Live Wimbledon kijken bij Ziggo Sport of online met Ziggo GO

Magisch grastennis op Wimbledon

Vanaf 2 juli live bij Ziggo Sport op kanaal 14: quiet please!

Thirty-love. Advantage Miss Sharapova. Game Federer. Je hoort het vaker, maar nergens klinkt het Britser en traditioneler dan op Wimbledon. Het meest prestigieuze tennistoernooi ter wereld begint dit jaar op maandag 2 juli. De finales zijn op 14 (vrouwen) en 15 juli (mannen).

Leestip: Wil je weten hoe je Wimbledon live op tv of online kunt kijken? Scrol naar beneden voor meer uitleg.

Tussen 2 en 15 juli stroomt de All England Lawn Tennis and Croquet Club in Wimbledon weer vol met tennisliefhebbers. Daar speelt de hele mannelijke en vrouwelijke wereldtop weer om de bokaal of de schaal en het niet mis te verstane prijzengeld. De winnaars van het enkelspel bij de mannen en vrouwen krijgen € 2,27 miljoen.

Fereder jaagt op negende titel

Achtvoudig Wimbledon-winnaar Roger Federer hoopt zijn titel te prolongeren. De 36-jarige Zwitser beleefde een goede start van het grasseizoen met zijn 98ste toernooizege in Stuttgart. Hij pakte daarmee de koppositie op de wereldranglijst af van Rafael Nadal. En ook Novak Djokovic is waarschijnlijk gewoon van de partij. De 31-jarige Serviër heeft een wildcard geaccepteerd.

Bij de vrouwen ging de gouden trofee vorig jaar naar de Spaanse Garbiñe Muguruza. Zij zal haar titel verdedigen tegen onder meer de Williams-zussen, die het grandslamtoernooi jarenlang domineerden. Mits de Amerikaanse dames fit genoeg zijn. Vorig jaar kon Serena haar titel niet verdedigen vanwege haar zwangerschap. Oudere zus Venus bereikte toen wel de finale, maar moest het afleggen tegen Muguruza.

Plaatsing voor het toernooi

Zowel bij de mannen als de vrouwen is er op Wimbledon plek voor 128 enkelspelers, waarvan er 32 spelers direct geplaatst worden. De selectie is gebaseerd op de wereldranglijst. Bij de mannen hanteert Wimbledon een speciaal puntensysteem waarmee extra punten verdiend kunnen worden op grastoernooien. Daardoor kan de selectie afwijken van de wereldranglijst. De overige plekken worden verdeeld op basis van kwalificatiewedstrijden eind juni en wildcards.

In het dubbelspel is plek voor 64 spelers per geslacht. Verder zijn er 24 spelers en 24 speelsters in het gemengd-dubbel-toernooi.

Nederlandse deelnemers

Voor Nederland is alleen Kiki Bertens, die op het moment van schrijven op plek 21 staat op de wereldranglijst, rechtstreeks geplaatst voor het oudste tennistoernooi ter wereld. Robin Haase (plek 43) en Arantxa Rus (plek 106) zullen in de kwalificaties van 25 tot 29 juni om een plekje moeten vechten.

Benieuwd naar de actuele lijst deelnemers? De definitieve deelnemerslijst wordt op 29 juni bekendgemaakt op de website van Wimbledon.  

Hoe kan ik Wimbledon live kijken?

Van 2 juli t/m 11 juli kijk je live Wimbledon bij Ziggo Sport op kanaal 14, gratis voor Ziggo klanten. Onze reporters Bas van Veenendaal en Kristie Boogert zijn erbij om interviews en reportages te maken.

En ’s avonds vanaf 22.00 uur zie je alle hoogtepunten van de dag in Wimbledon Today! Wil je die ene bloedstollende match in zijn geheel terugkijken wanneer het jou uitkomt? Dat kan met Ziggo Replay. Daarmee kijk tot zeven dagen lang gratis alle wedstrijden terug. Ben je benieuwd naar het actuele wedstrijdschema?

Live Wimbledon kijken bij Ziggo Sport of online met Ziggo GO
Live Wimbledon kijken bij Ziggo Sport of online met Ziggo GO
Online Wimbledon kijken met Ziggo GO

Ben je onderweg maar wil je geen ace of matchpoint missen van Wimbledon? Kijk dan via je laptop, tablet of smartphone met de gratis app Ziggo GO. Kosteloos binnen de hele EU.

Wel zo handig voor als je binnen de EU op vakantie gaat. Of open je browser en kijk via internet via ziggogo.tv

Triviant-weetjes over Wimbledon:

  • Wimbledon kent een strenge all-white dresscode wat inhoudt dat alle spelers geheel in het wit gekleed moeten zijn. Een beetje kleur mag inmiddels wel, maar dan op zijn hoogst als accentkleur. Fluorescerende kleuren zijn en blijven uit den boze. En gebruik je kleur, dan toch het liefst pastels. Broekjes, rokjes, petten, sokken, schoenen: die zijn natuurlijk alleen wit. ‘Tradition, Sir. Tradition.’
  • Wimbledon heeft het bij de spelers en speelsters over ‘Ladies & Gentlemen’ in plaats van ‘Men & Women’.
  • Advies voor de huisgenoten van de tennisfans tijdens Wimbledon: quiet please!
  • Rufus de havik vliegt het hele jaar over de tennisbanen om duiven en ander ongedierte op afstand te houden. Dat doet de roofvogel ook een uurtje in alle ochtenden tijdens het toernooi. Hij leent trouwens niet zijn ogen voor het Hawk-Eye-systeem op Centre Court en Court 1.
  • Wimbledon doet niet aan sponsoruitingen rond de banen, behalve op het scorebord.
  • Op Middle Sunday wordt niet getennist. Dan is er tijd om de grasbanen te verzorgen. Als er vanwege de regen in de eerste week een achterstand in het schema is ontstaan, wordt er nog weleens een wedstrijd op Middle Sunday ingehaald. Dat is in 1991, 1997 en 2003 gebeurd. In dat geval maakt Wimbledon er een People’s Sunday van: zonder gereserveerde plaatsen en met goed verkrijgbare en goedkopere toegangskaarten.