Ga op virtuele vakantie

musea, natuur en spanning vanuit huis

Met je ogen dicht was je al aan het snorkelen met tropische vissen. Of liep je in het oerwoud tussen de Maya-ruïnes. Maar dan doe je je ogen weer open en je ligt op de tuinbank, en je drankje is lauw. Waar zou je heen gaan als geld, tijd of hoogtevrees geen rol speelden? We duiken in de wereld van de 360 graden virtual reality.

Museumjaarkaart voor de wereld

Thuisblijvende museumliefhebbers hebben het redelijk makkelijk, omdat er van de grootste musea van de wereld allemaal wel een virtuele rondleiding te vinden is. Dus kijk je letterlijk rond in het Uffizi in Florence, het Guggenheim in New York en het Pergamon in Berlijn. En, stapje terug in de tijd, neem je een kijkje in de Notre Dame vóór de brand.

Onvergetelijke bouwwerken

Altijd al naar Machu Picchu in Peru willen gaan, maar zag je op tegen de lange tocht erheen? Je bent er nu in 360 gradenfilmpje. Gemakt dient de mens. Dat geldt ook voor het Mayacomplex in Tikal, in het oerwoud in Guatemala en de uit de rotsen gehouwen gebouwen van Petra, Jordanië. En hoe vaak vlieg je over de Grote Muur van China? Nou dan.

Kom mee naar buiten allemaal

Of ben je meer van de natuur? Zwem dan mee met een zeeleeuw voor de kust van Californië. Of ga op safari in het Kruger Park in Zuid-Afrika. Tel de big five, vanaf je bank thuis. Hoogtepunt van je bankvakantie is kijken naar vissende beren in een rivier in Alaska.

We dachten dat het een filmpje was met de mooiste opnames, maar we viel echt midden in een live registratie van een beer in Alaska die zalm ving. En ja, het kan ook zomaar eens nacht zijn dus. Of dat de beren geen zin hebben. Maar het is een toplocatie. En springende zalmen zijn ook spectaculair. Dus kijk vooral in de avond.

Wat je eigenlijk niet durft

Wacht! Als alles toch virtueel is, dan kun je nu ook op actievakantie! Dingen doen die je eigenlijk helemaal niet durft. Met de heteluchtballon. Of skydiven. Bungee jumpen. Genoeg mensen trouwens die van het kijken naar een achtbaanfilmpje net zo misselijk worden als in het echt. En waarschijnlijker: die in het echt helemaal niet in de rij gaan staan voor een achtbaan. Ja, jij daar.

Waar je anders nooit komt

En als we toch niet in grenzen hoeven te denken: laten we gewoon achter elkaar naar het hoogste puntje op aarde gaan en meteen door naar het diepste punt in de oceaan. Dat is een hoogteverschil van bijna 20 kilometer!

En als we toch bezig zijn: hoe vaak ga je op vakantie naar het International Space Station? Kijk het filmpje. Als je je afvraagt of ze net aan stofzuigen waren: nee, zoveel herrie maakt ISS gewoon. En als je toch onderweg bent: je kunt met Curiosity, het Mars-wagentje, over de rode planeet rijden! Topvakantie zo.

Maak van je mobiel een vr-bril

Al deze filmpjes worden nog mooier als je ze op je smartphone kijkt, omdat je dan gewoon rond kunt draaien en het 360 graden-effect het mooist is. Vergeet niet omhoog en omlaag te kijken!

En wat is dan mooier om van je mobiel een vr-bril te maken? Er zijn verschillende houders te koop. We lichten er eentje uit: Google Cardboard. Echte handigerds bouwen hem zelf. Maar je kunt er ook gewoon een kopen. Google maar even.