Overslaan en ga naar inhoud

Met het oog op de radio

Luisteren: van FM tot DAB+ en verder

Zonnepanelen op dak

Elke ochtend word ik wakker met de wekkerradio. Mijn brood smeer ik in de keuken met de radio aan. En in de auto luister ik onderweg natuurlijk ook naar de radio. Al was het maar voor de filemeldingen. Oudere mensen herkennen het vast. Jongeren luisteren ook nog veel, maar dan meer on demand, via Spotify, of toch gewoon via internet, naar bijvoorbeeld Qmusic. Video didn’t kill the Radio Star. Radio is nog springlevend.

Gepubliceerd: 27-10-2021 | Marc van Gestel

Hallo hier Hilversum!

Radio is een oud medium. Al in 1919 was de eerste Nederlandse radio-uitzending. Eind 1949 was de eerste televisie-uitzending, maar dat betekende niet dat radio ten dode was opgeschreven. Radio was en is nog steeds meer dan televisie zonder plaatjes.

In de meeste huizen zul je nog steeds een radio vinden. De techniek heeft niet stilgestaan, want naast analoge radio (FM en AM) kreeg je radio via de kabel, en digitale varianten zoals internetradio en DAB(+).

Analoge radio

Ondanks alle nieuwe technieken zullen nog veel mensen, net als ik, naar analoge radio luisteren. De radio in mijn keuken en in mijn auto zijn nog gewoon FM-radio’s. En alleen als het onweert heb ik soms mindere ontvangst. Ik ben niet ouderwets, maar als een radio niet stuk is, hoef ik niet meteen een nieuwe.

Kabelradio

Ziggo, net als andere kabelaanbieders, had al vroeg analoge radio via de kabel in het aanbod. Zonder last van bliksem en andere atmosferische storingen, gewoon met een coaxkabel in een daarvoor geschikte radio. En met nog een heleboel extra zenders die je niet zomaar uit de lucht kon oppikken. Toen Ziggo aankondigde met analoge radiodoorgifte te stoppen, leverde dat bij sommige mensen verwarring op, omdat niet altijd helemaal duidelijk was dat dat alleen gold voor doorgifte via de kabel, en niet via de ether. Het afschakelen van analoge kabelradio is bijna rond.

Via je interactieve mediabox luister je naar digitale radio, naar heel veel kanalen uit binnen- en buitenland. Digitale radio kun je ook luisteren via een aparte digital kabelradio-ontvanger.

DAB(+)

De techniek stond dus niet stil. Er werd sinds begin jaren ’80 geëxperimenteerd met DAB (Digital Audio Broadcasting), ook in Nederland. De techniek bleek nog niet helemaal uitontwikkeld en daarom kwam er de jaren ’00 van deze eeuw een nieuwe standaard: DAB+. Hele zuivere, digitale kwaliteit audio. Niets om over te klagen. Wat wel vervelend was dat radio’s met DAB niet de nieuwe DAB+-standaard aankon. Wel FM, dus tegenwoordig worden veel DAB-radio’s weer voor analoge radio gebruikt. Leve de vooruitgang!

Internetradio

Helemaal los van de ontwikkelingen van DAB+ groeide een ander platform: internetradio. Omdat de bandbreedte van internet bleef groeien werden ook steeds makkelijker streaming radiozenders toegankelijk. Uit de hele wereld. Het streamen van audio was sowieso minder zwaar dan het streamen van video, dus internetradio kreeg ook de kans om te groeien, voordat de YouTubes van deze wereld erbij kwamen. Er zijn heel veel specialistische internetradiozenders, met genres die in Nederland niet eens bestaan. Leve de vooruitgang!

En tegenwoordig komt heel veel samen in een radio. Op mijn wekkerradio bijvoorbeeld kan ik DAB+ ontvangen, en ook nog FM, en internetradio (wat je kunt mijn radio aansluiten via wifi), en zelfs podcasts! Ik kom haast niet meer toe aan tv-kijken! Nee hoor, dat is niet waar, maar radio blijft voorlopig een integraal onderdeel van mijn leven. Voor jou ook?

Verder lezen:

Haal alles uit Ziggo

Meer lezen over wat je allemaal kunt met de producten van Ziggo?