Rugby voor gevorderde dummies

Rugby voor gevorderde dummies

Voor de iets minder beginnende kijker: de uitgebreide rugbyregels.

Oké, na de intro over rugby weet je dat je niet naar achter mag gooien en hoe je moet scoren. Nu ben je toe aan de uitgebreidere regels en situaties. De meest lastige situatie is misschien de ruck. Dus laten we daarmee beginnen.

What the ruck?!
Een ruck ziet er misschien wat lomp uit en je denkt misschien dat je deze alleen op brute kracht wint. Niets is minder waar. Deze situatie is aan heel veel regels gebonden. Nu wordt het een beetje technisch.

Na een tackle is er vaak een ruck. Een ruck is gevormd wanneer er twee spelers, één van elk team, fysiek contact maken terwijl de bal op de grond ligt. De getackelde speler moet de bal immers loslaten. Wanneer je heel snel bij deze situatie bent, en er is nog geen tegenstander, dan mag je de bal pakken en doorspelen.

Als de scheidsrechter fluit tijdens een ruck kunnen er verschillende dingen aan de hand zijn:

  • Not releasing. De getackelde speler heeft de bal niet snel genoeg losgelaten. Na een tackle ‘plaats’ je de bal richting jouw teamgenoten op de grond, daarna moet je loslaten.  

  • Not rolling away. De tackelaar rolt niet weg van de situatie. Je mag niet in de weg blijven liggen en de tegenstander hinderen.

  • From the side. Een speler is van de zijkant ‘ingekomen’. Dat mag niet, je mag alleen vanaf de achterkant deelnemen aan de ruck.

  • Hands in the ruck. Een speler probeert de bal met de handen te pakken. Dat mag niet tijdens een ruck. In het open spel uiteraard wel.

  • Offside. Buitenspel. Een speler die niet meedoet aan de ruck, mag er niet naast staan. Maar je moet achter de achterste voet van de laatste man staan. Pas dan kun je weer meedoen aan het spel.

De scrum, de maul en de line-out
De scrum is een spelhervatting na een lichte overtreding zoals een knock on (een speler laat de bal naar voren vallen) of een forward pass (een speler gooit de bal voorwaarts naar zijn medespeler). Acht spelers van elk team vormen een formatie waarbij de eerste rij in elkaar schuift. De nummer 9 (scrumhalf) gooit de bal in de tunnel en de twee pacts strijden om de bal door zo hard mogelijk te duwen. De middelste speler van de eerste rij mag de bal met een voet naar achter hooken. Zo proberen beide teams de bal naar achter te manouvreren.

Wanneer je als baldrager wordt vastgehouden - dus niet getackeld - door minstens één tegenstander en wanneer een teamgenoot zich aan deze situatie bindt, spreken we van een maul. Het sterkste team duwt de maul zo ver mogelijk richting de tryline.

Als de bal uit gaat, wordt het spel hervat met een line out. De ingooiende partij bepaalt het aantal spelers dat zich in een rechte lijn achter elkaar opstelt. De nummer 2 gooit de bal in vanaf de zijlijn en de opgestelde spelers van beide teams mogen een speler liften. Waar de bal komt, voor of achter, wordt onderling afgesproken door middel van codetaal.

Het zijn ze nog lang niet alle rugbyregels. Maar als je deze een beetje kent, is het nog veel leuker om naar een wedstrijd te kijken! En je kunt erover meepraten met je vrienden. Is ook wat waard.

Agenda

Hoeveel medailles pakt Nederland in Pyeongchang?

Vrijdag 9 februari

Zeventien dagen, vijftien sporten en 29 Nederlandse topsporters. Volg van 9 tot 25 februari elke sec

Kygo

Dinsdag 13 februari

De Noorse DJ, muzikant en producer Kygo geeft op 13 februari een show in de Ziggo Dome!

The Chainsmokers

Zaterdag 17 februari

The Chainsmokers zie je op zaterdag 17 februari in de Ziggo Dome!

Imagine Dragons

Maandag 19 februari

Op maandag 19 februari komt Imagine Dragons naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start vrijdag 22 sep

Kendrick Lamar

Vrijdag 23 februari

Op 23 februari komt Kendrick Lamar naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 6 oktober om 10 uur.

Zsa Zsa Su!

Zaterdag 24 februari

Zsa Zsa Su! keert op zaterdag 24 februari terug naar de Ziggo Dome! De kaartverkoop start 17 septemb

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Rugby

Rugby: Autumn Internationals

Rugby's finest! In de Autumn Internationals spelen de beste rugbylanden tegen elkaar. De Europese grootmachten ontvangen de toppers uit Azië, Zuid-Amerika en Afrika. Eer en bekers staan op het spel.

Ziggo Sport

Ziggo Sport Weekly

Voor ieder wat wils deze week. Van dameshandbal tot City - Liverpool. En laten we de Six Nations match Ierland - Engeland niet vergeten. Je hoeft de deur in elk geval niet uit.

Rugby

Six Nations 2017

Er is geen toernooi in de wereld waar de rivaliteit zo groot is als bij de Six Nations. En als je dan voor het toernooi je kampioensshirts al klaar hebt liggen, dan weet je dat je wordt aangepakt.

Rugby

Rugby voor dummies

Voor de beginnende kijker is het vaak een raadsel wat zich precies op het rugbyveld afspeelt. Wil je genieten van een van de rugbytoernooien op Ziggo Sport, maar weet je niet (meer) precies wat de regels zijn? We helpen je graag op weg.

Six Nations

Live rugby: Wales - Frankrijk

Na twee speelronden in het Six Nations-toernooi zijn Engeland en Frankrijk de enige twee landen die alleen nog maar wonnen. Les Bleus hebben aan Wales een gevaarlijke tegenstander, die ook nog ongeslagen is maar wel al een keer gelijkspeelde. Op Ziggo Sport zie je vrijdag hoe deze fysieke strijd – mét respect voor tegenstander en scheidsrechters – wordt uitgevochten.