Six Nations rugby 2019 live bij Ziggo Sport

Try’s en tackles van topniveau

Six Nations rugby live bij Ziggo Sport en Ziggo Sport Totaal

De zes beste rugbyteams begonnen op 1 februari aan de Six Nations Championship 2019. Op 16 maart is de ontknoping in de vorm van de laatste speelronde. Wie gaat er met de eindwinst vandoor?

Door Jaime Korbee | 19 februari 2019

Bekijk hieronder het speelschema en de uitzendkanalen.

Zwakke wedstrijden ga je niet zien tijdens Six Nations 2019. Het zijn tenslotte de zes grootste rugbylanden die meedoen! Op 1 februari openden Frankrijk en Wales het prestigieuze toernooi. En een dag later was het aan Schotland, Italië, Ierland en Engeland. Laatstgenoemde kwam het best uit de startblokken en sleepte tien punten binnen uit twee wedstrijden. De Brexit-stress heeft blijkbaar geen invloed op de spelers. Maar weten ze het vol te houden?

Play by the rules

Tijdens Six Nations moeten de deelnemende landen zoveel mogelijk punten bij elkaar zien te sprokkelen. In vijf ronden staan alle landen één keer tegenover elkaar in een periode van 44 dagen. Voor iedere overwinning krijg je vier punten en voor elk gelijkspel krijg je er twee. Er zijn ook bonuspunten te verdienen: je krijgt er één als je vier of meer tries scoort in een wedstrijd. En je krijgt er twee als je vier tries scoort en met zeven of minder punten verliest. De winnaar kan in dat geval fluiten naar zijn bonuspunt. Win je alle vijf wedstrijden? Dan krijg je er nog eens drie bonuspunten bij.

Wist je dit over de Six Nations-beker?

  • De basis van de Six Nations-beker is gemaakt van een enkel blad zilver en de zeshoekige vorm verwijst naar de zes deelnemende landen, met hun logo op elk van de zes vlakken gegraveerd.
  • De zilveren trofee weegt 7 kilo en is 75 centimeter hoog.
  • De beker is versierd met een vergulde '6' in beide handvatten en een rugbybal en kroon bovenop de beker.
  • Het maken van de trofee kostte meer dan 200 uur ambachtelijk werk.
  • De wisselbeker is gemaakt voor het Six Nations-toernooi van 2015. De beker ervoor werd gebruikt vanaf 1993, maar was gemaakt voor de Five Nations. Italië deed toen nog niet mee.

Speelschema Six Nations 2019

Welke wedstrijden van Six Nations 2019 zie je live? Bekijk hieronder het volledige speelschema. Check voor de zekerheid op de dag zelf ook even de Ziggo Sport TV Gids.

Datum

Ronde

Wedstrijd Kanaal

Zaterdag 9 maart

4

Schotland - Wales:
15.15 uur

Engeland - Italië:
17.45 uur

Ziggo Sport Extra (kanaal 406)*

Zondag 10 maart

4 Ierland - Frankrijk:
16.00 uur
Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Select (kanaal 401)

Zaterdag 16 maart

5

Italië - Frankrijk:
13.30 uur

Wales - Ierland:
15.45 uur

Engeland - Schotland:
18.00 uur

Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Select (kanaal 401)

* Let op: dit kanaal is alleen inbegrepen bij een abonnement op Ziggo Sport Totaal.

Rugby

Even opfrissen: de rugbyregels

Wil je wel graag naar de Six Nations kijken, maar vind je het toch lastig om alle spelregels te doorgronden? We hebben ze even voor je op een rij gezet:

Rugby voor dummies

Meer Ziggo Sport: