Overslaan en ga naar inhoud
De beste Nederlandse films

De beste Nederlandse films

Bekijk onze favorieten

 

Op zoek naar de must-watch films van eigen bodem? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. En nee, Nederlandse films zijn niet alleen grappige romcoms, want er zijn ook genoeg films vol spanning en actie! Wij hebben een selectie gemaakt van de beste Nederlandse films die je écht gezien moet hebben.

Beste Nederlandse films aller tijden: onze tips

Beleef de beste films bij Ziggo

Laatste update: 4 maart 2024

1. Turks fruit
1. Turks fruit

1973, drama en romantiek, score: 7.7/10

Als we het hebben over filmklassiekers van eigen bodem, dan staat Turks Fruit met stip op nummer één. Gebaseerd op het gelijknamige boek van Jan Wolkers, vertelt de film over de onstuimige liefdesrelatie tussen jonge kunstenaar Erik (Rutger Hauer) en de mooie Olga (Monique van de Ven). Wat maakte Turks Fruit toen al zo’n instant succes? De film geeft een érg intieme kijk op relaties in de jaren ‘70. Liefde, verlangen en verlies: in Turks Fruit komt alles voorbij.  

Leuk weetje: na 50 jaar is Turks Fruit nog steeds de best bezochte bioscoopfilm ooit: ruim 3,3 miljoen bezoekers! Èn in 1999 kreeg de film zelfs een Gouden Kalf voor Beste Nederlandse Film van de Eeuw!

2. Zwartboek
2. Zwartboek

2006, oorlog en drama, score: 7.7/10

Actrice Carice van Houten steelt de show in Zwartboek: een aangrijpend verhaal dat zich afspeelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Carice speelt Rachel Stein, een dappere Joodse vrouw die zich aansluit bij het verzet tegen de Duitse bezetting in Nederland. In Zwartboek draait alles om intriges, verraad en moed in een periode van grote onzekerheid. Geregisseerd door de getalenteerde Paul Verhoeven, staat deze Nederlandse film garant voor sterke acteerprestaties en verrassende plotwendingen.

De film won maar liefst 3 Gouden Kalveren: voor Beste Film, Beste Actrice (Carice van Houten) en Beste Regie (Paul Verhoeven). Tijd dus om deze film te kijken!  

Te zien op:
3. De Marathon
3. De Marathon

2012, drama, sport en comedy, score: 7.5/10

De Marathon is een geweldige film uit 2012, geregisseerd door bekroonde reclamemaker Diederick Koopal. Het verhaal draait om 4 goede vrienden uit Rotterdam. Door belastingschulden staat de garage waar ze werken op het punt te sluiten… Ze besluiten mee te doen aan de marathon van Rotterdam om geld in te zamelen om zo hun geliefde garage te redden. De weg naar de marathon ligt vol obstakels en het doorzettingsvermogen is soms ver te zoeken. Maar samen beleven ze ook veel mooie momenten die hun vriendschap versterken. ‘You’ll never walk alone!’

De film barst van grove humor, emotie en typische Rotterdamse vibes. Nog een leuk feitje: de Marathon is écht opgenomen tijdens de Marathon van Rotterdam.  

Te zien op:
4. Loft
4. Loft

2008, misdaad en drama, score: 7.3/10

5 vrienden die samen een luxe appartement delen voor hun geheime affaires: het leek zo’n goed idee… Maar na een schokkende ontdekking staat hun wereld op zijn kop. Loft sleept je mee in een verhaal vol intriges, wantrouwen en een zoektocht naar de waarheid.

De film uit 2010, geregisseerd door Antoinette Beumer, heeft een ijzersterk verhaal en cast. Dus op zoek naar een film waarbij je op het puntje van je stoel zit? Dan is Loft een echte aanrader! 

Te zien op:
5. Karakter
5. Karakter

1997, misdaad, drama en mysterie, score: 7.7/10

Rotterdam, de jaren 1920. De gevreesde deurwaarder Dreverhaven (Jan Decleir) wordt op brute wijze vermoord. Alle sporen lijken te wijzen naar zijn zoon, Jacob Willem Katadreuffe (Fedja van Huêt). Hij is namelijk voor het laatst gezien op de plaats van het misdrijf. En aan motieven geen gebrek, want de band tussen vader en zoon is allesbehalve liefdevol. Toch beweert Jacob dat hij onschuldig is, of liegt hij? 

Karakter is een spannend psychologisch drama naar de gelijknamige bestseller van Ferdinand Bordewijk. De acteerprestaties zijn ijzersterk en het beklemmende verhaal houdt je, van begin tot eind, in zijn greep! Niet voor niets is Karakter een van de meest gewaardeerde en invloedrijke Nederlandse films ooit. Én in 1998 zelfs bekroond met een Oscar voor Beste Niet-Engelstalige film! 

Te zien op:
6. Simon
6. Simon

2004, comedy en drama, score: 7.8/10

Simon is een Nederlandse klassieker die je niet wil missen! Met in de hoofdrol de praatgrage Amsterdamse coffeeshophouder Simon (Cees Geel): een echte womanizer. Na jaren loopt hij zijn oude vriend Camiel (Marcel Hensema) tegen het lijf, een zachtaardige homoseksuele tandarts. Hun vriendschap wordt nieuw leven ingeblazen door Simons terminale kanker.

Met een combinatie van humor en ontroerende momenten, is Simon een ode aan vriendschap en liefde. Maar ook aan het progressieve Nederland, van euthanasie, homohuwelijk en softdrugs. Laat je meevoeren door Simon en de kracht van vriendschap en de keuzes die je leven vormen. 

Te zien op:
7. Soldaat van Oranje
7. Soldaat van Oranje

1977, drama, romantiek en thriller score: 7.6/10

Je hebt vast weleens gehoord van Soldaat van Oranje, de musical… Maar wist je dat van dit waargebeurde(!) verhaal al eerder een film gemaakt is? En wat voor een! De film betekende de internationale doorbraak voor regisseur Paul Verhoeven en acteurs Rutger Hauer en Jeroen Krabbé.

Soldaat van Oranje neemt je mee naar Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Erik Hazelhoff Roelfzema (Rutger Hauer) is een dappere student, die zich aansluit bij het verzet tegen de Duitse bezetting. Samen met zijn vrienden voert hij gevaarlijke missies uit, voor zijn vaderland en vrijheid. Geschiedenis, spanning, adembenemende beelden en sterk acteerwerk: Soldaat van Oranje is een klassieke must-watch!  

Te zien op:

Beste Nederlandse films volgens IMDb

Naam IMDb-score
Simon (2004) 7,8
Spoorloos (1988) 7,7
Zwartboek (2006) 7,7
Karakter (1997) 7,7
Soldaat van Oranje (1977) 7,6
De Marathon (2012) 7,5
Antonia (1995) 7,4
De Tweeling (2002) 7,4
Wolf (2013) 7,3
De Vierde Man (1983) 7,2
Meer kijktips?
De Entertainment Gids

De beste tips voor films, series, programma's, sport, concerten en events voor jou.  

zenderoverzicht