Wachtwoord beheren
5 tips voor veilige toegang
Zoveel online diensten, zoveel wachtwoorden. Heb jij voor elke inlog een ander wachtwoord? We hebben 5 tips over waarom dat belangrijk is en wat je kunt doen om je online leven zo safe mogelijk te houden. Onthoud vast de beste tip: wachtwoordmanagers.
Van je mail tot Facebook, van de webwinkel tot je krant: voor heel veel online diensten en apps heb je een account met een wachtwoord nodig. Bij Ziggo heb je waarschijnlijk een account voor Mijn Ziggo account en één voor Ziggo mail. Zóveel wachtwoorden om te onthouden, dat is een opgave.
Het ligt dan voor de hand om een of meer wachtwoorden te hergebruiken. Toch is dat best een risico.
Stel je eens deze scenario’s voor: je wachtwoord is zo simpel dat een hacker met hulp van speciale software je wachtwoord weet te achterhalen. Of scenario 2: de hacker heeft door een beveiligingslek allemaal gebruikersnamen en wachtwoorden kunnen stelen.
Dan zullen de internetcriminelen met die gegevens meteen op zoek gaan bij andere grote internetdiensten, zoals webshops, om met die gegevens nog meer toegang te krijgen. Misschien ontdekken ze je creditcardnummer, misschien vinden ze nog meer persoonlijke gegevens. Kortom: je wil niet dat je dit overkomt.
(Nog meer tips onder de afbeelding)
Tip 1: gebruik een ingewikkeld wachtwoord
Het is sowieso belangrijk dat je wachtwoord zo moeilijk mogelijk te kraken is. Steeds vaker bij het aanmaken van een nieuwe account krijg je al minimumvoorwaarden voor een veilig wachtwoord. Soms weigert een dienst tijdens het proces je wachtwoord, omdat hij die te simpel vindt.
Tips voor een zo veilig wachtwoord hebben we al voor je op een rijtje gezet, dus lees die pagina nog eens goed door. Vast twee tips vooraf:
- Ben je nog van de generatie die telefoonnummers uit haar hoofd kent? Integreer een bekend of oud telefoonnummer in je wachtwoord!
- Gebruik je een zin, of eerste letters van een zin om je wachtwoord te maken: vervang eens een E voor een 3, een o voor een 0 of een i of l voor een 1. Wordt je wachtwoord ook sterker van.
Tip 2: gebruik een verschillend wachtwoord voor elke dienst
Dit is een belangrijk punt, en je bent niet de enige als je wachtwoorden soms hergebruikt. Vaak denk je: ach, als ze het wachtwoord voor mijn digitale krant weten, wat kunnen ze dan helemaal? De krant van vandaag lezen?
Stel nou, dat het wachtwoord voor je krant hetzelfde is als voor jouw favoriete webshop? Dan kan degene die jouw krantenwachtwoord heeft achterhaald, ook opeens de nieuwste televisie op jouw kosten bestellen. Dus: kies voor elke dienst een apart en veilig wachtwoord. Gewoon doen.
Tip 3: hou geen lijstje van je wachtwoorden bij op je computer
Wellicht ben je al overtuigd en heb je voor elke online dienst een aparte inlog met wachtwoord. Je hebt een bestandje met al deze wachtwoorden veilig op je computer gezet. Niet verstandig. Er bestaat het risico dat je computer gehackt wordt en dan vinden de computerinbrekers veel te makkelijk al je wachtwoorden terug. Niet doen dus!
(Nog meer tips onder de afbeelding)
Tip 4: hou gerust je wachtwoorden bij in een boekje
Wat vaak wordt afgeraden, maar helemaal niet eens zo’n slecht idee is: schrijf je wachtwoorden op in een notitieboekje. Belangrijk: bewaar die vooral niet naast je computer, maar op een veilig plekje, dat je natuurlijk niet met Jan en Alleman deelt. Een inbreker kan zo’n boekje meenemen, maar hij gaat echt niet op zoek naar dat boekje als het niet voor het grijpen ligt. Alsof ze daar tijd voor hebben. Ze zijn al druk met het meenemen van je computer, je bankpas en je zilveren bestek.
Voor oudere mensen is het zelfs handig om zo’n boekje te hebben. Bijvoorbeeld als een kind of kleinkind moet helpen met een computerpobleem. Ook hier geldt: veilig bewaren.
Tip 5: gebruik een wachtwoordmanager
Maar er is een handige manier om al die verschillende wachtwoorden onthouden: wachtwoordmanagers. Die installeer je op je computer en omdat de meeste de cloud gebruiken, kun je je wachtwoorden centraal beheren en veilig op verschillende apparaten gebruiken.
Waarom is dit een handige tool? Je hoeft nog maar 1 wachtwoord te onthouden, namelijk die voor de wachtwoordmanager, en de tool zelf kan de moeilijkst kraakbare wachtwoorden maken voor je nieuwe en bestaande accounts. Zorg er natuurlijk wel voor dat dat ene wachtwoord dat je nu nog voor de wachtwoordmanager nodig hebt zo lang en veilig mogelijk is!
Is de wachtwoordmanager veilig? Gezond wantrouwen is altijd goed, maar reken maar de aanbieders van wachtwoordmanagers hun beveiliging goed op orde zullen hebben. Vaak hebben ze een gratis versie (om te proberen) en een uitgebreide betaalde versie. We kunnen niet voor je beslissen welke de beste voor je is, maar kijk maar eens naar (in willekeurige volgorde) Dashlane, 1Password, LastPass of voor Apple-fans: iCloud Keychain. Of vraag eens in je kennissenkring rond of er iemand een wachtwoordmanager gebruikt en of die er tevreden over is.
Verder lezen:
-
Website blokkeren? Zo werkt dat!
Wil jij een website blokkeren op een smartphone of computer? Lees dan snel verder en ontdek hoe je dat in een handomdraai doet!
-
Standaard browser instellen? Zo doe je dat!
Wil jij de standaardbrowser op je computer of telefoon veranderen? Lees dan snel verder, want wij vertellen je stap-voor-stap hoe je dat doet!
-
Wat is tweestapsverificatie en hoe werkt het?
Met tweestapsverificatie voeg je extra beveiliging toe aan je online accounts, waardoor hackers geen kans maken. Lees hier hoe dat werkt.
-
Toetsenbord met verkeerde tekens? Zo fix je het!
Geeft jouw toetsenbord andere tekens dan de toetsen die je indrukt? Dan staan de instellingen waarschijnlijk verkeerd. Lees hier stap-voor-stap hoe je dat oplost.
-
Apple TV of Chromecast? Welke kies jij?
Twijfel je tussen een Apple TV of Chromecast als mediaspeler? Wij vergelijken beide apparaten voor je, zodat jij de beste keuze kunt maken!
Haal alles uit Ziggo
Meer lezen over wat je allemaal kunt met de producten van Ziggo?