Overslaan en ga naar inhoud

Meerwerk bij nieuwbouw woning; hier moet je op letten

..en tips over hoe je in elke ruimte internet en televisie krijgt, zonder kabels te zien

Meerwerk bij nieuwbouw woning; hier moet je op letten

Het aankopen van een nieuwbouwwoning heeft flink wat voeten in de aarde. Naast dat je belangrijke keuzes maakt over bijvoorbeeld de keuken en badkamer. Is er ook bijna altijd een lange lijst met meerwerk. Want kies je wel of niet voor een uitbouw of een extra raam op zolder? Voor welk deurbeslag kies je? En waar wil je straks de televisie hebben staan? Allemaal dingen waar je misschien nog nooit eerder over nagedacht hebt, maar voordat de bouw start toch helder moet hebben. Soms moet je zoveel keuzes maken dat het lastig is door de bomen het bos te zien. En uiteraard houd je ook het prijskaartje in de gaten. Wij geven je graag een aantal tips!

Wat valt onder meerwerk bij nieuwbouw?

Meerwerk zijn alle aanpassingen die je wilt maken, bovenop hetgeen er standaard bij de koop in zit. Door middel van meerwerk kun je jouw nieuwbouw woning helemaal aanpassen naar jouw wensen. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een uitbouw, het installeren van een extra dakraam, het plaatsen van extra zonnepanelen of het laten leggen van loze leidingen. Al deze zaken kunnenvervolgens direct tijdens de bouw worden aangepast. Zodat je, wanneer de woning wordt opgeleverd,direct een huis hebt dat aan jouw wensen voldoet.

Hoeveel meerwerk kan ik verwachten bij nieuwbouw?

Hoeveel meerwerk je kan verwachten hangt af van de aannemer of projectontwikkelaar. Het scheelt erg welke zaken er al wel, of niet standaard zijn opgenomen bij de koop. Het is dan ook lastig om een eenduidig antwoord te geven op deze vraag. Wel zijn er een aantal items die hoogstwaarschijnlijk de revue zullen passeren als het gaat over meerwerk in jouw nieuwbouw woning. Denk hierbij aan: het plaatsen van extra stopcontacten, mooier deurbeslag, een extra dakraam, een uitbouw, extra lichtpunten of een buitenkraan.

Loze leidingen: van elektriciteit tot tv en internet

Het is enorm lastig. Van tevoren, op basis van een tekening bepalen waar jouw televisie komt te staan. Dat snappen we. Toch kan het enorm schelen als je van tevoren een goed beeld hebt van waarjij jouw apparatuur wil laten staan. In de woonkamer, maar wellicht ook in de slaapkamers. Zo kan je bijvoorbeeld jouw elektriciteit op de juiste plekken laten aanleggen.

Tip: loze leidingen voor internet en TV

Vaak krijg je daarnaast de mogelijkheid om van tevoren aan te geven of je zogenaamde ‘lozeleidingen’ wilt laten trekken door het huis. Een loze leiding is - zoals de naam al doet vermoeden - een lege buis. Deze buis loopt, vaak vanaf de meterkast, naar verschillende ruimtes in het huis. Je kun tdeze buis gebruiken voor het trekken van coax, utp of andersoortige kabels. Zodat deze onzichtbaar door de vloer of muren zijn weggewerkt.  Je kunt er ook voor kiezen om niet alleen de buis, maar ook de kabel alvast te laten trekken.

Wil je verzekerd zijn van supersnel internet in bijvoorbeeld de werkkamer? Laat dan alvast een vaste internet kabel trekken door een loze leiding; dat scheelt jou een hoop werk en de kabel word tonzichtbaar weggewerkt in de muren of plafonds.

Tip: regel jouw internet en televisie op tijd

Het is verstandig om, voordat je aan de slag gaat met loze leidingen, een beeld te hebben van watvoor soort internet je wilt en hoe je het signaal binnen je huis wilt verspreiden. Benieuwd of je op jouw toekomstige adres al internet kunt aansluiten en welke mogelijkheden er zijn? Gebruik dan de postcodecheck. Vul je postcode in en check of je Ziggo (binnenkort) kunt krijgen op je nieuwe adres. Check het met onze postcodecheck.

Huis opgeleverd; waar moet ik op letten?

Bij de oplevering van jouw huis wil je er uiteraard van verzekerd zijn dat het meerwerk (bijvoorbeeldde loze leidingen) zoals afgesproken zijn opgeleverd. Let hier daarom goed op bij de oplevering en zorg dat je de tekeningen paraat hebt. Lees meer tips over het succesvol opleveren van jouw woning in het artikel: 10 tips voor een succesvolle oplevering.

Haal alles uit Ziggo

Meer lezen over wat je allemaal kunt met de producten van Ziggo?