Halve finale Songfestival
De halve finales van het Eurovisie Songfestival 2025 beloven weer spectaculair te worden. Op dinsdag 13 en donderdag 15 mei vinden de twee halve finales plaats in de St. Jakobshalle in Bazel, Zwitserland. In totaal strijden 31 landen om een felbegeerde plek in de grote finale op zaterdag 17 mei. Welke landen weten zich te kwalificeren? Lees hieronder alles over de halve finales, deelnemers, stemregels en geschiedenis van het Eurovisie Songfestival.
Alles over de halve finale van het Songfestival
Beleef het Eurovisie Songfestival bij de NPO met Ziggo
Laatste update: 6 mei 2025
Schema eerste halve finale Eurovisie Songfestival 2025:
- 1. IJsland - VÆB
- 2. Polen - Justyna Steczkowska
- 3. Slovenië - Klemen
- 4. Estland - Tommy Cash
- 5. Oekraïne - Ziferblat
- 6. Zweden - KAJ
- 7. Portugal - NAPA
- 8. Noorwegen - Kyle Alessandro
- 9. België - Red Sebastian
- 10. Azerbeidzjan - Mamagama
- 11. San Marino - Gabry Ponte
- 12. Albanië - Shkodra Elektronike
- 13. Nederland - Claude
- 14. Kroatië - Marko Bosnjak
- 15. Cyprus - Theo Evan
- 50% korting op Internet & TV
Tekst gaat verder onder de afbeeldingen
Schema tweede halve finale Eurovisie Songfestival 2025:
1. Australië
Go-Jo heeft de eer om namens Australië het spits af te bijten. Een motiverende, feel-good track die je een boost geeft en je niet stil kunt laten zitten.
2. Montenegro
Nina Žižić keert terug namens Montenegro, na haar debuut in 2013, als plaatsvervanger van de band NeonoeN die zich terugtrok eerder dit jaar. Haar emotionele ballad Dobrodošli gaat over veerkracht, kwetsbaarheid en vrouwelijke kracht, en zet je zeker aan het denken.
3. Ierland
De Noorse zangeres Emmy komt uit voor Ierland. Laika Party is een ode aan de eerste levende reiziger in de ruimte. Verwacht een vrolijk uptempo electropopnummer.
4. Letland
De zeskoppige girlband Tautumeitas zal hun mysterieuze liedje Bur Man Laimi laten horen. Verwacht een culturele act met Oost-Europese elementen en een hypnotiserende vibe.
5. Armenië
Hoewel zanger Simon de topfavoriet was van de jury, is Parg de gelukkige die Armenië mag vertegenwoordigen. Zijn lied Survivor bevat moderne popbeats en gaat over doorzettingsvermogen en persoonlijke groei.
6. Oostenrijk
Songwriter Johannes Pietsch, beter bekend als JJ, vertegenwoordigt Oostenrijk met Wasted Love. Deze emotionele ballad die gaat, zoals de titel al doet vermoeden, over verloren liefde. Verwacht een dramatisch nummer, grotendeels gezongen in kopstem.
7. Griekenland
Ook Klavdia gooit het over de emotionele boeg, met haar ballad Asteromáta. Dit volledig Griekse liedje gaat over het verlies van je vaderland en het verlangen naar een nieuw begin. Met deze intense boodschap zal ze de luisteraars zeker raken.
8. Litouwen
Het nummer Tavo Akys van de band Katarsis combineert grunge met elektronische muziek en wordt geheel gezongen in het Litouws. Verwacht een rauwe en energieke track.
9. Malta
Zangeres Miriana Conte krijgt na 4 keer eindelijk haar kans om Malta te vertegenwoordigen. Ze komt naar het Eurovisiepodium met Serving, een moderne en krachtige track die zeker de aandacht zal trekken.
10. Georgië
Mariam Shangelia vertegenwoordigt Georgië met haar nummer Freedom. De bookmakers zetten haar onderaan, en veel kenners beschouwen het als een van de meer vergeetbare inzendingen van dit jaar.
11. Denemarken
Sissal heeft de zware taak om Denemarken na zes jaar terug in de finale te brengen. Verwacht van haar nummer Hallucination een dromerige ballad zeker zijn momenten van schoonheid kent.
12. Tsjechië
Adam Pavlovcin, beter bekend als Adonxs, vertegenwoordigt Tsjechië met Kiss Kiss Goodbye. Verwacht Adam achter een piano, zang in kopstem en een melancholische sfeer.
13. Luxemburg
Zangeres Laura Thorn reist af naar Basel met La poupée monte le son. Het nummer is een modern eerbetoon aan de iconische Poupée de cire, poupée de son van France Gall, met een frisse twist die vast wel in de smaak zal vallen.
14. Israël
Yuval Raphael vertegenwoordigt Israël met haar krachtige, meertalige powerballad New Day Will Rise. Ze is vastbesloten om heel Europa te overtuigen, en tot nu toe lijkt ze daar goed in te slagen, want volgens de bookmakers heeft ze veel kans.
15. Servië
Princ od Vranje, ofwel Princ, gaat met zijn nummer Mila alles op alles zetten om Europa te overtuigen en de finale te behalen. Verwacht een klassieke Servische ballad vol emotie, Balkan-melancholie en een vleugje dramatiek.
16. Finland
Erika Vikman zorgt met Ich Komme voor vuurwerk, letterlijk én figuurlijk. Haar erotische disconummer werd als te gewaagd gezien, maar na wat aanpassingen lijkt de weg naar de finale open te liggen. De bookmakers zijn in ieder geval al om.
Hoe werkt de halve finale van het Eurovisie Songfestival?
In totaal doen er 37 landen mee aan het Eurovisie Songfestival 2025. Van deze landen nemen er 31 deel aan de halve finales. De overige zes landen, het gastland Zwitserland en de zogenoemde Big Five (Duitsland, Spanje, Frankrijk, Italië en het Verenigd Koninkrijk), zijn automatisch geplaatst voor de finale. Zij treden tijdens de halve finales ook op, maar hoeven niet deel te nemen aan de competitie. Zo krijgen zij wel de kans om hun liedje aan het publiek te laten horen.
The Big Five
De Big Five is altijd verzekerd van een plek in de finale. Deze vijf landen zijn de grootste financiële bijdragers aan de European Broadcasting Union (EBU), de organisatie achter het Songfestival. Sinds 2000 zijn zij om die reden automatisch gekwalificeerd.
Hoe werkt het stemmen tijdens de halve finales?
Tijdens de halve finales bepalen alleen de publieksstemmen welke landen doorgaan. De tien populairste inzendingen per halve finale kwalificeren zich voor de grote finale op zaterdag 17 mei.
Kijkers kunnen stemmen via sms, telefoon of de officiële Eurovision-app. Alleen landen die deelnemen aan de desbetreffende halve finale mogen tijdens die show stemmen. Stemmen kan pas nadat het laatste liedje is gezongen. Daarna openen de stemlijnen en heb je ongeveer 15 tot 25 minuten de tijd om je stem uit te brengen. Ook enkele finalisten mogen meestemmen, de ‘Big Five’ en het gastland, maar alleen als ze in die halve finale optreden.
Ook is er sinds 2023 de mogelijkheid voor kijkers uit landen die niet deelnemen aan het Songfestival om hun stem uit te kunnen brengen. Deze stemmen worden samengevoegd en tellen mee als één extra stemgroep, onder de naam ‘Rest of the World’. Deze gezamenlijke voorkeur weegt even zwaar als de stem van één deelnemend land.
Uiteindelijk bepalen de stemmen welke twintig landen zich plaatsen voor de finale. Tijdens de uitzending worden de tien gelukkigen per halve finale bekendgemaakt in willekeurige volgorde. De echte ranglijst blijft zo geheim.
Mag je op je eigen land stemmen?
Op je eigen land stemmen is niet toegestaan. Dat is een bewuste keuze van de organisatie om het stemmen zo eerlijk en onpartijdig mogelijk te houden. Door deze regel krijgt elk optreden een kans om op basis van internationale waardering door te gaan, zonder dat nationale trots van invloed is.
Waar kijk je naar de halve finales van het Eurovisie Songfestival 2025?
De halve finales kijk je op dinsdag 13 mei en donderdag 15 mei om 21.00 uur op NPO 1.
Geschiedenis halve finales van het Eurovisie Songfestival
Het Eurovisie Songfestival is sinds de oprichting in 1956 flink gegroeid. Waar aanvankelijk slechts zeven landen meededen, groeide het aantal deelnemers vanaf de jaren '90 explosief, vooral na de val van de Sovjet-Unie en het uiteenvallen van Joegoslavië. Steeds meer landen wilden meedoen, waardoor het format moest worden aangepast om iedereen een eerlijke kans te geven.
In 2004 werd voor het eerst een officiële halve finale ingevoerd. Die beslissing kwam voort uit het feit dat het aantal aanmeldingen niet meer binnen één uitzending paste. In dat systeem mochten de top 10 van het vorige jaar, samen met de vier grootste financiële bijdragers (Duitsland, Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk, ook wel de 'Big Four'), direct naar de finale. De overige landen moesten zich via de halve finale kwalificeren.
In 2007 barstte het systeem weer uit zijn voegen: maar liefst 28 landen moesten in één halve finale strijden voor slechts tien plekken in de finale. De concurrentie was moordend, en de kritiek nam toe. Bovendien konden de automatisch geplaatste landen zich zonder competitie verzekeren van een finaleplek, ongeacht de kwaliteit van hun inzending, wat tot veel ophef leidde.
Vanaf 2008 werd het format opnieuw aangepast: er kwamen voortaan twee halve finales. Dit zorgt voor een eerlijker en overzichtelijker selectieproces. Elke halve finale levert tien finalisten op, die samen met het gastland en de 'Big Five' (de vernieuwde naam voor de grote geldschieters, met de terugkeer van Italië in 2011) de 26-koppige finale vormen.
De invoering van twee halve finales bracht meer balans en eerlijkheid in de competitie. Sindsdien is dit het vaste format gebleven, waarbij telkens tien landen per halve finale doorgaan naar de grote finale. Aanvankelijk speelden ook vakjury’s een rol in de halve finales, maar sinds 2023 ligt die beslissing volledig bij het publiek.
De beste tips voor films, series, programma's, sport, concerten en events voor jou.