Tips om je computer te beveiligen

Een virus of ransomware. Daar zit niemand op te wachten. Het is belangrijk dat je je computer goed beschermt. Zo maak je het lastig voor internetcriminelen om je computer te misbruiken. Dat scheelt een hoop gedoe. Hier vertellen we je wat je zelf kunt doen om je computer te beveiligen.

1. Beveilig je thuisnetwerk en alle computers

Een virus kan elke computer besmetten. En virussen 'springen' gemakkelijk over op een andere computer. Heb je dus meerdere computers en zijn ze allemaal aangesloten op internet? Volg dan onderstaande tips voor alle computers. 

Heb je draadloos internet? Dan zijn er twee mogelijkheden:

  1. Je hebt een modem of router van Ziggo. Je draadloze internetverbinding is door Ziggo beveiligd met een uniek wachtwoord.
  2. Je hebt een eigen router. Het is niet zeker dat de draadloze internetverbinding beveiligd is met een wachtwoord. Controleer dit zo snel mogelijk. En neem als dat nodig is maatregelen. 
Virus Ziggo

2. Installeer altijd de laatste beveiligingsupdates

Op elke computer of laptop zit een besturingssysteem. Bijvoorbeeld Windows of Mac OS. Deze systemen hebben eigen beveiligingsupdates. Download en installeer deze updates altijd. Hierdoor is het voor criminelen moeilijker om op je computer in te breken. 

3. Gebruik een betrouwbaar veiligheidspakket

Je kunt je computer beveiligen met een beveiligingspakket. Het is belangrijk dat je een programma koopt dat automatisch wordt bijgewerkt. Alleen dan is de computer tegen de nieuwste virussen beschermd. 

Met Ziggo Internetbeveiliging bescherm je je computer tegen:

  • Virussen en spyware. Deze maken je computer trager of laten hem zelfs crashen. 
  • Internetcriminaliteit: Je kan dus veilig internetbankieren en online betalen. 
  • Ongewenste e-mail (spam)
  • De allernieuwste bedreigingen. De bescherming gebeurt door automatische updates. 

Heb je een computer met Windows? Dan is het verstandig om als aanvulling op het veiligheidspakket een schoonmaak of 'cleaningsprogramma' gebruiken. Bijvoorbeeld Malwarebytes Anti-Malware tegen virussen en/of malware en daarnaast Anti-rootkit utility TDSSKiller om besmettingen met een rootkit tegen te gaan. Gebruik je het besturingssysteem Mac OS? Dan is het upgraden naar de laatste versie voldoende. 

4. Denk na voor je klikt

Voorkomen is beter dan genezen. Vaak belanden virussen of ransomware op je computer nadat je zelf op een linkje hebt geklikt of een bestand hebt gedownload. Bijvoorbeeld in een phishing mailtje. Lees onze tips om phishing te herkennen.

5. Maak een back-up

Als het onverhoopt toch een keer misgaat, dan is een goede back-up belangrijk. Zet belangrijke documenten op een externe harde schijf of USB-stick en koppel die los van je computer. Doe dat regelmatig.

Als een virus je bestanden dan toch beschadigt, of als internetcriminelen het met ransomware voor elkaar krijgen je bestanden te versleutelen en daar losgeld voor vragen, dan heb je in elk geval nog een kopie. Koppel die back-up alleen aan een computer die niet besmet is.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact met ons op.

Contact met Ziggo