ik dat

Er zijn inmiddels miljoenen Nederlandse huishoudens met internet. Niet raar natuurlijk, omdat je met je computer, tablet, smartphone of andere slimme apparaten thuis wil internetten. Om bijvoorbeeld je mail te checken, YouTube-filmpjes te kijken, te Netflixen en te gamen. Wat heb je nodig om je hele huis van internet te laten genieten?

Het beste internet bij je thuis krijgen, hangt van een paar zaken af.

  1. hoeveel mensen zitten gelijktijdig op internet? Hoe meer dat er zijn, hoe meer bandbreedte (internetsnelheid) je nodig hebt.
  2. hoeveel apparaten zitten op je wifi? Hoe meer dat er zijn, hoe meer behoefte je hebt aan extra bandbreedte. Vooral als ook nog dit geldt:
  3. hoeveel mensen of apparaten zijn er door het huis verspreid verbonden met internet? Hoe meer dat er zijn, hoe meer bandbreedte en hoe meer wifipunten je nodig hebt.

1. Gelijktijdig op internet

Allereerst is het handig om een beetje een idee te hebben hoeveel bandbreedte verschillende populaire bezigheden op internet gebruiken:

Activiteit

Aanbevolen downloadsnelheid (in Mbit/s)

E-mail checken

1

Internetten

5

Social media

10

Streamen lage kwaliteit video’s (bv. op social media en veel filmpjes op YouTube)

5

Streamen HD-video’s

10

Streamen 4K-video’s (bv. Netflix)

25

Online gamen

25

Streamen muziek (bv Spotify)

1

1 op 1 videobellen

5

Groepsvideobellen

10

Wat je uit deze tabel kunt opmaken, is dat hoe meer mensen gelijktijdig internetten, hoe meer bandbreedte je verbruikt en dus nodig hebt.

Tip: verbind niet alles met wifi

Het blijft verstandig om bepaalde apparaten, ondanks je wifi thuis, bekabeld aan te sluiten. Denk aan je eigen pc, de laptop van je werk of school, je interactieve mediabox en je game-computer (zoals de X-Box of je PlayStation). Dat zijn vaak snelheidsvreters en voor videobellen en gamen wil je een stabiel, niet haperend internet. Dan is aansluiten op de computerkabel haast een must.

2. Apparaten op wifi

Slimme apparaten, zoals babyfoons en slimme thermostaten, gebruiken wifi, net als smartphones en tablets (of je moet graag de databundel van je mobiele abonnement opmaken). En vergeet niet dat smartphones en tablets vaak op de achtergrond blijven werken, bijvoorbeeld door periodiek mails binnen te halen, of nieuwe berichten op social media. Dus zelfs wanneer je tablet naast je ligt, verbruikt hij bandbreedte. Pling!

Tegenwoordig werken en studeren we ook nog eens meer vanuit huis. Kortom: in een modern huis is wifi een eerste levensbehoefte. Heb je heel erg veel apparaten in huis die wifi gebruiken, zorg dan voor voldoende wifipunten. Dan wordt de druk op je wifinetwerk goed verdeeld.

3. Wifi door het hele huis

Heb je een huishouden waarin iedereen door het huis heen zijn eigen werkplek voor werk of school heeft ingericht? Dan wil je een internetabonnement hebben dat snel genoeg is om ook verder van het modem vandaan, bijvoorbeeld op zolder, nog goede internetsnelheden te halen. En natuurlijk door te zorgen voor genoeg wifi-punten waar je die nodig hebt, om de capaciteit op je wifinetwerk goed te verdelen als door het hele huis wordt geïnternet.

Tip: doe een speedtest

Altijd goed om te doen: check je huidige internetsnelheid, bijvoorbeeld met de Ziggo Speedtest. Test de snelheid bekabeld, door de test op je bekabelde computer te doen. Die test geeft je de optimale snelheid, en die zou heel dicht in de buurt van de snelheid van je pakket moeten komen. En doe de test natuurlijk ook op je smartphone of tablet, want dan test je de wifisnelheid in je huis. Die is vaak lager dan de maximaal haalbare bekabelde snelheid. Dat kan verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • je doet de speedtest verder weg van je modem
  • er zijn stoorzenders in huis, zoals betonnen vloeren of muren
  • de internetsnelheid wordt gedeeld door meerdere wifi-apparaten
  • je eigen apparaten kunnen technische beperkingen hebben

Test je wifi-snelheid op verschillende plekken in je huis. Blijkt die in bepaalde delen van je huis niet voldoende, lees dan wat SmartWifi voor je kan betekenen. Want daarmee heb je altijd en overal in huis perfecte wifi.