Podcasts

Luisteren naar boeiende onderwerpen, waar en wanneer het jou uitkomt.

 

 

Wat is een podcast eigenlijk?

Je kunt een podcast zien als "radio on demand" of een "audio blog". Het verschil met radio is dat met een podcast jij bepaalt welk onderwerp je wilt horen en wanneer jij dit wilt luisteren.

Er zijn vele podcasts gratis beschikbaar en te beluisteren met je mobiele telefoon. Podcast apps hebben vele podcasts verzameld in verschillende thema's en onderwerpen. Ben je geïnteresseerd in sport, actualiteiten, muziek, fashion, of wil je interessante verhalen beluisteren? Er zit altijd iets voor jou tussen. Wij hebben vast vijf  podcast tips voor jou verzameld.

Actief bezig zijn

Een podcast is bijzonder geschikt om te luisteren tijdens activiteiten zoals sporten, autorijden of huishoudelijke taken waarbij je afleiding wilt en ook gefocust kunt blijven op je activiteit. Je neemt al luisterend heel veel informatie op dus je bent optimaal aan het multitasken! Er zijn zelf studies die aangeven dat dit een erg effectieve manier van leren is.

Natuurlijk kun je een podcast ook gebruiken om te ontspannen door heerlijk op de bank met je ogen dicht te luisteren naar een spannend verhaal. 

Podcasts

Luisteren naar een podcast

Via een website

Om naar een podcast te luisteren heb je heel weinig nodig, een internetverbinding is al voldoende. Je kunt podcasts beluisteren op je computer via de website waarop de podcast gepubliceerd is of op een website die linkjes naar podcasts verzameld. Deze websites hebben een podcast-speler ingebouwd en dus hoef je zelfs geen software te installeren.

Met een app

Het is ook mogelijk een applicatie op je mobiel te gebruiken die functionaliteit heeft om jouw favoriete podcasts te beheren. Deze applicaties laten je ook podcasts downloaden voor als je heel even geen internet hebt. Daarnaast kunnen deze apps je laten weten wanneer er nieuwe afleveringen van jouw favoriete show beschikbaar zijn, je kunt afleveringen bewaren in je favorietenlijst en nog veel meer.

Populaire apps

Er is een overvloed aan gratis apps te vinden in de Google Play Store en de Apple App Store. Dit zijn enkele voorbeelden:

  • Spotify : Spotify is geen specifieke podcast app maar ondersteunt podcasts inmiddels wel. Dit is handig als je al wel Spotify gebruikt en podcasts even wilt uitproberen maar nog geen andere apps wilt installeren. De Spotify app is beschikbaar voor Android en iOS.
  • Stitcher: Een populaire en uitgebreide applicatie voor iOS en Android om podcasts mee te beluisteren. Er zijn meer dan 100.000 podcast beschikbaar en zelfs communicatie met de Amazon Echo is mogelijk.
  • Apple Podcasts: Alleen geschikt voor iOS 10.0 of hoger. Apple heeft momenteel meer dat 1 miljoen podcasts beschikbaar en de bediening is in het Nederlands.
  • Google Podcasts: Geschikt voor Android en iOS. Net als de andere applicaties is de Google Podcast ook gratis en biedt vergelijkbare functionaliteit als de Apple Podcasts. Ook hier is de bediening in het Nederlands en de zoekfunctionaliteit is bij Google natuurlijk goed geregeld. 

 

💡 Podcast tip 1:
Voor de sport liefhebbers: NOS langs de lijn

💡 Podcast tip 2:
Voor de boekenwurm: Boeken FM

💡 Podcast tip 3:
Voor de cultuurliefhebber: 99% invisible

💡 Podcast tip 4:
Relaxed onderuit: Echt Gebeurd

💡 Podcast tip 5:
Fashion en style: Fashion Unzipped

Podcasts

Hoe vind ik een podcast?

De bovengenoemde apps hebben allemaal een bibliotheek van beschikbare podcasts waarop je je kunt abonneren. In deze bibliotheek staan naast de veelal Engelstalige podcasts ook Nederlandstalige podcasts.

Daarnaast zijn er nog vele Nederlandstalige podcasts te vinden via speciale websites. Dit zijn enkele voorbeelden:

De makers

Podcasts zijn gefocust op een thema dat in verschillende afleveringen wordt behandeld. Deze afleveringen verschijnen vaak één of twee keer per week.

De podcast wordt gemaakt door een journalist, een expert in het onderwerp of een enthousiaste amateur. Vaak wordt de presentatie door meerdere mensen gedaan.
Één ding hebben ze allen gemeen; hun passie voor het thema van de podcast spat er vanaf! Ze delen hun kennis, ervaring en enthousiasme graag met jou. 

Podcasts

Veel luisterplezier!