Overslaan en ga naar inhoud

Cai, coax, of UTP

welke aansluiting heb je nodig?

Cai, coax, of UTP?

Gefeliciteerd! Je hebt net een nieuwbouwhuis gekocht of je bent je in ieder geval aan het oriënteren. En nu vraag je je af: als ik straks snel internet wil om thuis te kunnen werken en te kunnen Netflixen, welke aansluiting heb ik dan nodig? Wij helpen je verder.

Wat is coax?

Tot voor kort zag je in elk huis coax-aansluitingen, voornamelijk voor internet en televisie. Koop je nu een nieuwbouwhuis, dan zie je deze punten niet altijd meer. Hoewel de coax-kabel al een tijdje meegaat, is hij nog even nuttig als voorheen.

Coax in een nieuwbouwhuis

Bij een nieuwbouwwoning denk je al snel aan het gebruik van glasvezel, waardoor je de coaxkabel helemaal niet meer nodig hebt. Althans, dat zou je zeggen.

Ziggo maakt gebruik van een hybride netwerk. Wij combineren glasvezel internet en coax voor ons krachtige GigaNet. Hiervan loopt 97% over glasvezel en het laatste stukje via coaxkabel

Via onze postcodecheck kun je direct zien wat we op jouw locatie aanbieden.

Kan ik de keuze later maken?

Als je de keuze later wil maken is het handig om loze leidingen te plaatsen. Dit zijn plekken waar je verwacht om een televisie neer te gaan zetten. Zo kun je altijd nog zelf kiezen of je hier een coaxpunt, UTP of wandcontactdoos plaatst.

Wil je graag satelliet televisie? Dan kan het wel nuttig zijn om coaxkabels te leggen. Echter zien we dit steeds minder vaak, internationale zenders zitten tegenwoordig bijna altijd inbegrepen bij tv-pakketten (doorlinken naar TV pakketten Ziggo), of komen als extra optie. Dit is gemakkelijker dan een satelliet inclusief coax-netwerk plaatsen.

Wat is CAI?

De afkorting CAI betekent Centrale Antenne Inrichting. Het is een antenne aansluiting meteen splitsing voor radio en televisie. Hier kun je een coax-kabel op aansluiten. In oude woningen zit de CAI aansluiting vaak als standaard aansluiting in de woonkamer, dit loopt dus via de coax kabel.

 Bij een nieuwbouwhuis zien we dit weinig, omdat het signaal nu vaak niet meer via CAI maar via glasvezel binnenkomt.

Wat is UTP?

Een UTP kabel is een kabel die we ook wel kennen als ethernetkabel of internetkabel. De aansluiting hiervoor is op veel plekken handig, omdat het gros van de apparaten tegenwoordig een internetverbinding moet hebben. Denk aan digitale tv boxen, smart tv’s, spelcomputers, computers, printers en meer. Uiteraard kunnen sommige apparaten ook op een wifi verbinding, maar wil je een stabiele verbinding en de hoogste snelheid, dan is een fysieke UTP aansluiting toch de beste optie.

In een nieuwbouwhuis is het handig om alvast te bedenken waar je deze aansluitingen nodig gaat hebben. Zo kun je op bijvoorbeeld een studeer/werkkamer extra aansluitingen plaatsenvoor een computer, printer of een ander smartdevice.

Haal alles uit Ziggo

Meer lezen over wat je allemaal kunt met de producten van Ziggo?