Overslaan en ga naar inhoud

Zonnepanelen & internet

Haal samen met Ziggo het meeste uit je zonnepanelen

Zonnepanelen op dak

Steeds meer Nederlanders plaatsen zonnepanelen op hun dak. Met steeds meer slimme apparaten in huis die verbonden zijn met internet, maken we het leven in huis een stuk makkelijker. Dat kan ook met je zonnepanelen. Handig, maar waar begin je? Wij hebben de belangrijkste informatie op een rij gezet en geven antwoord op veelgestelde vragen.

Waarom je zonnepanelen verbinden met internet?

Eindelijk is het zover, je zonnepanelen liggen op je dak en het besparen kan beginnen. Dan is het natuurlijk leuk om te weten hoeveel jouw zonnepanelen je eigenlijk opleveren. Wanneer je jouw zonnepanelen verbindt met internet kan je via een app altijd inzien hoeveel kWh er opgebracht wordt. Dagelijks, wekelijks, maandelijks en jaarlijks. Maar ook op ieder moment van de dag. Zo heb je altijd een overzicht van de opbrengst van jouw zonnepanelen.

Hoe werkt dat dan?

De zonnepanelen die op je dak liggen worden verbonden met een omvormer. Deze is ergens binnen in jouw huis geplaatst. Meestal in de meterkast maar het kan ook op een andere plek. Dit apparaat heeft vaak een klein schermpje waarop je kan zien hoeveel stroom er op dat moment wordt opgeleverd. Meestal zitten er nog wat knopjes op waarmee je meer kan uitlezen, zoals hoeveel er die dag is opgeleverd en nog meer. Dit is meestal niet heel gebruiksvriendelijk. Vandaar dat het handig is om de omvormer te verbinden met internet, zodat je al deze informatie overzichtelijk kan inzien in een app.

Hoe sluit ik internet aan op de omvormer?

De beste manier om je omvormer aan te sluiten is via een internetkabel aan het modem. Soms staat de omvormer op een onhandige plek waar je bijvoorbeeld geen internetkabel hebt of kan aanleggen. In dat geval kan je gebruikmaken van je wifi, ook daarmee kan je makkelijk al je apparaten verbinden met Ziggo internet. Is het signaal te zwak van je wifi? Dan bieden onze SmartWifi pods uitkomst, daarmee heb je overal in huis perfecte wifi.

Kan ik ook per zonnepaneel de opbrengst bekijken?

Bij de installatie van je zonnepanelen kan je ervoor kiezen om per paneel ook een optimizer of micro-omvormer aan te brengen. Daarmee kan ieder paneel afzonderlijk uitgelezen worden in je app. Zo heb je per zonnepaneel inzicht hoeveel deze oplevert.

Haal het meeste uit je zonnepanelen

We duiken er helemaal voor je in en hebben veelgestelde vragen op een rij gezet en geven daar antwoord op vanuit de internet-experts en wifi-experts van Ziggo.
Zonnepanelen wifi omvormer smartphone

Veelgestelde vragen

Gebruik als het kan altijd een UTP-kabel voor apparaten die aangesloten moeten worden op internet. Sneller en stabieler internet is er niet. Maar we snappen natuurlijk dat dit niet altijd kan. Niet iedereen is handig met kabels trekken. Of objecten op de route zorgen voor een kink in de kabel. Ook wifi is een uiterst betrouwbare oplossing, mits je alles op de juiste manier aansluit.

Als je het 2.4 GHz en 5 GHz-netwerk splitst, dan werkt de SmartWifi niet meer. Zo doet SmartWifi zijn werk niet meer goed en kan het problemen opleveren voor andere apparatuur in je huishouden. Dit is dus zeker af te raden. Werkt je wifi niet zoals het hoort? Neem dan contact met ons op. Dan zoeken we samen een oplossing.

De omvormer wordt vaak op een plek gemonteerd waar deze niet in het zicht of in de weg hangt. Vaak is dat nou precies de plek waar het wifi-signaal niet optimaal is. De afstand is soms te groot naar het modem of ander WiFi Punt. Gebruik SmartWifi pods om ervoor te zorgen dat je het wifi bereik vergroot zodat de omvormer wel weer contact krijgt met de buitenwereld.

Veel installateurs van zonnepanelen plaatsen voor de verbinding van de omvormer een wifi-versterker of powerline adapter. Het is belangrijk dat deze adapters beveiligd zijn. We zien namelijk veel voorbeelden dat dit niet zo is. En dit zorgt voor veiligheids- en verbindingsproblemen. Wist je dat Ziggo ook zo’n adapter heeft? Het heet bij ons Extra Internetpunt.

Ja, in het algemeen zijn alle type omvormers geschikt voor Ziggo internet. Ook hier raden we aan professioneel advies in te winnen. Lees voordat je een offerte accepteert wel nog even de product/leverancier reviews door. Zo sta je later niet voor verrassingen tijdens installatie of bij problemen. Als het via een internetkabel niet goed te regelen is, dan kan een powerline adapter een uitkomst bieden.

Ja, dat kan. Er bestaan verschillende apps waarmee je kunt zien hoeveel je zonnepanelen opleveren. Welke zonnepanelen app je daarvoor kunt gebruiken, hangt af van het merk van je zonnepanelen of omvormer. Sommige fabrikanten hebben namelijk een eigen app ontwikkeld om de opbrengst te bekijken.

Sluit zoveel mogelijk apparaten aan op je wifi of, als het even kan, bekabeld. 

Slimme thermostaat 
Deze kun je ook bedienen wanneer je niet thuis bent. Zo stook je nooit onnodig. Vaak hebben deze thermostaten een ‘Bridge’: een brug van je slimme apparatuur naar een wifi-netwerk. De thermostaat maakt dan connectie met de bridge en niet met het wifi-netwerk. 
 
Slimme warmtepomp 
Een slimme warmtepomp geeft je naast warmte ook inzichten in je verbruik en capaciteit. En deze is dus goed om te combineren met zonnepanelen. Samen zorgen ze voor een efficiënte en energiezuinige manier van energie en warmtelevering in je huis.  
 
Slimme lampen 
De slimme verlichting gaat uit als je de deur dichttrekt. Of zet je lampen uit met bijvoorbeeld een timer. Door gebruik te maken van slimme programmering bespaar je veel energie.

Slimme stekker 
Ook met een slimme stekker bedien je je apparaten op afstand. Zelfs als dit apparaat niet slim is. Gebruikt je apparaat, zoals een halfautomatische espressomachine, veel stroom op stand-by? Dan is dit de ideale oplossing.  

De omvormer van je zonnepanelen geeft aan hoeveel stroom je in totaal opwekt. De stroom die je zonnepanelen opwekt kun je niet altijd meteen zelf gebruiken. Wat dan nog over is, lever je via de slimme meter terug aan het elektriciteitsnet. Deze slimme meter houdt bij hoeveel opgewekte stroom je na eigen gebruik weer teruglevert. Dat is altijd minder dan de totaal opgewekte stroom die op je omvormer staat.

Meer tips

Empty list (select items)

Haal alles uit Ziggo

Meer lezen over wat je allemaal kunt met de producten van Ziggo?