Overslaan en ga naar inhoud

Tips om je computer te beveiligen

Een virus of ransomware. Daar zit niemand op te wachten. Het is belangrijk dat je je computer of laptop goed beschermt. Zo maak je het lastig voor internetcriminelen om je computer te misbruiken. Dat scheelt een hoop gedoe. Hier vertellen we je wat je zelf kunt doen om je computer of laptop te beveiligen.

1. Beveilig je apparaten met een goed wachtwoord

Je wilt natuurlijk graag veilig internetten. Gebruik daarom een veilig wachtwoord voor je apparaten. Stel op je laptop/computer/tablet een wachtwoord in. Dit doe je meestal via de instellingen van het apparaat. 

Virus Ziggo

2. Veilige wifi

Als je apparaten op het internet kunnen, is het ook slim om je wifi te beveiligen. Kies daarvoor ook een veilig wifi-wachtwoord. Hoe je dit doet, ligt aan je thuisnetwerk. Er zijn twee mogelijkheden:

1. Je hebt een modem of router van Ziggo
Je draadloze internetverbinding (wifi) is door Ziggo beveiligd met een uniek wachtwoord. Je kunt natuurlijk voor de zekerheid een eigen wifi-wachtwoord kiezen. 

2. Je hebt een eigen router
Het is niet zeker dat de draadloze internetverbinding (wifi) beveiligd is met een wachtwoord. Controleer dit zo snel mogelijk. En stel een wifi-wachtwoord in. 

3. Installeer altijd de laatste beveiligingsupdates

Op elke computer of laptop zit een besturingssysteem. Bijvoorbeeld Windows of Mac OS. Deze systemen hebben eigen beveiligingsupdates. Download en installeer deze updates altijd. Hierdoor is het voor criminelen moeilijker om op je computer in te breken. 

4. Gebruik een betrouwbaar veiligheidspakket

Je kunt je computer beveiligen met een beveiligingspakket. Het is belangrijk dat je een programma koopt dat automatisch wordt bijgewerkt. Alleen dan is de computer tegen de nieuwste virussen beschermd. 

Met Ziggo Internetbeveiliging bescherm je je computer tegen phishing en trojaanse paarden. En nog veel meer internetrisico's.

Heb je een computer met Windows? Dan is het verstandig om als aanvulling op het veiligheidspakket een schoonmaak of 'cleaningsprogramma' gebruiken. Bijvoorbeeld Malwarebytes Anti-Malware tegen virussen en/of malware en daarnaast Anti-rootkit utility TDSSKiller om besmettingen met een rootkit tegen te gaan.

Gebruik je het besturingssysteem Mac OS? Dan is het upgraden naar de laatste versie voldoende.

5. Denk na voor je klikt

Voorkomen is beter dan genezen. Vaak belanden virussen of ransomware op je computer nadat je zelf op een linkje hebt geklikt of een bestand hebt gedownload. Bijvoorbeeld in een phishing mailtje. Lees onze tips om phishing te herkennen.

6. Maak een back-up

Als het onverhoopt toch een keer misgaat, dan is een goede back-up belangrijk. Zet belangrijke documenten op een externe harde schijf of USB-stick en koppel die los van je computer. Doe dat regelmatig.

Als een virus je bestanden dan toch beschadigt, of als internetcriminelen het met ransomware voor elkaar krijgen je bestanden te versleutelen en daar losgeld voor vragen, dan heb je in elk geval nog een kopie. Koppel die back-up alleen aan een computer die niet besmet is.