Overslaan en ga naar inhoud

Virussen

Er zijn vele soorten virussen op het internet. De trojan horse en computerworm zijn twee van de bekendste virussen op het internet.

De trojan horse

Een trojan horse is een virus dat hackers toegang geeft tot je computer, zonder dat je het doorhebt. De trojan horse wordt verspreid in een gedownload bestand, of als bijlage van een e-mail of via een chatprogramma. Open je de bijlage, dan raakt je computer besmet. Vervolgens kan iemand e-mailberichten versturen vanaf je e-mailadres. Ook kunnen vanaf je verbinding cyberaanvallen worden uitgevoerd.

De computerworm

Een computerworm dringt je computer binnen via beveiligingslekken in je computer, en steelt op die manier persoonlijke informatie. Denk hierbij aan wachtwoorden, accountinformatie en creditcardgegevens.

Wat kun je doen?

Om je computer en jezelf te beschermen is het belangrijk dat je de volgende stappen volgt. Zo voorkom je dat een virus je systeem binnendringt en schade aanricht:

  • Houd je computer up-to-date. Voer regelmatig Windows-updates uit. Als je dit regelmatig doet is de kans op een virus klein.
  • Gebruik een firewall en virusscanner. Gebruik Internetbeveiliging van Ziggo.
  • Klik niet op pop-ups. Bij het openen van sommige websites kunnen pop-ups tevoorschijn komen. Vaak is dit reclame die in een nieuw venster opent.

Open geen e-mailberichten van onbekenden. Open ook geen bijlagen. Deze kunnen namelijk een virus bevatten.

Veelgestelde vragen

Torpig is een trojan horse die wordt meegestuurd als bijlage in een e-mail of via een chatprogramma. Het virus steelt geheime informatie van je computer, zoals wachtwoorden en accountinformatie. De Torpig-trojan injecteert extra HTML-code in bankformulieren, om zo je inloggegevens te achterhalen.

Wanneer je computer is geïnfecteerd met een Torpig-trojan is het van belang dat je dit virus zo snel mogelijk verwijdert. Helaas is dit niet eenvoudig. Een virusscanner kan uitkomst bieden, maar is niet altijd effectief. Mocht een virusscan niet werken, dan kun je het beste advies vragen aan een deskundige.

Wanneer je computer is geïnfecteerd met een Zeus-trojan is het belangrijk dat je dit virus zo snel mogelijk verwijdert. Helaas is dit niet eenvoudig. Een virusscanner kan uitkomst bieden, maar is niet altijd effectief. Mocht dit niet werken, dan kun je het beste advies vragen aan een deskundige.

De overheid heeft voor fraude een speciale website ontwikkeld: De Fraude helpdesk. Hier staan afbeeldingen die overeenkomen met de verschillende versies van het Ransom-virus. Klik op het plaatje dat van toepassing is voor jou. Vervolgens verschijnt een stappenplan om het virus te verwijderen.

Het is van groot belang dat je deze worm snel van je computer verwijdert. Helaas is het niet mogelijk om dit te doen met Ziggo Internetbeveiliging. Download daarom de Conficker removal tool van F-Secure, onze partner op het gebied van internetbeveiliging. Deze tool zal de worm van je computer verwijderen.

Handig

Kom je er niet uit?

Neem dan contact met ons op.

Contact met Ziggo