Overslaan en ga naar inhoud
Nieuwe opzet Conference League

Nieuwe opzet UEFA Conference League

Beleef het live bij Ziggo Sport

De UEFA Conference League, geïntroduceerd in 2021, heeft als doel om meer clubs de kans te geven om op Europees niveau te spelen. Naast de Champions League en de Europa League, ondergaat ook de Conference League vanaf seizoen 2024/2025 enkele belangrijke veranderingen. Hieronder lees je alles wat je moet weten over de nieuwe opzet.

Zo werkt de nieuwe opzet van de Conference League

De UEFA Conference League kijk je live bij Ziggo Sport

Laatste update: 3 juli 2024

Veranderingen in het format van de Conference League

In de vorige opzet van de Conference League bestond de groepsfase uit 32 teams die waren verdeeld over acht groepen van vier. Elk team speelde zes wedstrijden, twee keer tegen elke andere club in hun poule, zowel uit als thuis. De winnaar van elke groep kwalificeerde zich direct voor de achtste finales. De nummers twee namen het in een tussenronde op tegen de afvallers uit de groepsfase van de Europa League. In de nieuwe opzet wordt dit allemaal anders.

Meer teams en geen groepsfase

Net als in de Champions League en Europa League groeit het aantal teams in de Conference League van 32 naar 36. Ook hier wordt de groepsfase in de nieuwe opzet vervangen door een competitiefase. In plaats van de traditionele acht groepen van vier, worden alle 36 teams ondergebracht in één grote groep. 

In de competitiefase is er één opvallend verschil met de twee andere Europese toernooien. In tegenstelling tot de Champions League en Europa League, wordt het aantal wedstrijden niet verhoogd naar acht, maar blijft het bij zes. Wel speelt elk team tegen zes verschillende tegenstanders, wat betekent dat clubs niet meer twee keer tegen elkaar uitkomen in de eerste fase van het toernooi. 

In de vernieuwde Conference League spelen teams dus zes wedstrijden tegen zes verschillende tegenstanders, waarvan drie thuis- en drie uitwedstrijden. De tegenstanders worden bepaald door middel van een loting. 

Kwalificatie voor de knock-outfase

Na de competitiefase plaatsen de top acht teams zich rechtstreeks voor de achtste finales. De 16 teams die eindigen op plaats negen tot en met 24 spelen twee play-off wedstrijden. De winnaars voegen zich bij de top acht in de knock-outfase. De verliezers van de play-offs en teams die op plaats 25 of lager eindigen, zijn direct uitgeschakeld.

Geen instroming meer vanuit de groepsfase van de Europa League

Er zullen geen teams meer vanuit de groepsfase van de Europa League naar de Conference League instromen. Voorheen konden de afvallers van de groepsfase nog via een tussenronde in de Conference League terechtkomen, maar in de nieuwe opzet verdwijnt dit vangnet. In de voorrondes van de Europa League blijft de mogelijkheid om door te stromen naar de Conference League wel bestaan.

De tekst gaat verder onder de banner.

UEFA Europees voetbal bij Ziggo Sport

Vanaf nu beleef je al het UEFA Europees voetbal alleen bij Ziggo Sport. Ontdek hoe jij kunt kijken.

Vanaf nu beleef je al het UEFA Europees voetbal alleen bij Ziggo Sport. Ontdek hoe jij kunt kijken.

Dit is de nieuwe opzet van de Conference League

De knock-outfase van de Conference League

Vanaf de achtste finales volgt de Conference League zijn vertrouwde format, met verschillende knock-outrondes die leiden tot de finale. Elke ronde bestaat uit een thuis- en een uitwedstrijd, behalve de finale. Deze wordt beslist in een enkele wedstrijd op een neutrale locatie. De veranderingen zitten dus alleen in de eerste fase van het toernooi.

Gaan de Champions League en Europa League ook veranderen?

Zoals gezegd gaan ook de Champions League en de Europa League vanaf seizoen 2024/2025 flink op de schop. Wil je meer weten over deze veranderingen? Lees hier alles over de nieuwe opzet van de Champions League en de nieuwe opzet van de Europa League.