Direct naar inhoud

De aanleg van glasvezel: zo werkt het

Alles wat je moet weten over de aanleg van glasvezel en de voordelen van ons glasvezel-kabel netwerk

Hoe verloopt de aanleg van glasvezel?

En wat betekent dit voor mij?

De aanleg van glasvezel in Nederland is volop in beweging. Providers werken per gebied, vaak op postcode- of straatniveau, waarbij straten worden opengebroken om nieuwe glasvezelkabels te leggen. Dit proces verloopt in meerdere fasen.

Altijd en overal zorgeloze wifi

Het glasvezel-kabel netwerk van Ziggo

Hoe verloopt de aanleg van glasvezel-kabel?

Zijn graafwerkzaamheden nodig?

Graafwerkzaamheden of andere grote aanpassingen zijn bij Ziggo niet nodig. Ons glasvezel-kabel netwerk ligt namelijk al in de grond en is klaar voor gebruik. Ben je klant van Ziggo? Dan maak je hier nu al gebruik van. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over een opengebroken straat en geniet direct van een stabiele verbinding. En wist je dat we de capaciteit van ons netwerk elk jaar vergroten? Zo kunnen we een optimale verbinding blijven garanderen.

Aanleg van glasvezel in jouw straat?

Overstappen is niet verplicht

De aanleg van glasvezel bij jou in de buurt betekent niet dat je over moet stappen. Je kunt gewoon gebruik blijven maken van ons glasvezel-kabel netwerk. Heeft een andere aanbieder een nieuwe glasvezelaansluiting bij jou in de straat geplaatst? Dan is het dus niet verplicht om een abonnement bij deze aanbieder af te sluiten. De aanleg van glasvezel in de straat is altijd geheel vrijblijvend. Dat geldt voor elke aanbieder, op elke locatie. Maar let op! Sommige aanbieders trekken de verbinding alleen door tot je woning wanneer je ook een abonnement afsluit. Lees dus altijd goed de voorwaarden voordat je ergens mee akkoord gaat.

Handig om te weten

Een glasvezelaansluiting bestaat uit twee delen: het glasvezelkastje en het -aansluitpunt. Het aansluitpunt zit vast aan de muur en moet je zelf verbinden met het modem. 

De COAX-aansluiting kom je meestal in de vorm van een wandcontactdoos aan de muur tegen. In veel gevallen heeft deze twee of drie uitgangen: één voor TV, één voor radio en een derde voor satelliet. 

Glasvezel aanleggen duurt meestal een dag. In de ochtend gaat de straat open, en aan het einde van de dag is alles weer dicht. Indien nodig wordt de kabel op een later moment vanaf de straat naar je woning getrokken. Dit duurt ongeveer 4 uur.

Een glasvezel-aansluiting bevindt zich altijd aan de muur. Je vindt 'm vaak in de meterkast of in een kamer die aan de straat grenst.

Voor het glasvezel-kabel netwerk van Ziggo heb je geen glasvezel-aansluiting in huis nodig. Vanaf de straatkast loopt onze verbinding namelijk via de COAX-kabel, en die bevindt zich zeer waarschijnlijk gewoon al in jouw woning. Waar je deze vindt? In oudere woningen kom je 'm vaak in woonkamer tegen, terwijl de COAX-aansluiting in modernere woningen meestal in de meterkast zit. 

Nee, je bent nooit verplicht een abonnement af te sluiten wanneer je toestemming geeft voor de aanleg van glasvezel. Het aanleggen van glasvezel is geheel vrijblijvend. Dit kan soms wat verwarrend zijn, dus het is slim om de voorwaarden goed door te nemen. Ondertussen kun je gewoon blijven genieten van de diensten van Ziggo, want ons netwerk blijft altijd voor je beschikbaar.

Ja, in ons glasvezel-kabel netwerk wordt namelijk de techniek van glasvezel en kabel slim gecombineerd voor een perfecte verbinding. We gebruiken de technische voordelen van beide kabels voor stabiel en snel internet. Zo krijg je altijd de snelheid die je nodig hebt.

Van onze datacenters tot de straatkast ligt glasvezel, ideaal voor het afleggen van grote afstanden en het tegelijkertijd versturen van veel data. Van de straatkast tot je huis ligt kabel, de bewezen en betrouwbare techniek die nu al bij de meeste huishoudens in Nederland ligt. Dankzij slimmere software verzenden steeds meer data over dezelfde kabel. Dankzij deze steeds slimmere software kunnen we in de toekomst nóg meer hogere snelheden halen. We hebben namelijk succesvol getest met downloadsnelheden van 10 Gbit/s. Dit is 100 keer sneller dan wat de gemiddelde huishoudens in Nederland nu heeft. 

Ons netwerk bestaat uit de snelheid van glasvezel én de stabiliteit van kabel. Van onze datacenters tot de straatkast ligt glasvezel, dit is ideaal voor het overbruggen van grote afstanden en het versturen van veel data. Van de straatkast tot je huis of kantoor ligt kabel, de bewezen en betrouwbare techniek die op dit moment  bij de meeste huishoudens in Nederland ligt. Dankzij steeds slimmere software verzenden we meer data over dezelfde kabel. Dit maakt dat de vertrouwde kabel nog tot in de verre toekomst geschikt is voor stabiel en snel internet. Hierbij ontvangt ieder huis, onafhankelijk van elkaar, hetzelfde supersnelle internet.

Nee, de wijze waarop je internetsignaal je huis binnenkomt heeft geen invloed op je wifi. Met de Wifi Garantie van Ziggo garanderen wij overal in huis perfecte wifi.De combinatie van glasvezel internet en het laatste stukje via kabel zorgt voor een ultrasnelle verbinding en stabiele wifi. Of je de snelheid van je abonnement uiteindelijk ook draadloos (via wifi) op je computer, tablet of mobiel behaalt, hangt af van meerdere factoren. Zo is de gebruikte wifi router van belang maar ook hoe groot het huis is, of er muren van beton zijn en hoe dik deze zijn. Dit geldt zowel voor internet via glasvezel als via de kabel. Voor de hoogste internetsnelheid raden wij daarom aan om je computer met een internetkabel op je netwerk aan te sluiten of bekijk onze slimme wifi-versterkers voor een optimale wifi-dekking in je hele huis.

Bel onze servicelijn

1200 
Gratis vanaf je telefoonaansluiting van Ziggo

0900-1884 
Gebruikelijke (mobiele) belkosten

We zijn dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur.