Wifi-drukte

Kijk eens hoeveel wifi-netwerken er bij je in de buurt zijn. In een rustige straat zijn het er misschien wat minder. Maar woon of werk je in een drukke binnenstad, dan heb je regelmatig last van de wifi van je buren. Bijvoorbeeld omdat iedereen op hetzelfde kanaal of dezelfde frequentieband zit. Wat kun je hieraan doen? Op deze pagina leggen we je het uit.

Wifi kan over twee 'snelwegen'

Een wifi-modem, router of extra wifi-punt stuurt een wifi-signaal naar je laptop, smartphone of tablet. Het wifi-modem kan via twee 'snelwegen' zenden: de 2,4- en de 5 GHz-frequentieband. Op 2,4 GHz overbrug je grotere afstanden dan op de 5 GHz-snelweg. Het nadeel is wel dat deze snelweg steeds drukker wordt door het groeiende aantal wifi-netwerken. Daardoor wordt het bereik dus ook minder. Daarnaast wordt 2,4 GHz gebruikt door veel verschillende soorten apparaten zoals inbraakalarmen en magnetrons. Hierdoor 'rijdt' al het verkeer langzamer.

Het voordeel van de 5 GHz-snelweg is dat je er hogere snelheden mee haalt. Ook heeft deze snelweg veel meer rijbanen waar minder verkeer op zit. Je hebt dus op 5 GHz een hogere snelheid en minder last van andere wifi-netwerken of bekende stoorbronnen.

Gebruik de 5 GHz-frequentieband

Om minder last te hebben van wifi-drukte is het overstappen naar de 5 GHz-frequentieband de beste oplossing. Zoals je hebt kunnen lezen is deze band veel minder drukbezet dan de 2,4 GHz-frequentieband waardoor je minder last hebt van ander wifi-verkeer. Je werkt dus een stuk sneller en stabieler op deze frequentieband. Het enige nadeel is dat 5 GHz-signaal iets minder ver komt dan 2,4 GHz-signaal. 

Maak verbinding met de 5 GHz frequentieband

Wijzig je wifi-kanaal

Is 5 GHz geen optie voor je omdat je telefoon of laptop het niet ondersteunt? Dan is het instellen van een ander wifi-kanaal nog een optie. Zie wifi-kanalen als de verschillende rijbanen op de snelweg. Een rijbaan kiezen waar minder verkeer op zit, kan je wifi-verbinding verbeteren.

Je wifi-modem stelt zelf het beste wifi-kanaal voor je in. Je hoeft het modem alleen maar even te herstarten. Natuurlijk kan je zelf een vast wifi-kanaal instellen als je dat wilt.

Helaas is wifi heel veranderlijk en kan het nodig zijn om regelmatig een ander wifi-kanaal in te stellen om een goede verbinding te houden. Het is dus geen structurele oplossing.

Nog niet opgelost?

Hebben bovenstaande oplossingen niet geholpen? Dan is de oplossing om een extra wifi-punt te plaatsen voor een beter bereik en snellere verbinding. Een extra wifi-punt zendt het wifi-signaal uit op de plek waar je minder goed bereik hebt. Hierdoor wordt je wifi-signaal sterker en zijn je wifi-problemen over het algemeen permanent opgelost.

Lees meer over extra wifi-punten

 
 

Kom je er niet uit?

Neem dan contact met ons op.

Contact met Ziggo