Het gras van Wimbledon

Het gras van Wimbledon

Tennis bij Ziggo Sport Totaal en Eurosport

EVENEMENT IS GEWEEST
Wimbledon, Londen
03 juli 2017, 08.57 uur
‘Thirty-love.’ ‘Advantage Miss Kerber.’ ‘Game Federer.’ Je hoort het vaker tijdens tennistoernooien, maar nergens klinkt het Britser en traditioneler dan op Wimbledon. Het toernooi begint op 3 juli.

Iedereen, behalve Serena

Tussen 3 en 16 juli stroomt de All England Lawn Tennis and Croquet Club in Wimbledon weer vol met tennisliefhebbers. Daar speelt de hele mannelijke en vrouwelijke wereldtop weer om de bokaal en de schaal en het niet mis te verstane prijzengeld van £ 2,6 miljoen voor de winnaar of winnares van het single-toernooi.

Alleen Serena Williams ontbreekt vanwege haar zwangerschap. Ze kan daarom haar titel ook niet verdedigen. Andy Murray wel, al beleefde hij samen met Stan Wawrinka en Milos Raonic een slechte grasgenerale op het toernooi van Queen’s Club. Ze werden alle drie in de eerste ronde uitgeschakeld. Voor Nederland is alleen Kiki Bertens rechtstreeks geplaatst voor het toernooi.

In het wit

Buiten de prestige voor de winnaars is Wimbledon natuurlijk vooral bekend om de vele tradities: aardbeien met room en de kledingvoorschriften (wit!) springen het meest in het oog. Maar er zijn er meer die het noemen waard zijn.

Laten we beginnen met die twee meest zichtbare tradities, naast de regen. Gewoon, omdat ze zo leuk zijn om te noemen. De aardbeien zijn de zomerse snack van het toernooi, al gaan er ook 29.00 flessen champagne en 320.000 glazen van de likeur Pimm’s doorheen. De aristocratie leeft! Je krijgt tien van kroontjes ontdane kwaliteitsaardbeien uit Kent, met verse room, voor £ 2,50. Plus de Wimbledon-beleving. Die is onbetaalbaar volgens heel veel bezoekers.

Traditie twee is het vooral witte tenue dat de tennisspelers en -speelsters moeten dragen. Een beetje kleur mag inmiddels wel, maar dan op zijn hoogst als accentkleur. Fluorescerende kleuren zijn en blijven uit den boze. En gebruik je kleur, dan toch het liefst pastels. Broekjes, rokjes, petten, sokken, schoenen: die zijn natuurlijk alleen wit. ‘Tradition, Sir. Tradition.’

Deze tradities kende je misschien nog niet:

  • Wimbledon doet niet aan sponsoruitingen rond de banen, behalve op het scorebord.
  • Wimbledon heeft het bij de spelers en speelsters over ‘Ladies & Gentlemen’ in plaats van ‘Men & Women’.
  • Rufus de havik vliegt het hele jaar over de tennisbanen om duiven en ander ongedierte op afstand te houden. Dat doet de roofvogel ook een uurtje in alle ochtenden tijdens het toernooi. Hij leent trouwens niet zijn ogen voor het Hawk-Eye-systeem op Centre Court en Court 1.
  • Op Middle Sunday wordt niet getennist. Dan is er tijd om de grasbanen te verzorgen. Als er vanwege de regen in de eerste week een achterstand in het schema is ontstaan, wordt er nog weleens een wedstrijd op Middle Sunday ingehaald. Dat is in 1991, 1997 en 2003 gebeurd. In dat geval maakt Wimbledon er een People’s Sunday van: zonder gereserveerde plaatsen en met goed verkrijgbare en goedkopere toegangskaarten.

Advies voor de huisgenoten van de tennisfans tijdens Wimbledon: quiet please. Gaat een van de dames uit de subtop verrassen? Weet Roger Federer zijn achtste Wimbledon-titel binnen te halen? Kijk Wimbledon van 3 t/m 16 juli bij Ziggo Sport Totaal en op Eurosport 1 en 2. En geniet!