Uitleg over extra wifi-punten

Help je wifi een handje en ga voor goed bereik, overal, in huis of op kantoor. Met een extra wifi-punt vergroot je je bereik en omzeil je eenvoudig obstakels als dikke muren en stoorbronnen.

Wanneer gebruik je een extra wifi-punt?

Over het algemeen geldt: hoe zwakker je wifi-signaal, hoe minder snel je verbinding en hoe meer last je hebt van stoorbronnen, zoals wifi-drukte, of het signaal van de buren. Een extra wifi-punt gebruik je als je zwakke signaal (een van) de volgende oorzaken heeft:

  • Afstand: hoe verder je van het wifi-modem af bent, des te zwakker wordt het signaal. Vlak bij het wifi-modem hoort je verbinding altijd goed te werken.
  • Demping: dikke muren, plafonds, radiatoren en grote metalen oppervlakten zorgen voor demping van het wifi-signaal. 

Omdat elke gebouw anders is, gedraagt wifi zich ook anders en zijn de oplossingen verschillend. Bekijk hieronder de verschillende extra wifi-punten waar je uit kunt kiezen.

Extra wifi-punt via een internetkabel

Access points

De beste manier om het wifi-bereik te vergroten is met een extra wifi-punt via een internetkabel. Dit noemen we ook wel een access point. Een wifi-punt via een internetkabel is een extra wifi-zender net als het modem. Door het wifi-punt met een kabel te verbinden aan het modem wordt het wifi-signaal vanaf 2 punten uitgezonden. Daardoor heb je veel beter bereik. Zonder snelheidsverlies.

Plus- en minpunten

pbeste manier om het bereik te vergroten

pstabiele verbinding naar je modem

qvereist aanleggen van een internetkabel

Extra wifi-punt via een stopcontact

Wifi powerline-adapters

Lukt het niet om een kabel te trekken? Dan is een extra wifi-punt via het stopcontact het beste alternatief. Eigenlijk werkt zo'n wifi powerline-adapter hetzelfde als een internetkabel. Alleen gebruikt dit extra wifi-punt het elektriciteitsnetwerk om het signaal te verspreiden door je huis of je kantoor. Je hebt een stopcontact nodig bij je modem en een op de plek waar je het tweede wifi-punt wilt neerzetten. Je verliest geen stopcontactpunt, want de adapter heeft een stopcontact in zich (doorgelust). Handig toch?

Helaas kan het zo zijn dat het signaal niet goed aankomt bij het tweede wifi-punt, waardoor de snelheid daalt. Dat heeft vaak te maken met de kwaliteit van het elektriciteitsnetwerk. Gelukkig haal je eigenlijk altijd voldoende snelheid om zonder problemen te internetten en video's te streamen.

Plus- en minpunten

pdirect aansluiten op bestaand stopcontact

pinternetkabel aanleggen niet nodig

qstabiliteit afhankelijk van elektranetwerk

qandere apparaten kunnen verstoren

Powerline-adapters aansluiten

Gebruik geen wifi-range extender

Een range extender, ook wel bekend als repeater, is een populair apparaat dat vaak wordt verkocht omdat het in verhouding tot andere wifi-punten erg goedkoop is. Een range extender 'luistert' naar de signalen om zich heen en stuurt die versterkt weer uit. Helaas is het geen goede oplossing.

In de praktijk halveert een range extender de wifi-snelheid omdat ze niet tegelijk kunnen luisteren en zenden. Access points en wifi powerline-adapters doen dit wel. Daarnaast moet een range extender altijd op een plek worden geplaatst waar het signaal nog goed is. Daarom is dit apparaat eigenlijk geen echte oplossing en raden we het ook niet aan.

 
 

Kom je er niet uit?

Neem dan contact op met onze Klantenservice.

Klantenservice