Eindpunt Parijs

Eindpunt Parijs

Kijk de Tour de France op Eurosport en NPO 1

EVENEMENT IS GEWEEST
Frankrijk
01 juli 2017, 09.26 uur
Het is de wielerronde met de grootste naam, de meeste volgers en de drukste bochten in de Alpen: de Tour de France. Dit jaar is niet anders, misschien op onze prijsvraag na.

Tour-route

De voorpret voor Tour-liefhebbers begint meestal al als de route voor komend jaar bekend wordt gemaakt. En dat is meestal ruim van tevoren. De Ronde kent een paar onwrikbare waarden: starten met de proloog, de finish in Parijs en ruimte voor de klimgeiten in de Pyreneeën en de Alpen. Niet dat deze traditie een saaie, voorspelbare Tour oplevert. Integendeel! Er zitten dit jaar zeker weer heel fijne etappes aan te komen.

De proloog is dit jaar op 1 juli in Düsseldorf. De Tour rijdt dan via België naar het oosten van Frankrijk richting de Alpen. Daar wordt vast de Colombier beklommen. Rond de rustdag verplaatst het circus richting zuidwest-Frankrijk om daarna de Pyreneeën op te zoeken. Voor de liefhebbers van bergnamen: de Peyresourde is dit jaar een van de bekendste in dat massief.

Dan is het voor de tweede keer richting Alpen. De 17e etappe mag bestempeld worden als Koninginnerit: de renners haarspelden zich over flinke cols: de Croix de Fer, de Télégraphe en de Galibier, en de meet ligt in het dal. Dat kan een spannende finale opleveren.

Als de top-3 bij elkaar in de buurt blijft, wordt het nog spannend met een tijdrit (twee maar dit jaar) op de voorlaatste dag in Marseille. En dan is het op 23 juli door naar Parijs voor de Kermiskoers++ in de Franse hoofdstad. Dan hebben de renners er weer drie slopende weken op zitten.

Geel, groen, rood-wit-blauw

Nog een leuke bezigheid: het voorspellen van de winnaar van de Tour. Het blijkt elk jaar weer dat we dat helemaal niet kunnen. Geen reden om het toch weer te proberen. Zoveel echte klassementsrenners zijn er nog steeds niet, dus kom je weer de bekende namen tegen: titelverdediger Chris Froome, Alberto Contador, Nairo Quintana en als outsiders Richie Porte en Romain Bardet. Hou er rekening mee dat Quintana de Giro heeft gereden en dus al een inspanning van formaat heeft geleverd dit seizoen. Interessanter is het vaak verderop in de top-10, omdat daar regelmatig de verrassingen van de tour eindigen.

Nog even snel de sprinters doornemen: zó jammer dat Fernando Gaviria niet rijdt in de Tour. De Colombiaanse sprinter maakte namelijk flink indruk in de Giro. De Greipels en Kittels van deze wereld doen wel gewoon mee. Of zouden Alexander Kristoff en voor Nederland Dylan Groenewegen op tijd hun sprintersbenen gevonden hebben? Of heeft ons lekenoog weer een talent gemist?

En dat brengt ons tot de Nederlanders. De opwinding van Giro-overwinning van Tom Dumoulin is voorbij. En hij rijdt ook niet in de Tour. Dat maakt de kans op een Nederlandse touroverwinning statistisch erg onwaarschijnlijk. Dus hopen we in ieder geval op een of meer Nederlandse etappe-overwinningen. Met wellicht kansen voor Gesink en Groenewegen. Veel andere Nederlanders, zoals bijvoobeeld Mollema, rijden vooral in dienst van hun kopman, wat overigens niet betekent dat etappewinst er niet in zit. Het zal niet hun prioriteit zijn.

Let wel even op: Gesink en Groenewegen (oké, en alle andere renners in hun team) fietsen met een aangepaste trui: meer zwart dan geel, met LottoNL-Jumbo op gele schouders. Minder geel omdat geel natuurlijk de kleur van de ‘maillot jaune’ is, en die is heilig.

De Tour de France zie je van 1 t/m 23 juli bij Eurosport en NPO 1. Radio Tour de France is natuurlijk ook dagelijks te horen op NPO Radio 1.

Poll van de eerste categorie

Wat is je favoriete berg in de Tour de France?