Overslaan en ga naar inhoud
Grantchester seizoen 9

Grantchester seizoen 9

Het negende seizoen komt eraan!

 

Goed nieuws voor fans van Grantchester. Terwijl we nog in spanning wachten op de verschijning van het achtste seizoen op NPO, is de komst van een negende seizoen inmiddels bevestigd! Wanneer het nieuwe seizoen in Nederland te zien is, is nog niet bekend. Benieuwd wat we nu al weten over Grantchester seizoen 9? Lees het hieronder.

Wat we weten over Grantchester seizoen 9

Beleef Grantchester op NPO bij Ziggo

Laatste update: 24 juni 2024

In het achtste seizoen zagen we dat Will Davenport de weg naar zijn familie terugvond, ondanks zijn worsteling met zijn geestelijke gezondheid na een motorongeluk. Na zijn zijn terugkeer naar Grantchester, gaf hij zijn medicijngebruik op. Ook zagen we de geboorte van zijn zoon, James George Davenport, en dat hij zijn rol als dominee weer oppakt. Het seizoen eindigde met een vrolijke doopceremonie en een hernieuwde verbondenheid tussen de personages.

Over het nieuwe seizoen is ook al het een en ander bekend. Zo bevinden we ons in seizoen 9 in 1961, waar het leven Will en Geordie lijkt toe te lachen. De families brengen veel tijd samen door, van gezellige diners op zondag tot het plannen van de zomervakantie. Samen met ‘grootouders’ Mrs. C en Jack, en de geadopteerde ooms Daniel en Leonard vormen ze één grote familie. Wanneer Will een belangrijk aanbod krijgt dat zijn leven kan veranderen, moet hij Grantchester en Geordie echter achterlaten. Desondanks kiest Will voor de nieuwe uitdaging en vertrekt.

In de tussentijd krijgt Geordie te maken met persoonlijk verlies en zijn er groeiende conflicten binnen zijn eigen familie, waardoor hij zich steeds eenzamer voelt. Maar wanneer hij een indringer arresteert die probeert in te breken in de pastorie, beseft hij dat zijn dagen als detective misschien toch nog niet voorbij zijn.

Ook meldt zich een nieuwe dominee die Will vervangt: Alphy Kotteram. Er is alleen één probleem. Alphy heeft namelijk een diepgeworteld wantrouwen tegen autoriteiten en interesseert zich absoluut niet voor moordonderzoeken. Maar al snel ontdekken Alphy en Geordie dat ze toch meer gemeen hebben dan ze aanvankelijk dachten, en leert Alphy dat een moord in Grantchester altijd dichtbij is. Uiteindelijk gaat Alphy de samenwerking met de detective aan om de misdaadzaken in Grantchester op te lossen.

De zaken variëren van gevaarlijke circusacts, verlaten baby's en vijandige historici, tot verdwijnende bedienden en moorddadige satirici. Geordie en Alphy ontdekken samen de duistere kant van religie, maar ervaren ook hoe geloof, liefde en vriendschap hoop en vernieuwing kunnen bieden. Kortom, het nieuwe seizoen belooft wederom spannend te worden.

De cast van Grantchester seizoen 9

Er zijn grote veranderingen op komst voor de cast van Grantchester, want Tom Brittney stopt met zijn hoofdrol als de geliefde dominee Will Davenport. Hoewel we niet precies weten hoe lang Brittney nog te zien zal zijn in seizoen 9, weten we wel dat hij wordt vervangen door Rishi Nair. Hij gaat de rol van de nieuwe dominee Alphy Kotteram vertolken.

Gezichten die we waarschijnlijk wel terug zullen zien zijn detective Geordie (Robson Green), Wills vrouw Bonnie (Charlotte Ritchie), kapelaan Leonard Finch (Al Weaver), de huishoudster van de pastorie Mrs. Chapman (Tessa Peake-Jones), Cathy Keating (Kacey Ainsworth) als Geordie’s vrouw, oom Daniel Marlowe (Oliver Dimsdale), DC Larry Peters (Bradley Hall) en de secretaresse Miss Scott (Melissa Johns).

Tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Ook interessant:

Grantchester seizoen 9 Trailer

Waar gaat Grantchester over?

Grantchester is een Britse detectiveserie, gebaseerd op het boek The Grantchester Mysteries van James Runcie.

We bevinden ons in het gelijknamige Engelse dorp in de jaren ‘50 en ‘60. Volg de avonturen van een charismatische jonge dominee die samenwerkt met een lokale detective om allerlei misdaden en moordzaken op te lossen. Elk seizoen duikt dieper in de persoonlijke en professionele levens van deze twee hoofdpersonages, waarbij thema's als liefde, loyaliteit en rechtvaardigheid centraal staan. De relatie tussen de dominee en de detective is complex en evolueert elk seizoen, terwijl ze samenwerken om gerechtigheid te brengen in hun kleine gemeenschap.

Grantchester is een must-watch voor liefhebbers van Britse misdaaddrama’s.

Meer kijktips?
De Entertainment Gids

De beste tips voor films, series, programma's, sport, concerten en events voor jou.  

zenderoverzicht