Kijk de Tour de France met Ziggo GO

Tot Parijs en niet verder

Volg de Tour de France vanaf 7 juli op Eurosport en NPO 1

Daar is hij weer: de Tour de France. La Grande Boucle. De Ronde van Frankrijk. Voor veel mensen het hoogtepunt van het wielerseizoen. En ja, Nederlandse fans kunnen weer met hun camper Alpe d’Huez op. Want ‘onze berg’ zit er weer bij. Etappe 12. 

Auteur: Marc van Gestel | 21 juni 2018 | 9.30 uur

De Tour van 2018 is Franser dan ooit. En dan bedoelen we niet dat de renners met een baguette onder de arm richting Parijs rijden (om maar eens een uitgekauwd cliché te gebruiken), maar dat vrijwel de hele ronde op Frans grondgebied wordt gereden. Geen uitstapjes naar het buitenland voor de proloog (sterker nog: er is helemaal geen proloog dit jaar), op hier en daar een stukje Spanje in de Pyreneeën.

Linksom, rondom

Het circus gaat dit jaar weer met de klok mee, met een eerste etappe op zaterdag 7 juli die start op het eiland Île de Noirmoutier in de buurt van Nantes. Het eiland is met het vasteland verbonden door een flinke brug. Daarna is het vast wel met wind tegen stoempen richting Bretagne (inclusief ploegentijdrit) en dan richting de kasseien van Roubaix.

De Alpen op, de Pyreneeën in

Na de kasseienaanslag op de polsen is het rustdag en verplaatst de karavaan zich naar de Franse Alpen. In de eerste bergetappe aan het eind de Colombière, met een finish in het dal. Koninginnenrit is etappe 12, de derde bergetappe. Kenners weten met dit trio wat de renners te wachten staat: Madeleine, Croix de Fer en aankomst op de Alpe d’Huez.

Door de heuvels en wat vlaktes richting Carcassonne, met een tweede rustdag vlak voor de Pyreneeën. In de tweede rit klimt het peloton de Peyresourde op en eindigt de rit op de flanken van de Col du Portet, van de buitencategorie. De eerste rit na de bergen eindigt in Pau, in de vorige eeuw vaak een ‘Nederlandse’ stad.

En dan is het alweer bijna afgelopen! De enige individuele tijdrit op de een-na-laatste dag: 31 kilometer door de heuvels en dan vliegen (letterlijk, en in de laatste etappe ook figuurlijk) naar Parijs. 

Kijk de Tour de France met Ziggo GO
Geel, groen en rode bollen

Wie gaat er winnen? Dat moet je ons eigenlijk niet vragen, want we kunnen er eigenlijk alleen maar naast zitten. Toppers als Chris Froome en Tom Dumoulin hebben al een intense Giro in de benen. Trekken ze dan nóg zo’n heftige ronde? We kunnen zo een tiental kanshebbers opnoemen die de Tour misschien, best wel, eventueel, als alles meezit kunnen winnen. Maar we durven geen namen te noemen. We gaan er open in.

We zijn trouwens stiekem nieuwsgierig naar de Movistar-ploeg, want die komen met een serieus indrukwekkend team naar Frankrijk: Alejandro Valverde, Nairo Quintana, Mikel Landa, Andrey Amador. Zijn dat teveel kapiteins op een schip? En nog een vraag: staat er deze ronde weer eens een nieuwe sprintwinnaar op? Wordt dit het jaar van Dylan Groenewegen? De zege op de Champs Elysées smaakte echt naar meer. Op 29 juli weten we het.

Kijken en luisteren naar de Tour is weer geen probleem: live bij de NOS op NPO 1, met Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot, van start tot finish bij Eurosport (en soms Eurosport 2) en natuurlijk ook op Sporza (omdat er veel fans zijn van Michel Wuyts). Liefhebbers van de Tourartiest en de Tourflits weten Radio Tour de France te vinden, op NPO Radio 1.

Verder niet vergeten:

  • Tourjournaal op NPO 3
  • De avondetappe op NPO 1
  • Tour du Jour op RTL 7
  • Vive le Vélo op het Vlaamse één
Ziggo GO in Europa kijken
Kijk je favoriete sportwedstrijden

Met de Ziggo GO app

Ben je onderweg en wil je geen matchpoint missen van Wimbledon? Of Formule 1 kijken op de camping in Frankrijk? Kijk dan via je laptop, tablet of smartphone met de gratis app Ziggo GO. Kosteloos binnen de hele EU.

Wel zo handig voor als je binnen de EU op vakantie gaat. Of open je browser en kijk via internet via ziggogo.tv