Yorick van Norden: 9 juli in Club Ziggo

Yorick van Norden: 9 juli in Club Ziggo

EVENEMENT IS GEWEEST
09 juli 2016, 22.30 uur
Yorick van Norden maakte naam als frontman van de Beatlesque band The Hype. Daarna begon hij een nieuw avontuur; een solocarrière. Op 9 juli staat hij in Club Ziggo, na zijn muzikale held Neil Young.

Geïnspireerd door de melodieuze popmuziek uit de jaren zestig en zeventig, begon Yorick’s muzikale pad op jonge leeftijd. “Ik was negen jaar toen ik een plaat van de Beatles hoorde”, vertelt hij met een glimlach. “Ik dacht: ‘Wauw! wat is dit?’! Er ontstond gulzige honger naar meer. Vanaf dat moment ging ik lp’s verzamelen. Van de Beatles, maar ook van Neil Young , The Rolling Stones, Beachboys, Bob Dylan en ga zo maar door. Tegelijkertijd leerde ik gitaar spelen, want ik wilde niet alleen luisteren, maar ook creëren. Inmiddels heb ik zo’n 2500 lp’s en 2000 cd’s”, grijnst Yorick. “Veel klassiekers, maar ik vind het ook heerlijk om naar vergeten cult-albums te speuren.”

Ratio <> Gevoel Muziek krijgt een centrale rol in Yorick’s leven. Met een paar vrienden van de middelbare school  richt hij The Hype op; waarmee hij 3FM Serious Talent wordt en de radiohit Do You Know? scoort. Twee jaar later kiest Yorick voor een solocarrière en in 2015 brengt hij zijn debuutalbum Happy Hunting Ground uit. “De keuze voor muziek is nooit rationeel gemaakt”, vertelt hij. “Het leven als muzikant is immers behoorlijk onzeker. Toch was dit intuïtief en emotioneel het enige juiste besluit. Ik mag continu met mijn passie bezig zijn. Dat maakt me  super gelukkig.” Hij neemt een korte pauze en denkt na. ”Als ik rationeel zou hebben gekozen, dan zou ik iets met geschiedenis doen. Vroeger wilde ik archeoloog worden. Die kinderdroom draag ik nog steeds bij me. Ik zoek continu naar prachtige muziek uit het verleden. Dat maakt me toch een soort schatgraver!”

Melodiestrijder Hij vervolgt: “Mijn muziek bestaat uit tijdloze emoties die ik probeer te vangen en te verwoorden. Modewoorden zoals ‘e-mail’ gebruik ik dus nooit. Tijdloos is het toverwoord. Natuurlijk hoor je duidelijke invloeden van de jaren zestig en zeventig terug in mijn muziek”, geeft hij toe. “Maar dat kan bijna niet anders. Grootmeesters zoals de Beatles en Neil Young hebben mij opgevoed en gevormd tot wie ik ben. Ik vind het jammer dat ik die tijd nooit heb meegemaakt. Muzikaal gezien zou ik misschien beter in die periode passen. Tegenwoordig is de beat heel belangrijk en de melodie het ondergeschoven kindje. Ik ben een fervent strijder van de melodie. Met een vaandel van zwaar fluweel”, knipoogt hij.

Toverwoord Gebrek aan inspiratie kent de Haarlemmer niet. “Ik heb iedere dag ideeën, maar ik ben heel kritisch om iets naar de eindstreep te brengen”, knipoogt hij. “Melodieën komen heel natuurlijk, die kan ik niet plannen. Ineens ontstaat inspiratie en dan moet ik er op dat moment iets mee doen. Soms kan dat niet direct en dan neurie ik snel iets in mijn Iphone. In de hoop dat ik het later nog begrijp”, grijnst Yorick. “De meest inspiratievolle momenten zijn tijdens mijn hoogste pieken en diepste dalen. Vergelijk het met een dagboek”, legt hij uit. “Op neutrale dagen schrijf je bijna niks. Maar op bijzondere dagen, of dat nu positief of negatief is, schrijf je de pagina’s snel vol.“ Of de inkt sneller vloeit bij pieken of bij dalen durft Yorick niet te zeggen. “Maar ik ben erg optimistisch ingesteld”, stelt hij. “Als er een soort lijn is te ontdekken  in m’n werk, dan is dat het wel. Natuurlijk schrijf ik ook melancholische dingen, maar hoe donker het ook is, er gloort altijd hoop aan de horizon

Energie in Club Ziggo Mensen die na Neil Young naar Club Ziggo gaan, staat een bijzondere afsluiter te wachten. “In Club Ziggo ga ik met gigantisch veel energie spelen”, roept Yorick enthousiast. “Voor mijn eigen optreden ga ik namelijk bij Neil Young in de Ziggo Dome kijken. Hij is steengoed. Eén van mijn grootste muziekhelden. Het is waanzinnig om de afterband van Neil Young te mogen zijn. Ik was door het dolle heen toen ik gevraagd werd. Echt; wauw! Dit is een van de leukste dingen die me is overkomen. En dat ga ik iedereen in Club Ziggo laten voelen!”

Yorick van Norden, zaterdag 9 juli om 22.30 in Club Ziggo

 

 

Agenda

Hoeveel medailles pakt Nederland in Pyeongchang?

Vrijdag 9 februari

Zeventien dagen, vijftien sporten en 29 Nederlandse topsporters. Volg van 9 tot 25 februari elke sec

Kygo

Dinsdag 13 februari

De Noorse DJ, muzikant en producer Kygo geeft op 13 februari een show in de Ziggo Dome!

The Chainsmokers

Zaterdag 17 februari

The Chainsmokers zie je op zaterdag 17 februari in de Ziggo Dome!

Imagine Dragons

Maandag 19 februari

Op maandag 19 februari komt Imagine Dragons naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start vrijdag 22 sep

Kendrick Lamar

Vrijdag 23 februari

Op 23 februari komt Kendrick Lamar naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 6 oktober om 10 uur.

Zsa Zsa Su!

Zaterdag 24 februari

Zsa Zsa Su! keert op zaterdag 24 februari terug naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 17 septemb

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Foto's: © Bart Heemskerk
Club Ziggo Live

Terugblik: Sting in Club Ziggo

Op 14 november gaf Sting een intiem optreden voor zijn fans in Club Ziggo ter ere van zijn nieuwe album 57th & 9th. Geniet hier nog even na van deze exclusieve albumpresentatie.

Club Ziggo Live

Dichter bij Sting

Een paar dagen na de release van zijn nieuwe album '57th & 9th' (zijn eerste rockalbum in 13 jaar) stond Sting al in Club Ziggo voor een intieme albumpresentatie.

Club Ziggo Live

Yellow Grass: 'Muzikale roadtrip langs Route 66'

Wie 24 mei na het Ziggo Dome-optreden van Bryan Adams Club Ziggo binnenstapt, staat een avontuurlijke roadtrip langs Route 66 te wachten. “We nemen je mee naar Amerika”, belooft Nienke, de zangeres van Yellow Grass. “Een avondje op vakantie!”