Kijk de Tour de France live

Tour de France 2019 live op tv

Kijk de Tour vanaf 6 juli op Eurosport, NPO 1 en Ziggo GO

Ook al wordt het zonder Tom Dumoulin, een paar dingen zijn zeker bij de Tour de France 2019: de start is bij onze zuiderburen in Brussel, er is maar 1 individuele tijdrit, er zijn een paar zware finishes bergop én Parijs is nog ver. De Tour kijk je vanaf 6 juli live op NPO 1, Eurosport en met Ziggo GO.

Auteur: Marc van Gestel | 24 juni 2019

De aanloop naar de Ronde van Frankrijk dit jaar was voor veel favorieten er een van vallen en niet altijd opstaan. Chris Froome brak tijdens de voorbereiding van een tijdrit in de Dauphiné zijn bekken. Hij kan daardoor een vijfde overwinning van de Tour wel op zijn buik schrijven. Tom Dumoulin ging onderuit in de Giro en kwam er pas later achter dat er nog een restje grind in zijn knie zat. Na een operatie werd duidelijk dat hij niet fit aan de Tour kon meedoen. Grote pech dus.

Tourwinnaar van 2018 Geraint Thomas maakte een harde smak op het asfalt van de Ronde van Zwitserland, maar lijkt niets gebroken te hebben. Hij zal vrijwel zeker in de Tour starten, maar is hij weer op tijd in vorm? Kortom: het is dit jaar best moeilijk voorspellen wie met de Gele Trui om de schouders in Parijs over de finish gaat.

Herinneringen aan Eddy Merckx

De Tour start dit jaar in België, gekend wielerland. En dat is niet voor niets. Belgische legende Eddy Merckx won vijftig jaar geleden voor het eerst een etappe in de Tour en het peloton rijdt de eerste etappe door Sint-Pieters-Woluwe, het plaatsje waar Merckx opgroeide. De start van de Tour is dus vooral een eerbetoon aan hem.

De tweede etappe is een ploegentijdrit en waarschijnlijk zitten de liefhebbers van bergetappes te wachten op de zesde etappe, waar bergop wordt gefinisht op La Planche des Belles Filles. Dit jaar met als bonus een stuk onverharde weg en vlak voor de finish nog een kort stukje klim met 24% stijging. Dat gaat pijn doen.  

Etappes in de Pyreneeën

Dan gaat het door het Centraal Massief richting de Pyreneeën, waar vier etappes plaatsvinden. In de twaalfde etappe worden de buitencategoriale Col de Peyresourde en La Hourquette d’Anciza bedwongen, de enige tijdrit is in en rond Pau. De dag erna een korte bergetappe eindigend bergop op de Tourmalet en tot slot een stevige rit die op de Prat d’Albis eindigt. Daar werd nog niet eerder gefinisht.

Alpenweek: etappes bergop

In de slotweek is het basismateriaal de Alpen. In etappe 18 drie bergen, waarvan twee uit de buitencategorie: de Col d'Izoard en de Col du Galibier. De streep ligt na de afdaling van die laatste berg. Waar de gemiddelde Nederlander al blij is met een elektrische fiets om een verkeersdrempel te ‘nemen’, gaat het peloton in de 19e etappe 32,9 kilometer klimmen de Col de L’Isseran (buitencategorie) op.

De aankomst is weer bergop, op de Montée de Tignes (eerste categorie). De laatste Alpenetappe klinkt bekend voor wintersporters, want dat is Albertville - Val Thorens. Met alweer een aankomst omhoog. Wordt hier het bergklassement beslist? Of is die dan al veilig? En wie wint dit jaar de Gele Trui?

En dan is het alweer tijd voor de slotetappe, eindigend op de Champs-Élysées. De etappe wordt vaak vergeleken met een kermiskoers, vanwege het grote aantal rondjes door het stadscentrum, maar de slotetappe winnen heeft toch echt een groter aanzien dan het winnen van pakweg de Acht van Chaam.

Alle etappes van de Tour in vogelvlucht:

Nederlandse kanshebbers in de Tour

Met zóveel kanshebbers in de lappenmand is het maar helemaal de vraag wie de Ronde gaat winnen. We gaan het zien. En net als Nederlanders hopen we natuurlijk op etappe-overwinningen. Is Dylan Groenewegen klaar voor de onvermijdelijke massasprints? Gaat Steven Kruijswijk weer voor de top tien? En wat doet Bauke Mollema? Op 29 juli zijn al onze vragen beantwoord.

Op radio, tv en via Ziggo GO

Kijken en luisteren naar de Tour is weer geen probleem met Ziggo GO: live bij de NOS op NPO 1, van start tot finish bij Eurosport (soms Eurosport 2) en natuurlijk ook op het Vlaamse Sporza (omdat er veel fans zijn van het Vlaamse commentaar van Michel Wuyts). Liefhebbers van de Tourartiest en de Tourflits weten Radio Tour de France te vinden, op NPO Radio 1.

Verder niet vergeten:

  • Tourjournaal op NPO 3
  • De Avondetappe op NPO 1
  • Vive le Vélo op het Vlaamse één

Meer sport:

Empty list (select items)