Fitness voor je Windows-computer
5 tips voor een snellere pc of laptop
Was jouw pc of laptop nog helemaal nieuw toen je hem kreeg? Wat was die toen lekker snel hè? Als je al langer computers met Windows gebruikt, weet je dat hij er naarmate je hem langer gebruikt, niet sneller op wordt. Alsof je computer soms met een wandelstok loopt. Dat kun je voor een groot deel best zelf herstellen. Vijf tips om je computer weer wat sneller te maken.
Wat is traag?
Even vooraf: wat bedoelen we in dit artikel met een trage computer? Niet dat het soms lang duurt wanneer je een webpagina opzoekt. Dat kan aan de server liggen waarop de pagina staat, maar ook aan je internet of wifi. Daar hebben we wifi hulp & advies voor.
We bedoelen hier een computer die steeds langzamer opstart, of waarbij het steeds langer duurt voordat bijvoorbeeld een Word-document is geopend. Is je computer van de ene dag op de andere heel traag, wees dan alert. Wellicht heb je dan een computervirus te pakken.
Tip 1: haal overbodige software weg
Heb je software geïnstalleerd waarvan je inmiddels weet dat je die eigenlijk nooit gebruikt? Verwijder die dan. Dat schoont je menu op en soms helpt het om je computer sneller te maken, omdat sommige programma’s hebben verzonnen dat ze bij opstart automatisch aangezet willen worden. Let op: bij verwijderen van software blijven soms restjes achter in het register (de administratieve afdeling van je computer). Er zijn handige programmaatjes die het register voor je opschonen. Google maar eens op ‘opschonen register windows’ en lees de extra tips.


Tip 2: Zet opstartende programma’s uit
We hadden het er al over in tip 1: het kan zijn dat je computer trager wordt omdat die steeds meer programma’s aanzet bij het opstarten. Voor sommige programma’s is dat handig, maar er zijn er genoeg die je pas op wil starten wanneer je hem nodig hebt. Daar mag je best kritisch in zijn. Al is het ons advies dat je je antivirussoftware altijd automatisch op laat starten.
Je kunt uit 2 dingen kiezen:
1. Let tijdens de installatie van nieuwe programma’s op of er ergens de optie automatisch opstarten staat aangevinkt.
2. Pas de instelling na installatie zelf aan. Dat doe je in het instellingenmenu van het programma zelf, of via MSCONFIG of Taakbeheer van Windows:
- Klik op het vergrootglas naast Start, typ ‘MSCONFIG’ in de zoekbalk en open het programma.
- In het tabblad 'Opstarten' zie je een lijst met programma's met een vinkje ervoor. Haal de vinkjes weg voor de programma's die je niet nodig hebt.
- Druk op 'ok'.
- Start de computer opnieuw op om de wijzigingen te controleren.
Tip 3: stel je antvirussoftware goed in
Ook al is het heel verstandig om je antivirussoftware altijd automatisch op te laten starten, er zijn checkroutines in het programma die je misschien niet wil laten draaien wanneer je moet werken. Bijvoorbeeld een grote scan van je hele harde schijf doe je liever nádat je klaar bent met je werk. Of dat hij de virusdefinities gaat updaten. Kan soms ook even duren. Check de handleiding van je virusscanner om te zien wat je zelf kunt instellen en wat je wil dat hij automatisch doet.
Tip: bij Ziggo krijg je bij de meeste abonnementen Safe Online internetbeveiliging. Lees meer


Tip 4: Schoon je harde schijf op
Tijdelijke bestanden van programma’s, verwijderde programma’s en documenten: allemaal hebben ze op je harde schijf gestaan en daarna zijn ze verdwenen. En daar raakt je harde schijf gefragmenteerd van. Daardoor staan software en bestanden dus onhandig door elkaar heen. Wat het gebruik en de vindbaarheid vertraagt. Gelukkig zit er op je computer altijd een programma om je harde schijf op te ruimen. Die zet je programma’s en bestanden weer netjes op orde. Je computer wordt er sneller van en vaak ‘win’ je er ook nog schijfruimte mee, omdat alles netjes is ingedeeld op je computer. Klik op Start en tik ‘schijf opruimen’ in de zoekbalk. Dat programma helpt je met het opschonen.
Tussentip: kijk om de zoveel tijd of je nog voldoende ruimte hebt op je harde schijf. Wanneer de ruimte te weinig wordt, krijgen programma’s (niet in de laatste plaats Windows) het moeilijker om hun tijdelijke bestanden ergens kwijt te kunnen en wordt je computer ook daardoor trager. En voor een update van Windows heb je doorgaans 10 GB ruimte nodig. Dus zorg dat je ruimte overhoudt en neem op tijd maatregelen. Kun je bestanden bijvoorbeeld in de cloud opslaan? Of op een externe harde schijf? Dat kan ook weer ruimte schelen.
Tip 5: Herstart je pc regelmatig
Ben je zo iemand die zijn computer na gebruik in de slaapstand zet? Goed, want dat scheelt in de dagelijkse opstartroutine. Maar je werkgeheugen loopt zo wel iets makkelijker vol. En alle programma’s die je in die sessie hebt opgestart, blijven ook stand-by staan. Dus zet toch maar om de zoveel tijd je computer uit en aan.
Tussentip: herstarten zorgt er ook vaak voor dat automatische updates worden uitgevoerd. Tussentussentip: zorg er vooral voor dat je alle voorgestelde software-updates doet. Gaan programma’s en meestal ook je computer sneller van werken.
