DDoS-aanval

Misschien heb je wel eens over een DDoS-aanval gehoord in het nieuws . DDoS staat voor distributed denial-of-service. Wat zo'n aanval precies betekent leggen we je hier uit.

Wat is een DDoS-aanval?

Bij een DDoS-aanval wordt een website of computernetwerk bestookt met berichten van honderden tot soms wel duizenden computers, op hetzelfde moment. Hierdoor raakt de website of het computernetwerk overbelast en kun je er geen gebruik meer van maken. Je merkt dit bijvoorbeeld als een specifieke website van bijvoorbeeld je bank of internetaanbieder niet meer wil laden of heel traag reageert.

Aan wie is een DDoS-aanval gericht?

Grote commerciële bedrijven zoals banken, internetaanbieders en overheidswebsites zijn vaak het slachtoffer van DDoS-aanvallen. Criminelen die deze aanvallen uitvoeren willen vaak financiële schade of imagoschade aanbrengen bij het slachtoffer. Vaak worden zij hier voor betaald. Soms wordt een aanval ook gebruikt als wraakactie. Kleine websites of internetverbindingen van consumenten zijn maar zelden slachtoffer van een DDoS-aanval, omdat hier meestal te weinig winst te behalen valt.

Loop ik gevaar als iemand Ziggo aanvalt met een DDoS?

Gelukkig niet, het is alleen erg vervelend. Bij een DDoS zijn je persoonlijke gegevens en apparaten gewoon veilig. Het kan wel zijn dat bepaalde diensten van Ziggo niet goed werken zoals bijvoorbeeld je internetverbinding, e-mailadres of de website van Ziggo. 

Hoe bescherm ik mijn eigen bedrijf tegen een DDoS?

Bij een DDoS-aanval gebruiken de daders slecht beveiligde apparaten elders op het internet. Je kunt niet voorkomen dat je wordt aangevallen, maar je kunt wel zorgen dat criminelen jouw apparaten niet gebruiken voor een aanval. Goede beveiliging en de laatste updates zijn daarom heel belangrijk. Hoe meer apparaten wereldwijd goed zijn beveiligd, hoe moeilijker het is om een DDoS-aanval uit te voeren.

Heb je zelf een bedrijf met bijvoorbeeld een eigen website, thuisserver of webshop?  PC's en laptops beveilig je eenvoudig met een uitgebreid internetbeveiligingspakket. Thuisservers beveilig je door altijd de laatste software-updates van de fabrikant te installeren en de beveiligingsopties goed in te stellen. Heb je je website of webshop extern gehost? Vraag dan na bij het hostingbedrijf hoe ze je website of webshop beschermen tegen een DDoS.

Wat als ik word aangevallen met DDoS?

Meestal richten DDoS-aanvallen zich op grote organisaties, dus de kans is klein dat je wordt aangevallen. Als dat onverhoopt toch gebeurt, merk je dat aan een plotseling extreem trage verbinding, waarbij er heel veel internetverkeer is. Laat ons dat dan weten. Als apparaten van een Ziggo klant worden gebruikt bij de aanval, dan nemen we contact op met die klant.

Mail onsBel ons

 
 

Kom je er niet uit?

Neem dan contact met ons op.

Contact met Ziggo