Overslaan en ga naar inhoud
Bridget Jones

Bridget Jones

4 films • 2001 - 2025

 

De Britse Bridget Jones leidt een chaotisch leven waarin ze worstelt met typische dertigersdilemma's zoals haar gewicht, carrière en liefdesleven. De Bridget Jones films nemen je mee in haar hilarische dagboekverhalen, die variëren van driehoeksverhoudingen tot korte vurige affaires. Met een perfecte mix van romantiek, humor en hartverwarmende momenten, verdienen deze films absoluut een plekje op je lijstje met romkom-klassiekers. Lees hier alles over deze heerlijke feelgood films en waar je ze kunt kijken!

Alles over de Bridget Jones films

Beleef Bridget Jones op Netflix bij Ziggo

Laatste update: 1 juli 2024

Bedenker: Helen Fielding 
In de hoofdrol: Renée Zellweger, Colin Firth en Hugh Grant
Genre: komedie  

Bridget Jones trailer

Het verhaal van Bridget Jones

Bridget Jones is het schoolvoorbeeld van een onzekere en tikkeltje klunzige dertigjarige. Ze wil er alles aan doen om haar leven aan het perfecte plaatje te laten voldoen, maar heeft vooral een talent om in allerlei ongemakkelijke (en tegelijk hele grappige) situaties te belanden. Via haar dagboek volg je haar hilarische en chaotische leven, waarin ze haar hart lucht over haar relaties en alles wat ze nog meer meemaakt...

De Bridget Jones filmreeks is gebaseerd op de gelijknamige boeken van Helen Fielding. Naast allerlei gênante situaties en liefdesblunders, draaien de verhalen vooral om persoonlijke groei, waarbij vriendschap en zelfacceptatie centraal staan. Door een flinke dosis humor in een alledaagse setting, is Bridget een herkenbaar personage dat vele kijkers inspireert en aanspreekt. Als je zin hebt in films die je opvrolijken, dan zijn deze films zeker aanraders!

Hoeveel Bridget Jones films zijn er?

De Bridget Jones filmreeks bestaat uit vier delen die elkaar opvolgen, waarin je meeleeft met de verschillende levensfases van Bridget Jones. Hieronder lees je in het kort waar de films over gaan: 

Bridget Jones Diaries (2001):

Bridget Jones probeert haar chaotische leven drastisch te veranderen. In haar dagboek schrijft ze al haar problemen op: van haar slechte gewoontes als roken en te veel drinken, tot haar worsteling met haar gewicht en het vinden van de ware. Toch krijgt Bridget al snel aandacht van twee verschillende mannen en raakt ze verwikkeld in een driehoeksverhouding. Aan de ene kant voelt ze zich aangetrokken tot haar charmante, maar ontrouwe baas Daniel Cleaver (Hugh Grant). Aan de andere kant heeft Bridget wel interesse in de serieuze advocaat Mark Darcy (Colin Firth). Ze stelt zichzelf de vraag: wie van de mannen past echt bij me?

Bridget Jones: The Edge of Reason (2004):

In de tweede film in de reeks volgen we Bridget Jones in een nieuw avontuur. Ze worstelt met jaloezie als haar vriend Mark tijd doorbrengt met een knappe collega. Zelf ontmoet ze op een werkreis naar Thailand onverwachts haar ex-collega (en ex-vlam) Daniel. Wanneer ze ook nog eens beschuldigd wordt van drugssmokkel, staat haar wereld weer eens op zijn kop. In deze achtbaan van emoties en onverwachte gebeurtenissen, blijft Bridget ons verrassen met haar hartverwarmende karakter. 

Bridget Jones’s Baby (2016):

In deze film volg je Bridget in een nieuwe levensfase. Ze is inmiddels in de veertig en opnieuw single. Bridget valt voor de charmes van de charmante Amerikaan Jack Qwant (Patrick Dempsey) en dat leidt tot een vurige maar korte affaire. Haar liefdesleven neemt een heftige wending als ze na een onenightstand met haar ex Mark in verwarring raakt over haar gevoelens. Als klap op de vuurpijl ontdekt Bridget dat ze zwanger is. Met twee mogelijke vaders moet ze uitvogelen wie de vader van haar kind is. Dat gaat natuurlijk op z’n Bridget’s niet zonder complicaties en emoties. 

Bridget Jones: Mad About the Boy (2025):

Goed nieuws voor de fans van Bridget Jones, want na acht jaar komt eindelijk het vierde deel van Bridget Jones uit. Deze vierde film is geïnspireerd op de gelijknamige roman van Helen Fielding, maar bevat wel enkele verrassingen ten opzichte van het boek. In deze film zien we weer een nieuwe fase van Bridget's leven als alleenstaande moeder, waarin ze zichzelf opnieuw uitvindt in de wereld van social media en datingapps. 

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Ook interessant:

De cast van Bridget Jones

Het hoofdpersonage Bridget Jones wordt in iedere film gespeeld door de Amerikaanse actrice Renée Zellweger (o.a. bekend van Cold Mountain en Nurse Betty). Vele critici waarderen hoe ze het personage op een charmante wijze speelt en erin slaagt een overtuigend Brits accent neer te zetten. De succesvolle actrice won tijdens haar carrière al meer dan twintig acteerprijzen, waaronder een BAFTA award en een Golden Globe.  

Colin Firth (o.a. bekend van Mamma Mia en Love Actually) speelt de stijve advocaat en Bridget’s on and off liefdesrelatie, Mark Darcy. De Engelse acteur won in 2002 een Europese filmprijs voor zijn rol in Bridget Jones’s Diary. Hugh Grant (o.a. bekend van Notting Hill en Love Actually) vertolkt de andere love interest van Bridget, Daniel Cleaver en is present in de eerste en tweede film. De bekende acteur werd in 2022 door Time Out magazine genoemd als een van de vijftig grootste Britse acteurs aller tijden.

Andere bekende gezichten in de films zijn o.a. Gemma Jones (Harry Potter), Jim Broadbent (Harry Potter) en Patrick Dempsey (Grey’s Anatomy). In de vierde film zullen Renée Zellweger en Colin Firth weer te zien zijn als Bridget en Mark, én keert Hugh Grant zelfs terug als Daniel!

Prijzen en awards gewonnen door Bridget Jones

De filmreeks ontving over de jaren al veel nominaties en awards. We hebben een paar van de gewonnen prijzen voor je op een rijtje gezet:

  • European Film Awards - Best European Actor (Colin Firth) 2001
  • London Critics Circle Film Awards - British Screenwriter of the Year 2002
  • People’s Choice Award - Favorite Leading lady (Renée Zellweger) 2005
  • ASCAP Film and Television Music Awards - Top Box Office Film 2017
  • Diversity in Media Award - Movie of the Year 2017

Leuke feitjes over Bridget Jones

Wist je dat… Renée Zellweger 10 kilo moest aankomen voor haar rol in Bridget Jones’s Diary?

Dat Renée Zellweger, undercover als stagiair, bij een uitgeverij heeft gewerkt om zich voor te bereiden op haar rol? Drie weken lang haalde ze koffie en maakte kopietjes onder de nepnaam ‘Bridget Cavendish’.

Dat Renée Zellweger echt zingt in de komische karaoke-scène in Bridget Jones's Diary? Critici waren verbaasd over hoe goed haar stem was.

Dat er voor de derde film, Bridget Jones’s Baby, drie verschillende eindes werden opgenomen? Geen van de castleden wist welke versie gebruikt zou worden, totdat de film in de bioscoop verscheen. 

Meer kijktips?
De Entertainment Gids

De beste tips voor films, series, programma's, sport, concerten en events voor jou.  

zenderoverzicht