Overslaan en ga naar inhoud

Virussen

Een virus is een klein computerprogramma dat zichzelf vermenigvuldigt. Een virus kan belangrijke bestanden op je computer overschrijven of veranderen. Daardoor werkt je computer dan niet goed meer. Andere virussen kunnen zelfs de harde schijf van je computer formatteren, waardoor alle gegevens inclusief het besturingssysteem verloren gaan. Er bestaan verschillende virussoorten zoals wormen, bestandsvirussen, trojan horses en hoaxes.

De bekendste gevaren op het internet

De trojan horse

Een trojan horse is een virus dat hackers toegang geeft tot je computer, zonder dat je het doorhebt.

De computerworm

Een computerworm dringt je computer binnen via beveiligingslekken in je computer, en steelt op die manier persoonlijke informatie.

De hoax

Een hoax is een nepwaarschuwing die zich in de vorm van een kettingbrief verspreidt.

Ransomware

Met ransomware versleutelen internetcriminelen bestanden op computers, waardoor je er zelf niet meer bij kunt. Daarmee persen ze je af.

Botnet & zombienetwerk

Een computer die onbeveiligd in verbinding staat met het internet loopt het risico onderdeel te worden van een botnet/zombienetwerk.

Spyware

Spyware (spionagesoftware) zijn computerprogramma’s die zonder dat je het weet op je computer worden geïnstalleerd.

Scam

Scam is vorm van bedrog waarbij fraudeurs onder valse voorwendselen proberen je geld afhandig te maken.

Wat kun je zelf doen?

 • Houd je computer up-to-date. Voer regelmatig Windows-updates uit. Als je dit regelmatig doet is de kans op een virus klein.
 • Gebruik een firewall en virusscanner. Gebruik Internetbeveiliging van Ziggo.
 • Klik niet op pop-ups. Bij het openen van sommige websites kunnen pop-ups tevoorschijn komen. Vaak is dit reclame die in een nieuw venster opent.
 • Open geen e-mailberichten van onbekenden. Open ook geen bijlagen. Deze kunnen namelijk een virus bevatten.
 • Veelgestelde vragen

  Torpig is een trojan horse die wordt meegestuurd als bijlage in een e-mail of via een chatprogramma. Het virus steelt geheime informatie van je computer, zoals wachtwoorden en accountinformatie. De Torpig-trojan injecteert extra HTML-code in bankformulieren, om zo je inloggegevens te achterhalen.

  Het is van groot belang dat je deze worm snel van je computer verwijdert. Helaas is het niet mogelijk om dit te doen met Ziggo Internetbeveiliging. Download daarom de Conficker removal tool van F-Secure, onze partner op het gebied van internetbeveiliging. Deze tool zal de worm van je computer verwijderen.

  De overheid heeft voor fraude een speciale website ontwikkeld: De Fraude helpdesk. Hier staan afbeeldingen die overeenkomen met de verschillende versies van het Ransom-virus. Klik op het plaatje dat van toepassing is voor jou. Vervolgens verschijnt een stappenplan om het virus te verwijderen.

  Wanneer je computer is geïnfecteerd met een Torpig-trojan is het van belang dat je dit virus zo snel mogelijk verwijdert. Helaas is dit niet eenvoudig. Een virusscanner kan uitkomst bieden, maar is niet altijd effectief. Mocht een virusscan niet werken, dan kun je het beste advies vragen aan een deskundige.

  Wanneer je computer is geïnfecteerd met een Zeus-trojan is het belangrijk dat je dit virus zo snel mogelijk verwijdert. Helaas is dit niet eenvoudig. Een virusscanner kan uitkomst bieden, maar is niet altijd effectief. Mocht dit niet werken, dan kun je het beste advies vragen aan een deskundige.