Overslaan en ga naar inhoud
Dune: Part One

Dune

Film 2021 • IMDb-score: 8,0

 

Dune, officieel Dune: Part One, is een bijzondere sci-fi film met adembenemende beelden en sets. Volg het verhaal van Paul Atreides en zijn familie, in de strijd om de planeet Arrakis. Een planeet, waar de kostbaarste grondstof van het universum te vinden is. Terwijl hun lot verweven raakt met de toekomst van het universum, belandt de familie in een eeuwige zoektocht naar macht, in een universum dat doordrenkt is met geheimen en gevaren.

Alles over de film Dune

Beleef Dune op HBO Max bij Ziggo

Laatste update: 29 februari 2024

In de hoofdrol: Timothée Chalamet, Rebecca Ferguson en Zendaya 
Verhaal: Frank Herbert   
Regie: Denis Villeneuve  
Prijzen: o.a. BAFTA, Golden Globe en 6 Oscars

Dune trailer

Het verhaal van Dune

De film Dune is gebaseerd op een sciencefictionroman van Frank Herbert uit 1965. Denis Villeneuve heeft deze verfilming geregisseerd, je kunt hem bijvoorbeeld ook kennen van de film Blade Runner 2049.

Reis naar het jaar 10191 met dit epische verhaal over macht, buitenaards mysterie en moed. In het universum worden de touwtjes op dat moment strak in handen gehouden door een aantal adellijke families, die heersen over de verschillende planeten, en die geregeerd worden door een oppermachtige keizer.

Ontmoet Paul (Timothée Chalamet) van het huis Atreides, een briljante jongeman, waarover wordt gezegd dat hij de uitverkorene is, die de mensheid naar de volgende stap in de evolutie zal brengen.

Wanneer de keizer hen opdraagt om de macht over de planeet Arrakis over te nemen van hun bittere rivalen, verhuist Paul samen met zijn familie naar deze woestijnplaneet, ook wel bekend als Dune. Daar moeten ze toezicht houden op het oogsten van de meest waardevolle stof binnen het universum: Spice. 

Deze kostbare drug heeft een levensverlengende werking, voorziet in bovenmenselijke mentale krachten én is essentieel om te kunnen ruimtereizen. Maar hierover toezicht houden gaat niet zonder gevaar. Fremen, de oorspronkelijke bewoners van Arrakis, proberen hun planeet namelijk koste wat het kost te beschermen tegen indringers.

Tegelijkertijd krijgt Paul visioenen over een mysterieuze, inheemse vrouw, Chani (gespeeld door Zendaya), die een grote impact op zijn leven hebben. En dan zijn er ook nog de reusachtige zandwormen en politieke machtsspelletjes die de boel flink in de war schoppen.

Laat je meeslepen in de levens van Paul en zijn familieleden. Terwijl ze worden geconfronteerd met onvoorstelbare beproevingen en onthullingen. Tegelijkertijd strijdt de familie om te overleven in de verraderlijke zandduinen van Arrakis.

Dune is een perfecte combinatie van spanning, mysterie en adembenemende beelden. Wat van deze film een regelrechte kijktip maakt!  

De cast van Dune

Niet alleen de regisseur van Dune is een talent, de film heeft namelijk ook een geweldige cast. Timothée Chalamet (o.a. bekend van de recente film Wonka), speelt de hoofdpersoon: Paul Atreides. Niet minder bekend is Zendaya (bekend als hoofdrolspeelster uit Euphoria) als Chani. Rebecca Ferguson vertolkt de rol van de moeder van Paul, Lady Jessica. Beide actrices zijn ook bekend van de film The Greatest Showman.

En dat is niet alles, want zelfs de muziek, gecomponeerd door Hans Zimmer, is met een Oscar bekroond. Wat geen complete verrassing was, gezien zijn eerdere prijswinnende soundtracks voor films als The Lion King, Inception en The Dark Knight

Dune: Part Two (en verder?)

Dune: Part Two is sinds kort te zien in de bioscoop. Reis terug naar Arrakis, waar de strijd tussen de families verder gaat. Een strijd die niet alleen over de woestijnplaneet zelf gaat, maar vooral ook om de Spice, die er te vinden is.

Regisseur Villeneuve hoopt dat hij hierna ook nog een Dune: Part Three kan gaan maken. Hij is al begonnen aan het script, zo deelde hij in een interview met Empire Magazine. Een klein detail; hij moet nog wel officieel groen licht krijgen. Mocht dat gebeuren, dan wordt de film gebaseerd op het boek Dune Messiah.

Benieuwd naar de Dune films? Kijk dan snel deel 1 op HBO Max, ga voor deel 2 naar de bioscoop en duim dat er een deel 3 komt!

Meer kijktips?
De Entertainment Gids

De beste tips voor films, series, programma's, sport, concerten en events voor jou.  

zenderoverzicht