Overslaan en ga naar inhoud
Poor Things

Poor Things

Film 2023 • IMDb-score: 7,9

 

Poor Things vertelt het bizarre verhaal van Bella Baxter, een overleden jonge vrouw die eind 19e eeuw weer tot leven wordt gewekt door een eigenzinnige wetenschapper. Alleen haar brein moet weer van voren af aan beginnen. Volg hoe ze zich ontwikkelt en de wereld ontdekt, zonder zich te laten beïnvloeden door enige vooroordelen van haar tijd. Poor Things is een visueel meesterwerk van regisseur Yorgos Lanthimos, waarin avontuur naadloos verweven is met diepgaande thema’s. Lees er hieronder meer over.

Alles over de film Poor Things

Beleef Poor Things op Disney+ bij Ziggo

Laatste update: 10 mei 2024

In de hoofdrol: o.a. Emma Stone, Mark Ruffalo en Willem Dafoe
Schrijvers: Tony McNamara en Alasdair Gray   
Regisseur: Yorgos Lanthimos  
Prijzen: al meer dan 90 filmprijzen gewonnen, waaronder 4 Oscars

Poor Things trailer

Het verhaal van Poor Things

We zijn in Londen, eind 19e eeuw. De excentrieke chirurg Dr. Godwin Baxter (Willem Dafoe) heeft een overleden jonge vrouw tot leven gewekt. Hoe? Door de hersenen van haar ongeboren kind te gebruiken. Hiermee is Bella Baxter (Emma Stone), Godwin’s succesvolste experiment, geboren. Ze gedraagt zich alleen nogal onaangepast. Want hoewel ze het lichaam heeft van een volwassen vrouw, is haar mentale ontwikkeling op het niveau van een baby.

Om haar vooruitgang te monitoren en te stimuleren, neemt Godwin een van zijn studenten Max McCandles (Ramy Youssef) aan. Al vanaf het eerste moment is Max onder de indruk van Bella en hij krijgt dan ook snel warme gevoelens voor haar. Onder zijn hoede, hermetisch afgesloten van de buitenwereld, ontwikkelt zij zich vervolgens in een rap tempo.

Terwijl Bella steeds meer leert over die buitenwereld, groeit ook de drang om eropuit te gaan. Tegelijkertijd ontdekt ze meer over zichzelf en dan met name haar passie voor orgasmes. Wanneer de opportunistische Duncan Wedderburn (Mark Ruffalo) op bezoek komt, ziet hij het wel zitten om Bella meer van de wereld te laten zien en om haar seksuele nieuwsgierigheid tegemoet te komen.

Tijdens haar reis met Duncan ontdekt Bella nieuwe culturen, proeft ze nieuwe smaken en ontmoet ze allerlei mensen. Ze heeft alleen geen benul van de heersende sociale normen en brengt haar gezelschap hierdoor vaak in verlegenheid. Dit gebrek aan kennis geeft Bella ook een soort kinderlijke vrijheid zonder schaamte, waardoor ze altijd haar eigen behoeftes op de eerste plaats kan zetten.

Maar Bella leert niet alleen de mooie kanten van de wereld kennen. Ook armoede, uitbuiting en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen kruisen haar pad. Hoe zullen deze ervaringen haar verder vormen?

Volg hoe de leergierige Bella zich gaandeweg ontwikkelt tot een krachtige, onafhankelijke vrouw, waar geen man zichzelf boven kan plaatsen. Het verhaal is absurd, grappig, tragisch en tegelijkertijd hartverwarmend. Wat in eerste instantie iets weg heeft van het klassieke Frankenstein verhaal, neemt al snel een geheel eigen wending vol thema’s als identiteit, vrouwenemancipatie en seksuele vrijheid.

Poor Things is een ijzersterke verfilming van de gelijknamige roman van Schotse auteur Alasdair Gray en ook visueel is deze film een must-see. Deels gefilmd in zwart-wit en deels in felle kleuren, weet regisseur Lanthimos een surrealistische sfeer neer te zetten die je zeker bij zal blijven.

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Ook interessant:

De cast van Poor Things

De indrukwekkende cast van Poor Things tilt het verhaal naar een nog hoger niveau.

Zo speelt Willem Dafoe, die onder andere bekend is van de Spider-Man films, het personage Dr. Godwin Baxter. Emma Stone, die eerder onder andere een Oscar voor La La Land won, speelt Bella Baxter. Mark Ruffalo en Ramy Youssef maken het plaatje compleet als Duncan Wedderburn en Max McCandles.

Prijzen & awards

Binnen een jaar sleepte Poor Things zo’n 100 prijzen binnen, waaronder:

  • 4 Oscars in 2024 - Best Performance by an Actress in a Leading Role, Best Achievement in Costume Design, Best Achievement in Production Design en Best Achievement in Makeup and Hairstyling
  • 5 BAFTA awards in 2024 - Best Leading Actress, Best Costume Design, Best Make Up & Hair, Best Production Design en Best Achievement in Special Visual Effects
  • BSC Awards - Best Cinematography in a Theatrical Feature Film 2024 
  • 2 Golden Globes in 2024 - Best Motion Picture, Musical or Comedy en Best Performance by a Female Actor in a Motion Picture, Musical or Comedy

Leuke weetjes over Poor Things

Wist je dat... de belangrijkste personages in de film Brits zijn, maar gespeeld worden door Amerikaanse acteurs

Dat de film maar liefst 31 jaar na het gelijknamige boek uitkwam? 

Dat de hairextensions van Emma Stone tegen het einde van de film ruim vier meter lang waren?

 

Meer kijktips?
De Entertainment Gids

De beste tips voor films, series, programma's, sport, concerten en events voor jou.  

zenderoverzicht