Overslaan en ga naar inhoud

ADSL

Alles over internet via de telefoonlijn

Met ADSL (Asymetric Digital Subscriber Line) maak je internetverbinding via je telefoonkabel. Deze technologie zorgde eind 20e eeuw voor een doorbraak op het gebied van internet. Met ADSL kon je namelijk voor het eerst tegelijkertijd bellen en internetten, via één en dezelfde verbinding. Maar hoe werkt dat precies? En wat is het verschil met internet via de kabel of glasvezel? Hieronder vertellen wij je alles over ADSL.

Updated: 11-04-2024

Wat is ADSL en hoe werkt het?

DSL is de afkorting voor Digital Subscriber Line. Dit is de overkoepelende term voor internet via de telefoonlijn. Hieronder valt ADSL, maar bijvoorbeeld ook ADSL2, ADSL2+ en VDSL.

ADSL is een vorm van DSL en de afkorting staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line, wat asymmetrische digitale telefoonlijn betekent. Deze techniek maakt gebruik van de vaste koperen telefoonlijn om een internetverbinding op te zetten. Wat ADSL typeert, is dat de snelheid aan beide kanten niet hetzelfde is. Het ontvangen (downloaden) van gegevens gaat namelijk sneller dan het verzenden van gegevens (uploaden).

ADSL was de eerste techniek die het mogelijk maakte om tegelijkertijd te bellen en te internetten via dezelfde lijn. Maar hoe werkt dat precies? Door middel van een ‘splitter’ worden van die ene verbinding twee verbindingen gemaakt, die elkaar niet in de weg zitten. De een voor bellen en de ander voor internet. Zo surf en bel je tegelijkertijd over dezelfde lijn.

Goed om te weten: ADSL is inmiddels een verouderde techniek. Tegenwoordig maken de meeste huishoudens gebruik van VDSL, glasvezel of glasvezel-kabel.

Hoe snel is een ADSL verbinding?

De snelheid van een ADSL-verbinding is onder andere afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale en de gebruikte ADSL-techniek. Over het algemeen geldt: hoe dichter je bij de centrale woont hoe hoger de internetsnelheid die mogelijk is.

De theoretisch haalbare snelheden variëren van 8 Mbit/s download en 1 Mbit/s upload bij ADSL tot 400 Mbit/s download en 60 Mbit/s upload bij de nieuwste VDSL-techniek.

Je zult vast begrijpen dat de 8 Mbit/s downloadsnelheid van ADSL alleen geschikt is voor zeer beperkt internetgebruik zoals surfen en e-mailen.

ADSL2 en ADSL2+

Bij ADSL2 en ADSL2+ gaat het in beide gevallen om een snellere verbinding dan ADSL, waarbij ADSL2+ een snellere downloadsnelheid heeft dan ADSL2.

De theoretische downloadsnelheid van ADSL2 is 12 Mbit/s en die van ADSL2+ is 24 Mbit/s. De maximale uploadsnelheid die beide technieken in Nederland bieden, is 1.3 Mbit/s. 

VDSL

VDSL staat voor Very High Bitrate Digital Subscriber Line. Dit is de opvolger van ADSL2+. Door een verbeterde techniek, biedt VDSL hogere internetsnelheden dan ADSL2+. Deze hogere snelheden worden behaald doordat de verbinding tussen de centrale en de wijkverdeler via een glasvezelkabel gaat.

In de praktijk kun je met VDSL snelheden behalen tot 52 Mbit/s download en 5 Mbit/s upload. Met VDSL2, VDSL vectoring en VDSL bonded vectoring zijn nog hogere snelheden mogelijk, tot een maximum downloadsnelheid van 400 Mbit/s en een uploadsnelheid van 60 Mbit/s.

Voor- en nadelen van ADSL

Net als elk ander product hebben ADSL en bijbehorende varianten zoals ADSL2, ADSL2+ en VDSL voor- en nadelen. Hieronder zullen we die voor je bespreken.

Voordelen van ADSL

  • Een van de voordelen van ADSL, is dat het op bijna elk adres beschikbaar is;
  • Daarnaast is ADSL een relatief betaalbare vorm van internet.

Nadelen van ADSL

  • Doordat ADSL een verouderde techniek is, is de internetsnelheid vaak relatief laag;
  • Doordat niet elke woning even dicht bij de wijkcentrale ligt, wordt de beloofde internetsnelheid via ADSL niet altijd waargemaakt.

Verschillen tussen ADSL en glasvezel-kabel

  ADSL VDSL (bonded vectoring) Glasvezel-kabel internet
Max. Downloadsnelheid 8 Mbit/s 400 Mbit/s 1 Gbit/s
Max. Uploadsnelheid 1 Mbit/s 60 Mbit/s 100 Mbit/s
Landelijke dekking Zeer hoog Hoog Hoog
Stabiliteit Gemiddeld Gemiddeld Hoog

Hoelang blijft ADSL nog bestaan?

Met de opkomst van snellere technologieën, zien we dat ADSL langzaam wordt uitgefaseerd. Wel biedt ADSL momenteel nog een brede landelijke dekking: veel adressen hebben via de telefoonaansluiting toegang tot ADSL-varianten. Daarom zal het kopernetwerk nog wel even gebruikt worden, vooral in gebieden waar geen glasvezel- of coaxkabel ligt. 

Ontdek glasvezel-kabel internet van Ziggo

We zijn steeds meer online en vaak met meerdere personen tegelijk in één huishouden. We gamen, streamen en downloaden bijna non-stop. We verbinden zelfs onze slimme lampen, thermostaat en deurbel met het internet.

Daarom heb je internet nodig waar je op kunt rekenen. Ons glasvezel-kabel netwerk gebruikt een optimale combinatie van glasvezel en kabel zodat jij altijd een stabiele en snelle internetverbinding hebt.

Verder lezen:

Haal alles uit Ziggo

Meer lezen over wat je allemaal kunt met de producten van Ziggo?