Formule 1 GP van Nederland

Formule 1 GP van Nederland

Zondag 3 mei 15.10 uur | live op Ziggo Sport

Update: 13 maart 2020
De GP van Australië is uitgesteld vanwege de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Het is nog niet bekend wanneer de race wel wordt gereden en wat de invloed van deze beslissing is op de rest van het Formule 1-seizoen.

Racen door de duinen; op zondag 3 mei gaat het écht gebeuren. Hoog tijd om het circuit onder de loep te nemen, want wat maakt het Scheivlak zo legendarisch? En hoe kijk je de GP in Zandvoort?

Waar wil je meer over weten?

Over de GP van Nederland

update: 17 februari 2020

Geschiedenis in 'vogelvlucht'

We vliegen nog even kort als een Zandvoortse zeemeeuw over het ontstaan van de ‘Grote Prijs’ van Zandvoort, want de Grand Prix kent een lange geschiedenis. Sinds de jaren '30 wordt er al geracet in Zandvoort. Eerst door de straten van de drukke badplaats en later op het circuit.

Vanaf 1952 was Zandvoort onderdeel van de Formule 1-kalender. Formule 1-iconen als Jim Clark, Nelson Piquet, James Hunt en Niki Lauda hebben de GP van Nederland in Zandvoort gewonnen. De pas overleden Lauda was in 1985 de laatste winnaar van de GP van Nederland. Hij liet de andere F1-legendes Alain Prost en Ayrton Senna toen achter zich.

Formule 1 in Zandvoort vroeger

Het circuit

Scheuren door de Tarzanbocht en met hoge snelheid over het Scheivlak? Bijna elk belangrijk stukje van het circuit heeft een naam of verwijzing. Komt er na dit jaar ook een Max Verstappenbocht?

Zover is het nog niet, dus terug naar de feiten. De totale lengte van het circuit is 4,252 km, wat relatief kort is voor een F1-rondje. Formule 1-fans zien in Zandvoort de coureurs dus extra vaak voorbij racen. Het circuit telt veertien bochten en de Tarzanbocht is de eerste én de bekendste. Sneu maar waar: Wim Gerlach verongelukte in de bocht die later naar hem is vernoemd. Ook Indy 500-winnaar Arie Luyendyk heeft zijn ‘eigen’ bocht: nummer dertien. En nee, dat was geen ongeluk. 

Wat ook bijzonder is aan het circuit, is het hoogteverschil van vijftien meter. Het Scheivlak is daarom berucht onder coureurs. Deze ligt achter een duin en coureurs moeten daarom de bocht ‘blind’ insturen, om vervolgens weer sterk te dalen. Dat wordt een extra rondje simulator voor de Zandvoort-rookies!

zandvoort_graven_en_werkzaamheden

Niet zonder gevaar

Het klinkt luguber, maar (Formule 1) racen en de dood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo heeft ook het circuit van Zandvoort gezorgd voor een groot aantal kruisjes achter namen van coureurs.

Wim Gerlach heeft de twijfelachtige eer en was in 1957 de eerste coureur die overleed. Daarna volgden Chris Lambert (1968), Piers Courage (1970) en Roger Williamson (1973). Het ongeluk van Rob Slotemaker in 1979 bracht veel teweeg. Slotemaker had in die tijd een anti-slipschool bij het circuit en nam racetalent Jan Lammers onder zijn hoede. Anno 2020 lijkt alles op zijn plek te vallen: een van de bochten van het circuit is naar Slotemaker vernoemd en Lammers is sportief directeur van de ‘Dutch Grand Prix’.

De voorbereidingen voor een veilige en gave racebaan zijn in volle gang. Jan Lammers kan haast niet wachten tot F1 naar Zandvoort komt: “Met deze aanpassingen wordt Circuit Zandvoort het meest uitdagende en mooiste circuit van Europa en misschien zelfs wel van de wereld.”

Dat belooft wat!

zandvoort_vanaf_boven

Over het circuit Zandvoort

Eerste Grand Prix:
1952
Lengte:
  4,252 kilometer
Aantal rondes:
72
Raceafstand:
 306,144 kilometer
Ronderecord:
Nog niet bekend
Zo ziet het circuit van Zandvoort 2020

Programma GP van Nederland 2020

1e Vrije training  
Vrijdag 1 mei 10.45 uur
Zender: Ziggo Sport (kanaal 14)
2e Vrije training  
Vrijdag 1 mei, 14.45 uur
Zender: Ziggo Sport (kanaal 14)
Formule 1-café    
Vrijdag 1 mei, 22.30 uur
Zender: Ziggo Sport (kanaal 14)
3e Vrije training
Zaterdag 2 mei, 11.45 uur
Zender: Ziggo Sport (kanaal 14)
Kwalificatie
Zaterdag 2 mei, 15.00 uur
Voorbeschouwing vanaf 14.00 uur
Zender: Ziggo Sport (kanaal 14)
Race
Zondag 3 mei, start race: 15.10 uur
Voorbeschouwing vanaf 13.30 uur
Zender: Ziggo Sport (kanaal 14)

Onder voorbehoud van wijzigingen. Kijk voor het meest actuele overzicht in de Ziggo Sport tv-gids.

Kijk op al je schermen Formule 1 live op Ziggo Sport met Ziggo GO

GP live op tv kijken

Voor heel Nederland gratis bij Ziggo

Natuurlijk liepen de onderhandelingen om de Formule 1 naar Nederland te halen al een tijdje. Maar de F1-petitie van Rob van Gameren, sidekick van het Formule 1 Café van Ziggo Sport, gaf een nieuwe oranje-boost. Het laat zien dat we in Nederland helemaal gek van Formule 1 zijn en we een GP in eigen land verdienen! Ook F1-baas Chase Carey is super-enthousiast en hoopt op een ‘oranje zee’. Naast de Noordzee natuurlijk.

Ziggo Sport zendt de GP van Nederland uiteraard live uit voor alle Nederlanders. Hou ziggosport.nl in de gaten voor meer Formule 1-nieuws over de GP van Nederland.

Méér Formule 1: