Beveilig je wifi-netwerk

Met 6 handige tips

Internetten doen we tegenwoordig steeds meer draadloos. Via wifi verbind je je laptop, smartphone en zelfs je deurbel met internet. Je laat de deur van je huis niet wagenwijd openstaan, dus waarom die van je online poort wel? Zo zorg je voor een veilig wifi-netwerk.

Apparaten veilig verbonden met internet

Van je wasmachine tot je thermostaat en van je beveiligingscamera tot je babyfoon; steeds meer apparaten zijn verbonden met internet. Dit noemen we ook wel Internet of Things (IoT). Door de ‘slimme’ versies van dit soort apparaten kun je bijvoorbeeld op afstand je energieverbruik uitlezen, alvast je wasmachine aanzetten of op je telefoon zien wie er voor de deur staat. Superhandig!

Internet Of Things is nog volop in ontwikkeling waardoor er ook fouten worden gemaakt. En daar maken criminelen graag misbruik van. Gelukkig maak je het ze met een paar simpele tips en tricks een stuk moeilijker.

meneer met laptop

Wat kun je zelf doen?

1. Kies een veilig wifi-wachtwoord

100% garantie tegen inbrekers bestaat niet. Maar net als met een goed slot op de deur van je huis, maak je het onbevoegden extra lastig om in te breken als je een sterk wifi-wachtwoord gebruikt. Er zijn verschillende manieren om een wifi-netwerk te beveiligen. De beste manier is via een WPA2-wachtwoord. 

2. Geef je apparaat een eigen wachtwoord

Naast je netwerk hebben apparaten ook vaak wachtwoorden. Heeft je apparaat een standaard wachtwoord meegekregen? Verzin een nieuw en sterk wachtwoord en stel het in. In de handleiding van je apparaat staat hoe je dit doet. 

3. Controleer of er een software-update beschikbaar is

Controleer je apparaat op de laatste software-updates om zo bugs en lekken in de software te dichten. Hoe je dit doet, kan je terug vinden op de website van de fabrikant van je apparaat. 

4. Surf met https

Steeds meer websites maken gebruik van een beveiligde verbinding via https. Die verbindingen herken je aan het groene slotje in de adresbalk van je browser. Als je op deze beveiligde websites gegevens invult, kunnen criminelen daar niet bij.

5. Lees productreviews van je apparaat

Andere gebruikers van jouw apparaten zijn ervaringsdeskundigen. Zij hebben vaak de beste tips. Zoek daarom je apparaat (merk en typenummer) eens op via een zoekmachine en bekijk de recensies. Daar staat soms erg nuttige informatie tussen. 

6. Zet de firewall van je router aan

Als je zelf de firewall van het modem niet hebt uitgezet, staat deze meestal gewoon aan. Check of dat zo is en zet hem zonodig weer aan. Zo weet je dat je apparaten in je thuisnetwerk niet van buitenaf benaderbaar zijn.

Meer tips

Ziggo is aangesloten bij het initiatief Veiliginternetten.nl. Op die site vind je nog wat extra (soms wat meer technische) tips over hoe je je apparaten kunt beveiligen.

Veelgestelde vragen

Je wifi-signaal gaat vaak verder dan je woning of je kantoor. Ook buiten in je straat is je wifi-netwerk zichtbaar. Hierdoor kunnen mensen proberen je wifi-netwerk te gebruiken, zonder je toestemming. Of misschien heb je het wifi-wachtwoord in de loop van de tijd aan verschillende mensen gegeven, maar weet je niet meer precies aan wie. Dit klinkt allemaal misschien niet zo gevaarlijk, maar alles wat anderen uitspoken op je wifi-netwerk wordt op jouw naam geregistreerd. Ook zaken die niet door de beugel kunnen. Je voorkomt dus een hoop ellende door regelmatig je wifi-wachtwoord te wijzigen. Zo houd je je wifi-netwerk veilig en weet je precies wie er wel en niet op je wifi-netwerk kan inloggen.

WPA2 staat voor wifi-protected acces en is een systeem om een draadloos netwerk mee te beveiligen. WPA2 is op dit moment de meest gebruikte manier van wifi-beveiliging ter wereld. Alle wifi-modems en wifi-routers van Ziggo maken hier sowieso gebruik van. Heb je een wifi-router die niet bij Ziggo vandaan komt? Controleer dan op de website van de fabrikant of de router WPA2 gebruikt. Als dit niet zo is, dan raden we je aan een nieuwe router te kopen.

Een wachtwoord van minimaal 8 tekens met daarin minimaal 1 hoofdletter, 1 cijfer en 1 leesteken. Dat is natuurlijk niet heel gemakkelijk om te verzinnen en te onthouden. Toch adviseren we dit wel. Die tekens maken je wachtwoord namelijk extra veilig: het is dan door anderen lastig te raden, zelfs als ze daar speciale tools voor gebruiken.

Vind je het ingewikkeld om zo'n wachtwoord te verzinnen? Wees dan creatief. Schrijf een paar willekeurige woorden op en vervang een paar kleine letters door hoofdletters, cijfers en leestekens. Je kunt ook kiezen voor een 'wachtzin'. Dit is een lang wachtwoord dat uit een aantal woorden bestaat. Bijvoorbeeld: IkGa1xPerMaandNaarDeKapperOpnr.4!

Kom je er niet uit?

Neem dan contact met ons op.

Contact met Ziggo