Overslaan en ga naar inhoud

Veilig op al je slimme apparaten

Lees onze 5 tips

De beveiligingscamera op je carport, of die handige online babyfoon. Je koelkast die je via een app kunt uitlezen. Die superhandige NAS-harde schijf waar je al je bestanden op bewaart. Zomaar een paar voorbeelden van ‘slimme apparaten’ waarvan we er steeds meer gebruiken. Ze zijn vaak heel tof en maken je leven een stuk gemakkelijker. Maar zijn die apparaten wel zo slim? En hoe zit het eigenlijk met de veiligheid?

Risico’s

Natuurlijk ben je het liefst zorgeloos online, met alle apparaten die je op wifi hebt aangesloten. Maar laten we het toch even hebben over die ‘slimme apparaten’. Want ondanks dat ze superhandig zijn, zijn ze vaak stiekem een stuk minder slim dan ze zich voordoen.

Dit zijn zomaar een paar voorbeelden van dingen die kunnen misgaan:

  • Privébeelden op streams van slimme camera’s die op internet uitgelekt zijn
  • Slimme audiosystemen die op afstand bij je thuis meeluisteren
  • Hackers die slimme apparaten onklaar maken en die je vervolgens chanteren om te betalen voor de oplossing
  • Internetcriminelen die je apparaten misbruiken voor DDoS-aanvallen

Of wat als iemand anders dan jij op afstand zou kunnen sjoemelen met de temperatuur in je huis, je slimme zonwering of zelfs met je alarmsysteem?

Het klinkt allemaal best risicovol, maar geen paniek. Wees alert en volg deze 5 tips op:

Tip 1: doe software-updates

Hou in de gaten welke slimme apparaten je hebt aangesloten op internet en check regelmatig of er voor elk apparaat een beveiligings- of firmware-update beschikbaar is. De updates voor je Ziggo modem en mediabox gaan automatisch. Dus daar heb je geen omkijken naar.

Tip 2: gebruik een veilig wachtwoord

Gebruik je slimme apparaten die beveiligd zijn met een (standaard) wachtwoord? Wijzig dat (standaard) wachtwoord meteen na installatie dan naar een nieuw en sterk wachtwoord.

Tip 3: google voor veiligheidstips

Het is altijd verstandig om voor de aanschaf van een apparaat eens te googlen of er veiligheidsrisico’s over je apparaat bekend zijn. Soms levert dat ook hele goede tips op over hoe je je apparaat veilig houdt.

Tip 4: check hoe lang de fabrikant ondersteunt

Check bij aanschaf hoe lang de fabrikant ondersteuning geeft aan je slimme apparatuur. De betere en bekendere merken doen dat vaak langer dan een merkloos apparaat dat je via een prijsstunter koopt.

Tip 5: goedkoop is duurkoop

Let op met goedkope beveiligingscamera’s uit China. Amazon verwijderde vorig jaar tientallen Chinese merken uit hun webshop omdat die allemaal een beveiligingslek hebben (wat nog steeds niet is opgelost door de fabrikant). Goedkoop is toch vaak duurkoop.

Verder lezen:

Haal alles uit Ziggo

Meer lezen over wat je allemaal kunt met de producten van Ziggo?