Overslaan en ga naar inhoud

Wifi 6 (802.11ax)

Wat is het en wat heb je eraan?

De nieuwste generatie wifi-technologie staat bekend als wifi 6. Net als zijn voorgangers zorgt deze technologie voor een draadloze dataverbinding, maar dan net even beter. Met wifi 6 profiteer je namelijk van een snellere én stabielere verbinding. En dat met een groter aantal apparaten tegelijk. Wel zo handig, want we hebben steeds meer apparaten in huis die met wifi verbonden zijn.

In dit artikel vertellen we je alles over wifi 6 en wat de voordelen ervan zijn. Benieuwd wat je eraan hebt en of het iets voor jou is? Lees dan snel verder!

Updated: 15-03-2024

Wat is wifi 6?

De officiële naam van de standaard achter wifi 6, is ‘802.11ax’. De snelste draadloze netwerktechnologie van dit moment. Deze nieuwe wifi-standaard is specifiek ontwikkeld om een grotere capaciteit te bieden, inclusief een stabielere verbinding. Zo kun je met wifi 6 bijvoorbeeld met meer apparaten tegelijk van draadloos internet genieten.

Wat is het verschil tussen wifi 5 en wifi 6?

Wifi 6 is de opvolger van wifi 5 (officiële standaard: 802.11ac). Waarin zit het verschil tussen deze twee standaarden? In tegenstelling tot wifi 5, houdt apparatuur bij gebruik van wifi 6 niet constant een heel wifi-kanaal bezet. Bij de nieuwe standaard wordt namelijk alleen de benodigde bandbreedte gebruikt.

In de praktijk ziet dat er als volgt uit: je computer, tv, spelcomputer en smart-speaker zijn thuis allemaal verbonden met hetzelfde netwerk. Op een wifi 5-router concurreren al deze apparaten om een goede verbinding, met mogelijke haperingen als gevolg.

Met een wifi 6-router is dit echter verleden tijd. Netflixen, muziek streamen en gamen, terwijl de robotstofzuiger ook nog eens aanstaat: iedereen maakt in huis tegelijkertijd gebruik van het draadloze netwerk, zonder snelheidsverlies.

  Wifi 5 Wifi 6
Officiële naam 802.11ac 802.11ax
Techniek OFDM OFDMA
Frequentie 5 GHz 2.4 & 5 GHz
Max. snelheid 3,5 Gb/s 9,6 Gb/s

Wat zijn de voordelen van wifi 6?

We bespraken ze hierboven al even kort, maar hieronder zetten we de belangrijkste voordelen van wifi 6 voor je op een rijtje: 

Hogere snelheid 
Wifi 6 is bijna drie keer sneller dan wifi 5. De maximale snelheid gaat namelijk omhoog van 3,5 Gbps naar 9,6 Gbps. Zo kun je thuis nog sneller bestanden versturen, terwijl je een serie streamt of in een digitale meeting zit.   

Meer apparaten tegelijk
Van je telefoon en laptop tot de videodeurbel en de slimme thermostaat. Bij wifi 6 zijn al je apparaten verbonden, zonder dat de snelheid afneemt.

Groter bereik
Door nieuwe technologieën kan wifi 6 beter omgaan met afstanden en obstakels zoals dikke muren of plafonds. Zo heb je van je kelder tot je zolder een stabiele verbinding.

Minder stroomverbruik
Wifi 6 zorgt ervoor dat je apparaten minder stroom verbruiken. Dit komt door ‘Target Wake Time’. Deze techniek zorgt dat apparaten alleen actief zijn op momenten dat ze gegevens moeten verzenden of ontvangen. Hierdoor zijn ze minder vaak ‘wakker’ en verbruiken ze minder stroom. 

Dit is vooral gunstig als een apparaat op batterijen werkt, zoals een slimme deurbel of slimme rookmelder.

Beter beveiligd 
Wifi 6 maakt gebruik van het WPA3 beveiligingsprotocol. Dit maakt het voor hackers moeilijker om je wifi-wachtwoord te achterhalen.

Heb ik wifi 6 nodig?

Omdat elke situatie anders is, kunnen we niet met zekerheid vertellen of wifi 6 voor jou van toegevoegde waarde is. Maar met behulp van de volgende drie situatieschetsen kun je wel een aardige inschatting maken:

  • Woon je alleen en zijn er naast je telefoon en laptop geen andere apparaten verbonden met het draadloze netwerk? Dan is wifi 5 voor jou waarschijnlijk snel genoeg.
  • Woon je samen met je gezin of met meerdere huisgenoten? En zijn er daardoor thuis veel apparaten aangesloten op het wifi-netwerk? Dan is de kans groot dat je met wifi 6 van een stabieler draadloos netwerk kunt genieten.
  • Woon je alleen, maar staat jouw huis vol met slimme apparaten, zoals een slimme wasmachine, slimme verlichting en een slim home cinema systeem? Ook dan kan wifi 6 van toegevoegde waarde zijn.  

Welke apparaten ondersteunen wifi 6?

Wil je het maximale uit deze nieuwste wifi-versie halen, dan heb je hiervoor wel geschikte apparatuur nodig. Nieuwere smartphones, laptops, tablets en slimme apparaten ondersteunen vaak al wifi 6. Heb je thuis nog oudere apparaten? Dan is dat ook geen probleem. Als wifi 6 daarop niet werkt, schakelt je modem of router namelijk automatisch over op de oude wifi-versie. Zo blijf je altijd verbonden.

Conclusie

Wifi 6 kan een oplossing zijn als jij op zoek bent naar een snellere en stabielere draadloze verbinding, terwijl je het energieverbruik van je apparatuur omlaag wilt brengen. Word je klant van Ziggo? Dan ontvang je bij je nieuwe internetabonnement een SmartWifi modem dat beschikt over wifi 6. Zo geniet je altijd en overal in huis van perfecte wifi.

Verder lezen:

Haal alles uit Ziggo

Meer lezen over wat je allemaal kunt met de producten van Ziggo?