Overslaan en ga naar inhoud

Verbouwing? Verbeter je bekabeling

Tips om je thuisnetwerk up-to-date te houden

Ben je aan het verbouwen? Of er eentje aan het plannen? Verbouwingen zijn bij uitstek het moment om nog eens goed naar de bekabeling bij je thuis te kijken. Zit de tv-aansluiting wel op de goede plek? Wil je graag een internetkabel doortrekken? Dat doe je het beste tegelijk met de verbouwing. Lees onze tips.

Televisie verbeteren

Natuurlijk bereid je een verbouwing voor. Maar misschien had je je internetkabels en coaxkabel nog even over het hoofd gezien. Dus neem vooral de volgende aandachtspunten mee:

Zit je tv-aansluiting nog op de goede plek?

Je tv stond altijd tegen de linker muur, want daar zit de enige tv-aansluiting. Dit is het moment om ook een aansluiting te maken aan de rechter muur. Voor wanneer je over een paar jaar, of nu al, de tv-hoek wil verplaatsen.

Vervang je kabels

Ligt de coaxkabel er al lang? Of je internetkabel? Dan is de verbouwing een goed moment om die te vervangen door het nieuwste type kabels (en splitters en connectoren). Zorg voor materiaal met het Ziggo geschikt-keurmerk. Gebruik bij voorkeur internetkabels van het type Cat6. Neem anders een kijkje in de webshop van Ziggo. Daar koop je tegen kostprijs kabels die aan de laatste eisen voldoen.

Internetkabels meenemen

Heb je alleen coaxkabels liggen, of ga je ook aan de andere kant van de kamer een tv-aansluiting maken? Leg daar dan meteen internetkabels bij. Een interactieve mediabox heeft de beste beeldkwaliteit en de minste kans op storing wanneer je naast de coaxkabel ook een internetkabel gebruikt. En dat geldt voor elk apparaat dat veel internetbandbreedte gebruikt, zoals je pc, je gameconsole en je SmartWifi pods. En elk apparaat dat je bekabeld aansluit komt ook nog je wifi-kwaliteit ten goede. Kortom: het heeft altijd zin om een internetkabel in de buurt te hebben.

Werk de kabels mooi weg

Tijdens mijn verbouwing kwam ik erachter dat er voor de originele tv-aansluiting al een ruime kabelgoot in de vloer was aangelegd. Met genoeg ruimte voor (stroom)kabels (extra stopcontacten! Extra tv-aansluiting! Superhandig!) Alternatieven zijn:

  • kabelgoten of holle plinten
  • bruikbare loze leidingen in de muren
  • oude leidingen in de muur van de vaste telefoon als je die niet meer gebruikt
  • Heb je een kruipruimte? Daar kunnen de kabels misschien ook doorheen

Let wel goed op dat je de coaxkabel niet knikt. Die houdt meer van ruime bochten. De internetkabel moet je ook niet in de knoop leggen, maar is iets vergevingsgezinder bij bochten dan de coaxkabel.

Internet en SmartWifi pods

Ook een paar tips voor als je tijdens je verbouwing je internet wil verbeteren, door bijvoorbeeld SmartWifi pods beter te plaatsen of door ze aan te schaffen.

Modem op de beste plek

Als je toch je huis overhoop haalt, kijk dan meteen of je je wifi-modem nog beter kunt plaatsen (zolang hij maar dichtbij de hoofdaansluiting blijft). Het modem hoger plaatsen doet al wonderen en een beetje ruimte om zich heen vindt hij nooit erg. Werkt alles al goed: lekker van afblijven dan.

Extra stopcontact

Als je ook je stroomnetwerk aan het upgraden bent, kijk dan even of er slimme plekken zijn voor een extra stopcontact om je SmartWifi pod(s) in te doen. Dat is vooral slim als je een wat groter huis hebt.

Een internetkabel naar een volgende verdieping

Onze SmartWifi pods (of een andere mesh wifibooster als je die hebt) werken draadloos vaak al erg goed. Toch kan het slim zijn om een van je pods op een verdieping boven of onder waar je modem staat, met een internetkabel te verbinden. Bijvoorbeeld omdat je een hele dikke betonnen vloer hebt. Die zorgt vaak voor fors verlies in snelheid en stabiliteit. Een verbouwing is daarvoor het goede moment.

Je tuinhuis of (wo)mancave bekabelen

Ga je ook je tuinhuis(je) verbouwen voor bijvoorbeeld een kantoortje of ontspanningsruimte? Dan weet je natuurlijk dat je alles goed moet isoleren wanneer je daar met plezier wil verblijven. Elektriciteit is er vast al, maar wellicht heb je ook plannen voor internet en/of televisie. Ons advies: laat die kabels (tegen kostprijs) installeren door een Ziggo Extra Service monteur. Zorg dan wel dat er al een sleuf in de tuin ligt en dat je voldoende pvc-buis hebt. Daar zorgt onze monteur namelijk niet voor. Onderschat trouwens niet hoe belangrijk het is dat je kabels en aansluitingen in elke situatie droog blijven.

Na de verbouwing

Wanneer je klaar bent met verbouwen moet je wellicht allemaal apparatuur en Ziggo diensten weer opnieuw aansluiten. Daarvoor hebben we allemaal handige informatie verzameld:

Kabels en aansluitingen checken

Wifi-probleem oplossen

Beste plek voor je modem

Veel succes en plezier met je verbouwing!

Verder lezen:

Haal alles uit Ziggo

Meer lezen over wat je allemaal kunt met de producten van Ziggo?