Overslaan en ga naar inhoud

Wat is een VPN?

Alles wat je moet weten

VPN staat voor ‘Virtual Private Network’ en je gebruikt het om een beveiligde verbinding op te zetten tussen jezelf en het internet (of een ander netwerk). Maar wat betekent dat precies? In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over VPN-verbindingen. Van hoe het werkt en wanneer het handig is, tot het daadwerkelijke gebruik ervan en de voor- en nadelen.

Updated: 15-03-2024

Hoe werkt een VPN?

Met behulp van een VPN maak je een versleutelde verbinding tussen jouw device en het internet of een ander netwerk. Je maakt op dat moment verbinding via een externe server, die overal op de wereld kan staan. Dit maakt het bijvoorbeeld mogelijk om het internet te gebruiken alsof je op een andere locatie bent. Of om toegang te krijgen tot een bedrijfsnetwerk, zonder dat je er fysiek aanwezig bent.

De VPN-verbinding zorgt er vervolgens voor dat alle benodigde gegevens veilig heen en weer gestuurd worden. Dit gebeurt met behulp van een versleuteling (ook wel encryptie). Doordat je verbinding maakt via een externe server, wordt je eigen IP-adres verborgen, wat voor extra veiligheid en online privacy kan zorgen.

Wat zijn de voordelen van een VPN?

Het gebruik van een VPN-verbinding kan verschillende voordelen hebben. Bijvoorbeeld in één van onderstaande situaties:

Beveiliging op openbare wifi-netwerken
Wanneer je verbonden bent met een openbaar wifi-netwerk, zoals in een café of op een luchthaven, dan helpt een VPN je om veiliger te surfen. De VPN versleutelt je verbinding, waardoor het moeilijker wordt voor hackers om je gegevens te stelen.

Inloggen op een bedrijfsnetwerk
Thuiswerken en toch inloggen op het bedrijfsnetwerk? Ook dat kan met een VPN. Je maakt dan een directe, veilige verbinding met het netwerk op kantoor. Zo heb je altijd toegang tot bedrijfsbestanden, ook als je niet op kantoor bent.    

Bescherming van je privacy
Een VPN versleutelt je internetverkeer en maakt het moeilijk voor anderen om je activiteiten te volgen. Doordat de VPN je IP-adres afschermt, bescherm je jezelf bijvoorbeeld tegen zogenaamde DDoS-aanvallen.

Veilig bestanden versturen
Als je bestanden deelt via het internet, zorgt een VPN voor een extra veilige overdracht. Het voegt een laag van versleuteling toe, waardoor het voor hackers moeilijker wordt om je bestanden te onderscheppen.

Mogelijke nadelen van een VPN

In bepaalde situaties kan het gebruik van een VPN echter ook een nadeel zijn. Hieronder vertellen we je waarom:

Je privacy is niet altijd gegarandeerd
Het is belangrijk om het privacybeleid van de VPN-aanbieder goed door te nemen voordat je gebruikmaakt van een VPN. Zij kunnen namelijk nog wél zien wat jij allemaal online doet.

Extra kosten
Een veilige VPN van goede kwaliteit kost geld. De duurste VPN’s zijn niet per se de beste. Maar het is onwaarschijnlijk dat je een gratis aanbieder vindt die alles heeft wat je zoekt. Baseer de keuze daarom op je eigen gebruik en weeg dat af tegen de kosten.

Snelheidsverlies
Het gebruik van een VPN kan leiden tot trager internet. Dit komt doordat al je gegevens via externe servers worden geleid, wat niet altijd de meest snelle route is.

Geen toegang tot bepaalde websites 
Sommige websites en diensten beperken of blokkeren het gebruik van VPN's. Hierdoor verlies je mogelijk toegang tot bepaalde content of functies.

Geen bescherming tegen malware en phishing
Ondanks dat een VPN-verbinding veiligheidsvoordelen biedt, ben je nog steeds kwetsbaar voor phishing en malware. Wees dus voorzichtig met downloads en op welke links je klikt.  

Is het gebruik van een VPN legaal?

In de meeste landen zijn VPN’s legaal, maar er zijn ook een aantal landen waar het gebruik ervan illegaal is. In deze landen overtreed je de wet alleen al door een VPN te gebruiken en riskeer je zelfs vervolging als je wordt betrapt.

Landen die een VPN volledig of deels verbieden:

 • China
 • Rusland
 • Noord-Korea
 • Irak
 • Wit-Rusland
 • Turkmenistan
 • Oeganda
 • Iran
 • Verenigde Arabische Emiraten

Let op: er kunnen meer landen zijn waar het gebruik van een VPN riskant is. In sommige landen is een VPN formeel gezien wel legaal, maar gelden er toch zware restricties. Lees daarom altijd eerst de lokale wet- en regelgeving voordat je op reis gaat.

Het is daarnaast natuurlijk nooit de bedoeling dat je een VPN gebruikt voor illegale doeleinden. Dit geldt voor alle landen.   

Zo kies je de beste VPN

Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het uitkiezen van een geschikte VPN-provider:

Veiligheid
Je wilt natuurlijk dat je gegevens  altijd veilig blijven. Zoek daarom naar een VPN-provider die een sterke versleuteling gebruikt. Hierdoor zijn jouw gegevens moeilijk te lezen voor kwaadwillenden die ze proberen te onderscheppen.

Privacybeleid
Controleer het privacybeleid van de VPN-aanbieder om er zeker van te zijn dat ze jouw gegevens niet bijhouden of verkopen aan derden. Je wilt natuurlijk een provider die jouw privacy respecteert.

Snelheid
Sommige VPN's maken je internetverbinding langzamer. Zoek daarom naar een VPN die goede snelheden biedt. Dan blijf je lekker surfen, gamen en streamen op de snelheid die je gewend bent.

Serverlocaties
Hoe meer serverlocaties een VPN heeft, hoe meer opties je hebt om verbinding te maken met verschillende delen van de wereld. Dit is bijvoorbeeld handig als je toegang wil krijgen tot content die beperkt is tot bepaalde regio's.

Gebruiksgemak
Kies een VPN die gemak biedt. Zodat je de verbinding eenvoudig kunt instellen en opzetten.

Tip: kijk uit met gratis VPN’s
Een gratis VPN klinkt misschien ideaal, maar dat is het zeker niet altijd. Omdat gratis diensten niets verdienen aan de software zelf, moeten ze op andere manieren aan geld zien te komen. Het kan bijvoorbeeld dat ze jouw gegevens doorverkopen aan  bijvoorbeeld adverteerders. Terwijl je dit juist probeert te voorkomen met een VPN.  

Een VPN gebruiken in 5 simpele stappen

 1. Sluit een VPN-abonnement af bij een betrouwbare provider die aansluit bij jouw wensen;
 2. Installeer de VPN-software op je telefoon, laptop of tablet;
 3. Log in met je gegevens;
 4. Zet de VPN aan en kies een gewenste serverlocatie;
 5. Verbind met de server en gebruik het internet zoals je gewend bent

Je bent nu verbonden via de VPN. Je internetverkeer is versleuteld en je locatie is gemaskeerd. Zet de VPN weer uit wanneer je klaar bent.

Conclusie

Met een VPN creëer je je eigen versleutelde privéroute op het internet. Je locatie is verborgen voor anderen en je privacy wordt beschermd. Realiseer je echter wel dat een VPN geen wondermiddel is dat je altijd volledig anoniem en veilig houdt. Je bent bijvoorbeeld nog steeds kwetsbaar voor zaken als malware, phishing en internetfraude.

Verder lezen:

Haal alles uit Ziggo

Meer lezen over wat je allemaal kunt met de producten van Ziggo?