Direct naar inhoud

Checklist oplevering nieuwbouw

Zo zorg je voor een soepele oplevering van je nieuwbouwwoning

Checklist oplevering nieuwbouwhuis

Weet zeker dat je niets vergeet

De oplevering van je nieuwbouwhuis is een belangrijke mijlpaal. Dit is hét moment om alles te checken en eventuele problemen direct aan te kaarten. Gebruik onze checklist oplevering nieuwbouw en ga goed voorbereid je nieuwe huis in.

Checklist oplevering nieuwbouw

Klaar voor de oplevering van je nieuwbouwhuis? Volg deze checklist en geniet van een soepele overgang naar je nieuwe huis!

Na de verhuizing direct genieten van je favoriete tv-programma's en stabiel internet? Zorg dan dat je internet- en tv-aansluiting klaar zijn voor gebruik. Tijdens de meerwerkfase heb je misschien al loze leidingen en extra aansluitingen laten aanleggen. Nu is het tijd om te controleren of deze op alle afgesproken punten aanwezig zijn:

  • Controleer alle plekken waar loze leidingen zijn aangelegd.
  • Extra UTP-aansluitingen laten aanleggen? Check dan of deze overal aanwezig zijn.
  • Controleer of je internetaansluiting klaar is voor gebruik. Kijk of de juiste aansluiting is geplaatst en of alles goed werkt.

Nog geen Ziggo abonnement afgesloten? Doe dit direct, zodat je vanaf de sleuteldatum al online kunt in je nieuwe huis. Wel zo makkelijk tijdens het klussen! 

Heb je je internetaansluiting al geregeld? Controleer dan tijdens de oplevering of de wifi overal in huis goed werkt.

Installeer het SmartWifi modem. Check met de thuisscan in de SmartWifi app eenvoudig de kwaliteit van het wifi-signaal in alle kamers.

Misschien heb je tijdens de meerwerkfase al loze leidingen en extra UTP-aansluitingen laten leggen. Die komen dan goed van pas wanneer het wifi-signaal in bepaalde kamers tegenvalt. Hier geen rekening mee gehouden of de loze leidingen/extra aansluitingen niet op de juiste plekken laten aanleggen? In dat geval kun je altijd terugvallen op slimme wifi-versterkers.

Je sluit gas, water en elektriciteit (GWE) meestal vóór de oplevering af. Zo kun je direct gebruikmaken van alle voorzieningen zodra je de sleutel krijgt.

Bij een nieuwbouwwoning staan de meterstanden meestal op 0. Toch is het slim om ze tijdens de oplevering te noteren. Sommige aannemers sluiten tijdelijk een bouwstroomcontract af. Dit stopt bij oplevering, maar hierdoor kan er dus sprake zijn van een kleine stand.

Tip: Maak een foto van de meterstanden bij oplevering en geef ze direct door aan je energieleverancier en waterbedrijf. Zo voorkom je verrassingen op je eerste rekening.

Controleer of je voldoende stopcontacten hebt, vooral in de woonkamer, keuken en werkruimte. Check ook of de verlichting werkt zoals afgesproken. Eventueel kun je nog extra stopcontacten of lichtpunten aanvragen als dat nodig is.

Vergeet niet te testen of overige elektrische apparaten, zoals ingebouwde keukenapparatuur, goed werken.

Is alles veilig? Check of alle deuren en ramen goed sluiten, of de sloten werken, en of je eventueel een extra deurbelsysteem nodig hebt.

Bekijk de vloeren en muren goed. Zijn ze zoals afgesproken? Controleer of er geen beschadigingen zijn en of alles netjes is afgewerkt.

Kijk of alle wateraansluitingen goed werken, inclusief de keukenkranen, douchekoppen en eventuele buitenkraan. Gas, water en elektriciteit al afgesloten? Vergeet dan niet zowel warm als koud water te testen.

Ben je helemaal klaar om te verhuizen? Dan is het tijd om de verhuisdozen in te pakken en naar je nieuwe woning te brengen.

Vergeet niet je verhuizing op tijd aan ons door te geven, zodat je internet en tv overgezet kunnen worden. Zo geniet je direct van je favoriete programma's en een stabiele wifi-verbinding.

Extra tips & tricks

Goed voorbereid naar de oplevering

Neem een expert mee

Een bouwkundige ziet snel of er gebreken zijn en helpt je bij het beoordelen van de oplevering.

Maak een opleverlijst

Schrijf vooraf op wat je wilt controleren, zoals stopcontacten, kranen en ramen. Zo vergeet je niets.

Check alles goed (en test het!)

Loop je meer- en minderwerklijst na en controleer of alles volgens afspraak is uitgevoerd.

Noteer en fotografeer gebreken

Zie je beschadigingen, scheuren of andere gebreken? Maak foto's en laat ze vastleggen in het opleverrapport.

Lees de algemene voorwaarden

Zo weet je precies wat je rechten en plichten zijn bij eventuele gebreken of herstelwerkzaamheden.

Zet afspraken zwart op wit

Moet de aannemer nog iets oplossen? Zorg dat dit duidelijk in het opleverdocument staat, met deadline.

Alle handvatten voor een soepele verhuizing

Veelgestelde vragen

Als je postcode in de postcodechecker wordt herkend, ligt er al een Ziggo-kabel of zijn we bezig met aanleggen. Zo niet, neem dan even contact met ons op via 088 12 12 940.

Loze leidingen zijn lege leidingen die je in je nieuwbouwwoning laat leggen voor toekomstige kabels, zoals voor internet, tv of andere aansluitingen. Deze leidingen zijn op dat moment nog niet in gebruik, maar zorgen ervoor dat je later makkelijk kabels kunt trekken zonder dat er in de muren geboord hoeft te worden.

Nee. Een CAI-aansluiting en een COAX-aansluiting zijn niet precies hetzelfde, maar ze horen wel bij elkaar. CAI is het systeem dat het tv- en internetsignaal je woning binnenbrengt. Dit signaal wordt vervolgens via COAX-kabels verdeeld naar de verschillende wandcontactdozen in huis. De CAI-aansluiting zorgt dus voor de binnenkomst van het signaal, terwijl de COAX-aansluiting verwijst naar de punten in huis waar je de COAX-kabel aansluit op je modem of tv.

Voor een 100% glasvezelverbinding heb je een UTP-aansluiting nodig. Het glasvezelsignaal komt binnen via een glasvezelmodem (ONT), waarna je een UTP-kabel gebruikt om het internet door je huis te verspreiden. In nieuwbouwwoningen zie je vaak meerdere UTP-aansluitingen op slimme plekken. Zo kun je apparaten zoals computers, smart-tv’s en wifi-versterkers direct aansluiten en heb je een stabiele verbinding in elke hoek van je woning.

De meerwerkfase begint meestal een paar maanden nadat je het koopcontract van je nieuwbouwwoning hebt getekend. Dit is het moment waarop de aannemer je vraagt om keuzes te maken voor extra’s, zoals een uitbouw, extra stopcontacten of internet- en tv-aansluitingen. Meestal heb je ongeveer 2 weken de tijd om je keuzes door te geven, maar check voor de zekerheid altijd de specifieke afspraken met jouw aannemer in het contract. 

Wil je later nog een extra internetpunt of tv-aansluiting? Dat kan, maar het is makkelijker (en goedkoper!) om hier tijdens de bouw al rekening mee te houden.

  • Heb je loze leidingen aan laten leggen? Dan trek je later eenvoudig een extra UTP- of COAX-kabel zonder hak- en breekwerk.
  • Geen vaste internetkabel laten leggen? Wifi-versterkers zoals onze SmartWifi pods helpen om het hele huis toch van een goed wifi-signaal te voorzien.
  • Wil je later nog apparatuur aansluiten? Zorg dat je genoeg stroompunten op de juiste plekken hebt.

Tip: Bespreek je opties met je aannemer en leg op strategische plekken loze leidingen aan. Zo blijft je huis toekomstproof, ook wanneer je besluit een andere aansluiting te gebruiken.

Zowel bekabeld als via wifi gebruikmaken van het internet? Dan is het slim om de juiste aansluitingen te kiezen.

Ons glasvezel-kabel netwerk komt via de COAX-kabel binnen. Hier heb je dus een coax aansluiting voor nodig. Enkele nieuwbouwwoningen sluiten we aan op 100% glasvezel. In dat geval verbind je het modem met een UTP-kabel en heb je een UTP-aansluiting nodig.

Wil je in meerdere kamers bekabeld internet? Kies dan voor extra UTP-aansluitingen. Zo sluit je apparaten zoals een computer, smart-tv of gaming console direct aan op het netwerk, zonder afhankelijk te zijn van wifi.

Combineer je bekabelde verbinding met SmartWifi pods en geniet van perfecte wifi in het hele huis. Voor het beste bereik in elke ruimte sluit je deze aan met een UTP-kabel.

Een COAX-aansluiting herken je aan een ronde, metalen ingang met een klein pinnetje in het midden. Dit is de plek waar je de COAX-kabel insteekt. Je vindt deze aansluiting meestal op de wandcontactdoos in de woonkamer of meterkast. De kabel zelf is dik en stevig, met een metalen of plastic schroefconnector aan het uiteinde.

Een UTP-aansluiting ziet eruit als een rechthoekige wandcontactdoos met één of meerdere netwerkaansluitingen (RJ45-poorten). Je steekt hier een UTP-kabel in om apparaten zoals je modem, computer of smart-tv direct op het internet aan te sluiten. En wist je dat je wifi-versterkers ook met een UTP-kabel aan kunt sluiten? Zo geniet je van perfecte wifi in elke hoek van je huis.

Contact met onze Nieuwbouw Experts

Deskundige ondersteuning, op maat gemaakte oplossingen en slimme adviezen voor jouw nieuwbouwhuis.

088 121 27 03
Gebruikelijke (mobiele) belkosten

We zijn bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur.