Overslaan en ga naar inhoud

Wat kan je wifi verstoren?

En belangrijker: wat kun je daar zelf aan doen? Wij laten het je zien.

3 minuten

Wifi heeft 'n hoop natuurlijke vijanden. Metaal, beton en glas. Maar ook apparaten zoals slimme lampen, beveiligingssystemen en zelfs drones: allemaal kunnen ze je wifi-signaal dwarsbomen. Al die apparatuur van de hand doen en in een houten hutje op de heide gaan wonen vind je vast geen aantrekkelijke optie, maar gelukkig hebben wij een aantal praktische tips om je wifi-signaal in huis te verbeteren.

Tip 1: Je modem en wifi-versterkers plaatsen

Waar zet je je modem en wifi-versterkers? De gouden regel is: zo vrij mogelijk! Zet of hang je modem en wifi-versterkers (die je bij Ziggo kunt krijgen als pods of boosters) liefst vrij in de ruimte, dus uit de buurt van andere elektronische apparaten en obstakels. Je wifi werkt het beste als je modem en versterkers zichtbaar zijn vanaf de plek waar je wifi nodig hebt. Met dit korte stappenplan helpen we je de beste plaats te kiezen voor je wifi-versterkers.

Tip 2: Storende apparaten verplaatsen

Slimme apparaten zijn vaak ook stoorzenders: ze kunnen zelf draadloze wifi- of radiosignalen uitzenden. Ligt daar het probleem, dan zorg je met deze 'quick hack' snel en makkelijk voor een stabielere internetverbinding.

Merk je dat je apparaten botsen met je wifi-signaal? Plaats ze dan in ieder geval niet direct naast je modem of wifi-versterkers. Heb je aanhoudende wifi-problemen, probeer stoorzenders dan nóg een stukje verder van je modem en pods te plaatsen.

Veelvoorkomende stoorzenders zijn:

  • Slimme verlichting
  • Speakers
  • Draadloze muizen en toetsenborden
  • Beveiligingscamera's
  • Beveiligingssystemen (vooral basis units en draadloze IR-bewegingsmelders)
  • Drones en draadloos bestuurbaar speelgoed

Tip 3: Omgaan met storende materialen in huis

Heb je net je huis met extra isolatie en vloerverwarming helemaal winterproof gemaakt, blijkt dat weer nadelig te zijn voor je wifi. Muren en vloeren die van beton zijn of goed geïsoleerd zijn, houden je wifi-signaal tegen. Ook hier geldt dat je je modem of wifi-versterkers kunt verplaatsen zodat ze niet direct door de muur moeten en meer in het zicht staan. Maar voor het beste resultaat gebruik je nog altijd die oude vertrouwde internetkabel. Onderstaande materialen kunnen je wifi-signaal in meer of mindere mate verstoren:

  • Beton
  • Steen
  • Metaal

Wifi in de tuin

Onderuitgezakt in je tuinstoel of hangmat sport kijken met Ziggo GO? Wij kunnen ook niks fijners bedenken om de zwoele zomeravonden door te brengen 😉. Het probleem is alleen dat betonnen muren en isolerend glas niet lekker samengaan met je wifi. Zet je je ramen zo ver mogelijk open en je modem of wifi-versterker in het zicht van je tuin, dan ben je al een heel eind op weg. Lees voor meer tuintips ons artikel over wifi in de tuin.

Laat je wifi-signaal het op sommige plekken in huis afweten? Maak daar dan extra wifi-punten aan of gebruik SmartWifi pods.

Tip 4: Andere netwerken in je buurt

Als je de woorden 'geavanceerde instellingen' hoort en het zweet breekt je al uit, dan kun je met deze tip opgelucht ademhalen. Onze tip is: vergeet de geavanceerde instellingen van je modem. De SmartWifi software regelt automatisch de juiste instellingen voor je. En nog meer goed nieuws: de meeste Ziggo modems en pods maken gebruik van SmartWifi.

Moderne modems, wifi-versterkers en routers staan meestal standaard ingesteld op automatische kanaalselectie. Als je je apparatuur opnieuw opstart, kiest het automatisch de beste instellingen voor jouw wifi-netwerk. Zo hoeft je eigen modem dus niet met die van je buren te worstelen om de beste verbinding te bemachtigen.

Werkt je wifi nog steeds niet zoals het hoort?

Onze Wifi Crew bestaat uit doorgewinterde wifi-experts die 24/7 voor je klaarstaan. Bekijk hier praktische wifi-tips of gebruik onze diagnosetool om te achterhalen wat nu precies je wifi-probleem is.

Verder lezen:

Haal alles uit Ziggo

Meer lezen over wat je allemaal kunt met de producten van Ziggo?