Overslaan en ga naar inhoud
Barbie

Barbie

Film 2023 • IMDb-score: 6,8

 

Barbie geniet volop van haar perfecte leven, totdat ze plotseling met een aantal imperfecties geconfronteerd wordt. Hoe is dit mogelijk? Er is maar één manier om daarachter te komen en het te stoppen: ze moet naar de echte wereld. Maar daar gaat het er heel anders aan toe dan in Barbieland, als dat maar goed gaat! Lees hieronder alles over deze film en ontdek waar je hem kunt kijken.

Alles over de film Barbie

Beleef Barbie op HBO Max bij Ziggo

Laatste update: 13 juni 2024

In de hoofdrol: Margot Robbie en Ryan Gosling   
Regisseur: Greta Gerwich 
Genre: Avontuur, fantasie en komedie

Barbie trailer

Het verhaal van Barbie

In Barbieland, waar verschillende versies van Barbie en Ken wonen, lijkt alles perfect. Stereotype Barbie (Margot Robbie) wil feesten en plezier maken met de andere Barbies, terwijl Ken (Ryan Gosling) alleen gelukkig is als hij bij haar is. Maar op een dag wordt Barbie geconfronteerd met angsten over ouder worden en sterfelijkheid. Plotseling krijgt ze een slechte adem, cellulitis en platvoeten, imperfecties die normaal niet in Barbieland voorkomen. Ze raakt in een persoonlijke crisis en zoekt hulp bij Weird Barbie.

Weird Barbie vertelt haar dat het meisje dat met haar speelt waarschijnlijk ongelukkig is, en dat dit de oorzaak kan zijn van Barbie's imperfecties. Ze adviseert haar om de echte wereld in te gaan en het meisje te vinden. Wanneer Barbie aan haar avontuur begint, ontdekt ze dat Ken zich in haar auto heeft verstopt en met haar meegaat. Eenmaal in de echte wereld is niets zoals ze verwacht hadden. Hier hebben mannen de macht, wat Ken inspireert om veranderingen in Barbieland door te voeren...

Op goed geluk vindt Barbie Sasha, het meisje dat met haar speelt. Of beter gezegd speelde… want vanwege Barbie's onrealistische schoonheidsidealen wil Sasha niets meer met haar te maken hebben. Als blijkt dat Sasha's moeder Gloria, die Barbiepoppen ontwerpt, degene is die Barbie’s crisis heeft veroorzaakt, gaan ze samen langs bij het hoofdkantoor van Mattel. Tot Barbie’s verbazing wordt het bedrijf achter de barbiepoppen echter gerund door mannen. De CEO van Mattel probeert haar zelfs gevangen te nemen, om zo te voorkomen dat de emancipatie uit Barbieland zich verspreidt naar de echte wereld. Maar gelukkig weet Barbie met hulp van Gloria en Sasha te ontsnappen.

Als Barbie samen met Gloria en Sasha terugkeert in Barbieland, ontdekken ze dat Ken hier de macht heeft gegrepen en dat de mannen ook hier de baas zijn. Sasha, Gloria en Barbie gaan vervolgens samen aan de slag om de balans in Barbieland te herstellen.

In deze film spelen verschillende versies van Barbie en Ken, waarbij Barbie wordt gepresenteerd als een symbool van emancipatie. Stereotype Barbie wordt niet alleen gezien als iemand die slank en mooi is, maar ook als een waardevol en belangrijk persoon. Mannen daarentegen hebben in Barbieland veel minder te zeggen. Dit leidt tot een grappige spiegeling waarbij de traditionele rollen van mannen en vrouwen worden omgedraaid. Zo wordt er op een humoristische manier een spiegel voorgehouden aan de kijkers.

Naast de inhoudelijke diepgang is de film Barbie ook een waar spektakel. Het decor, de outfits, de muziek en de dansscènes zijn stuk voor stuk sprankelend. Dit maakt Barbie een echte must-see voor fans van extravagante films.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Ook interessant:

De cast van Barbie

De film Barbie zit vol met bekende gezichten. Met in de hoofdrol Margot Robbie (bekend van The Wolf of Wall Street), zij speelt Stereotype Barbie. Ken wordt vertolkt door Ryan Gosling (uit The Notebook).

Ook zien we Ariana Greenblatt (bekend van 65) en America Ferrera (The Sisterhood of the Travelling Pants) als Sasha en Gloria. Verder vertolkt Kate McKinnon (Ghostbusters) de rol van Weird Barbie en Rhea Perlman (Matilda) kruipt in de huid van Ruth Handler, de bedenker van Barbie. Will Ferrell (Blades of Glory) speelt de CEO van Mattel.

Prijzen & awards

Het is duidelijk dat Barbie een inspirerende film is, gezien het indrukwekkende aantal prijzen dat al gewonnen is. Tot nu toe heeft de film al meer dan 190 prijzen in de wacht gesleept, waaronder:

  • Oscar - Best Achievement in Music Written for Motion Pictures (Original Song) 2024
  • 3 Saturn Awards in 2024 - Best Actress in a Film for Margot Robbie, Best Film Production Design en Best Film Costume
  • BSFC Award - Best Supporting Actor 2023 for Ryan Gosling

Leuke weetjes over Barbie

Wist je dat… de rolschaats outfit van Barbie en Ken geïnspireerd is op de Hot Skatin' Barbie uit 1994?

Dat als je goed oplet tijdens de eerste autorit van Barbie en Ken in de echt wereld, je het nummer 031959 op het dashboard kunt zien? Dit is een verwijzing naar de allereerste Barbie-pop, die in maart 1959 werd gelanceerd.

Dat Ryan Gosling's Ken-look geïnspireerd is op de Sun Lovin' Malibu Ken uit 1979? Hij droeg turquoise zwemkleding en had blond haar met een gebruinde huid. Ryan Gosling ziet er dus eigenlijk uit als een moderne versie van deze klassieke Ken.

 

Meer kijktips?
De Entertainment Gids

De beste tips voor films, series, programma's, sport, concerten en events voor jou.  

zenderoverzicht