Overslaan en ga naar inhoud

Botnet/Zombienetwerk

Een computer die onbeveiligd in verbinding staat met het internet loopt het risico onderdeel te worden van een botnet/zombienetwerk.

Wat is een botnet/zombienetwerk?

Een persoon stuurt een virus het internet op. Dit virus installeert software op onbeveiligde computers. Het virus komt binnen wanneer bijvoorbeeld een illegale versie van een programma wordt gedownload of er bestanden van onbekende afzenders worden geopend.

Zodra de software op meerdere computers is geïnstalleerd, vormt het een botnet/zombienetwerk.

Gevolgen van een botnet/zombienetwerk

Computers in een botnet/zombienetwerk kunnen door de ongemerkt geïnstalleerde software met elkaar communiceren.

De persoon die het virus het internet opgestuurd heeft, kan de computers in het netwerk besturen. Dit gebeurt via de internetverbinding waarop de computers zijn aangesloten. Zo kan ongemerkt spam verstuurd worden vanuit je computer, of is er toegang tot je (persoonlijke) bestanden. Om de veiligheid en privacy van jou en van anderen te waarborgen, is het noodzakelijk dit te voorkomen.Wanneer een Ziggo abonnee spam verstuurt, merkt Ziggo dit. We beperken dan de internetverbinding van die Ziggo abonnee, of sluiten de verbinding af.

Uiteraard stelt Ziggo de abonnee eerst op de hoogte. We sluiten pas weer aan als de abonnee alle schadelijke software van de computer(s) heeft verwijderd.

Botnet/zombienetwerk voorkomen

Zo voorkom je virussen en ongewenste software:

  • Bescherm je computer tegen virussen met een virusscanner. We raden je aan Internetbeveiliging van Ziggo te gebruiken.
  • Open alleen bestanden waarvan je de oorsprong kent.
  • Installeer alleen legale software. In illegale software kunnen virussen verborgen zijn.

Veelgestelde vragen

Torpig is een trojan horse die wordt meegestuurd als bijlage in een e-mail of via een chatprogramma. Het virus steelt geheime informatie van je computer, zoals wachtwoorden en accountinformatie. De Torpig-trojan injecteert extra HTML-code in bankformulieren, om zo je inloggegevens te achterhalen.

Het is van groot belang dat je deze worm snel van je computer verwijdert. Helaas is het niet mogelijk om dit te doen met Ziggo Internetbeveiliging. Download daarom de Conficker removal tool van F-Secure, onze partner op het gebied van internetbeveiliging. Deze tool zal de worm van je computer verwijderen.

Wanneer je computer is geïnfecteerd met een Torpig-trojan is het van belang dat je dit virus zo snel mogelijk verwijdert. Helaas is dit niet eenvoudig. Een virusscanner kan uitkomst bieden, maar is niet altijd effectief. Mocht een virusscan niet werken, dan kun je het beste advies vragen aan een deskundige.

Wanneer je computer is geïnfecteerd met een Zeus-trojan is het belangrijk dat je dit virus zo snel mogelijk verwijdert. Helaas is dit niet eenvoudig. Een virusscanner kan uitkomst bieden, maar is niet altijd effectief. Mocht dit niet werken, dan kun je het beste advies vragen aan een deskundige.

Spam is ongewenste post of reclame die je ongevraagd per e-mail ontvangt.

Anti-Spam is onderdeel van Internetbeveiliging Uitgebreid. Dit abonnement zorgt ervoor dat je geen ongevraagde e-mailberichten (spam) ontvangt.