F1 Grand Prix van Nederland

Formule 1 GP van Nederland

Alles over F1 in Zandvoort

Racen door de duinen; in 2020 gaat het écht gebeuren. Hoog tijd om het circuit onder de loep te nemen: wat maakt het Scheivlak zo legendarisch? En wanneer wordt de GP gehouden?

update: 11 december 2019

Geschiedenis in 'vogelvlucht'

We vliegen nog even kort als een Zandvoortse zeemeeuw over het ontstaan van de ‘Grote Prijs’ van Zandvoort, want de Grand Prix kent een lange geschiedenis. Sinds de jaren '30 wordt er al geracet in Zandvoort. Eerst door de straten van de drukke badplaats en later op het circuit.

Vanaf 1952 was Zandvoort onderdeel van de Formule 1-kalender. Formule 1-iconen als Jim Clark, Nelson Piquet, James Hunt en Niki Lauda hebben de GP van Nederland in Zandvoort gewonnen. De pas overleden Lauda was in 1985 de laatste winnaar van de GP van Nederland. Hij liet de andere F1-legendes Alain Prost en Ayrton Senna toen achter zich.

Formule 1 in Zandvoort vroeger

Het circuit

Scheuren door de Tarzanbocht en met hoge snelheid over het Scheivlak? Bijna elk belangrijk stukje van het circuit heeft een naam of verwijzing. Komt er na volgend jaar ook een Max Verstappenbocht?

Zover is het nog niet, dus terug naar de feiten. De totale lengte van het circuit is 4,3 km, wat relatief kort is voor een F1-rondje. Formule 1-fans zien in Zandvoort de coureurs dus extra vaak voorbij racen.

Het circuit telt veertien bochten en de Tarzanbocht is de eerste én de bekendste. Sneu maar waar: Wim Gerlach verongelukte in de bocht die later naar hem is vernoemd. Ook Indy 500-winnaar Arie Luyendyk heeft zijn ‘eigen’ bocht: nummer dertien. En nee, dat was geen ongeluk. 

Wat ook bijzonder is aan het circuit, is het hoogteverschil van vijftien meter. Het Scheivlak is daarom berucht onder coureurs. Deze ligt achter een duin en coureurs moeten daarom de bocht ‘blind’ insturen, om vervolgens weer sterk te dalen. Dat wordt een extra rondje simulator voor de Zandvoort-rookies!

Zo ziet het circuit van Zandvoort 2020

In memoriam

Het klinkt luguber, maar (Formule 1) racen en de dood zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zo heeft ook het circuit van Zandvoort gezorgd voor een groot aantal kruisjes achter namen van coureurs.

Wim Gerlach heeft de twijfelachtige eer en was in 1957 de eerste coureur die overleed. Daarna volgden Chris Lambert (1968), Piers Courage (1970) en Roger Williamson (1973). Het ongeluk van Rob Slotemaker in 1979 bracht veel teweeg.

Slotemaker had in die tijd een anti-slipschool bij het circuit en nam racetalent Jan Lammers onder zijn hoede. Anno 2019 lijkt alles op zijn plek te vallen: een van de bochten van het circuit is naar Slotemaker vernoemd en Lammers is sportief directeur van de ‘Dutch Grand Prix’.

Ook na Formule 1 vielen er door het racen op het circuit dodelijke slachtoffers: Alain Vincx in 1987 en recentelijk nog David Ferrer in 2017.

Feiten op een rij

Datum

Vrijdag 1 mei t/m zondag 3 mei

De meest gestelde vraag sinds de bekendmaking was: “Wanneer is de GP van Nederland?”. Logisch, want dat weekend moet je natuurlijk zo snel mogelijk blokken in je agenda.

De Formule 1-koorts slaat al flink toe en alle hotels en appartementen van Zandvoort zijn al volgeboekt. In het weekend van vrijdag 1 t/m zondag 3 mei barst het Formule 1- circus los in Zandvoort.

GP live op tv kijken

Bij Ziggo Sport kanaal 14

Natuurlijk liepen de onderhandelingen om de Formule 1 naar Nederland te halen al een tijdje. Maar de F1-petitie van Rob van Gameren, sidekick van het Formule 1 Café van Ziggo Sport, gaf een nieuwe oranje-boost. Het laat zien dat we in Nederland helemaal gek van Formule 1 zijn en we een GP in eigen land verdienen! Ook F1-baas Chase Carey is super-enthousiast en hoopt op een ‘oranje zee’. Naast de Noordzee natuurlijk.

Ziggo Sport zendt de GP van Nederland uiteraard live uit voor alle Nederlanders. Hou ziggosport.nl in de gaten voor meer Formule 1-nieuws over de GP van Nederland.

Méér Formule 1: