Wifi-begrippen

Als we het over wifi hebben, kom je onderstaande woorden en begrippen vaak tegen. Bijvoorbeeld op deze website, of als we je een e-mail hierover sturen. Op deze pagina lees je wat we dan bedoelen. In gewoon Nederlands.

Supersnel internet

We noemen het supersnel internet omdat het sneller is dan bijvoorbeeld ADSL (internet via de telefoonlijn in plaats van via de kabel). Onafhankelijk onderzoek laat zien dat de gemiddelde (A)DSL-internetverbinding in Nederland rond de 27 Mbit/s ligt. Dat betekent dat ons Connect en Play Complete pakket een snelheid aanbiedt die ruim vijf keer sneller is, namelijk 150 Mbit/s. En als je extreem veel snelheid nodig hebt, kun je met ons Zakelijk Internet Max pakket zelfs snelheden tot 500 Mbit/s halen. De internetsnelheid garanderen we op apparaten die zijn aangesloten met een internetkabel. Gebruik je wifi? Dan is de snelheid altijd lager.

Kabel

Met de kabel bedoelen we de groene coaxkabel bij de hoofdaansluiting. Die aansluiting zit bij je thuis meestal in de woonkamer en bij bedrijven vaak in de meterkast. Het signaal voor televisie, internet en bellen komt via deze kabel je huis of kantoor binnen.

Wifi-modem

Een wifi-modem krijg je van Ziggo in bruikleen. Het internetsignaal komt via de kabel je huis of je bedrijf binnen en het modem zorgt ervoor dat je ermee kunt internetten. Het wifi-modem zendt een signaal uit. Dat wifi-signaal gebruik je om draadloos te internetten. Als je wil, kun je ook tot 4 apparaten aansluiten met een internetkabel. Je wifi-modem zet je op maximaal anderhalve meter afstand van de hoofdaansluiting. Voor een goede draadloze verbinding is het belangrijk dat je je modem zo hoog mogelijk ophangt. Houd andere apparaten en obstakels zo ver mogelijk uit de buurt van het wifi-modem.

Draadloos/wifi

Met draadloos internet (wifi) kun je internetten op je pc, laptop, smartphone en tablet zonder een internetkabel te gebruiken. Er zijn nog meer apparaten die de wifi-frequenties gebruiken. Zoals beveiligingscamera's of een weerstation. De signalen kunnen storen op het wifi-signaal van je modem. Houd deze apparaten op zo'n 5 meter afstand van je wifi-modem en het apparaat waarmee je op internet bent, om de storing zo veel mogelijk te beperken.

In de buurt

Met 'in de buurt' bedoelen we binnen een aantal meter van het modem. In de praktijk is het bereik vaak groter. Dit is wel afhankelijk van hoe je huis of je bedrijfspand in elkaar zit, en de aanwezige stoorbronnen.

Zie ook: structuurstoorbronnen

Goed

Met goed internet bedoelen we dat je internetpagina's meteen ziet en dat je online video's zonder onderbrekingen bekijkt.

Haperingen

Met een hapering bedoelen we een onderbreking van de internetverbinding. Je klikt bijvoorbeeld op een link en de volgende pagina laadt niet. Of een YouTube-video stopt halverwege met laden voordat deze weer verdergaat met afspelen.

Een hapering in je wifi-verbinding heeft gelukkig niet altijd met je eigen signaal of instellingen te maken. Een voorbeeld: je kijkt een video online en deze laadt erg traag. Vervolgens klik je een ander filmpje aan dat soepel afspeelt. Het eerste filmpje speelde niet goed af omdat de server waar je de informatie vanaf haalde, traag is. Soms gebeurt dit en heb je er zelf helemaal geen invloed op.

Internetkabel

Een internet- of UTP-kabel sluit je aan tussen je modem en je pc of laptop. Bestel je internet van Ziggo dan krijg je daar altijd een internetkabel bij. Zo'n kabel is onderdeel van je binnenhuisbekabeling. Heb je meer kabels nodig, of is de door ons geleverde internetkabel niet lang genoeg, dan schaf je deze zelf aan.

Minder goede verbinding

we garanderen de internetsnelheid die op je wifi-modem binnenkomt met een internetkabel. Een wifi-verbinding is nooit even snel. Hoe goed een wifi-signaal is, is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de structuur van je huis of je werkplek, aanwezige stoorbronnen en gebruikte wifi-standaarden.

Zie ook: structuurstoorbronnen en wifi-standaard

Afstand

De afstand is het aantal meters tussen het wifi-modem en je eigen verbonden apparaat. Een wifi-signaal werkt het beste binnen een aantal meter van het modem. In de praktijk is het bereik vaak groter. Dit is wel afhankelijk van de structuur van je huis of je bedrijfspand. Hoe groter de afstand, hoe zwakker het wifi-signaal wordt. Het apparaat moet namelijk harder werken om een goede verbinding te krijgen. Vergelijk dit met een gesprek. In dezelfde kamer zul je elkaar prima verstaan. Maar sta je beneden aan de trap dan moet je toch harder roepen om de bovenste verdieping te bereiken. Voor wifi werkt het net zo.

Zie ook: structuur

Wifi-drukte

De snelheid gaat omlaag als er meer apparaten tegelijk verbonden zijn met je wifi-modem en tegelijk 'gebruikmaken' van de internetverbinding door bijvoorbeeld allemaal video's te streamen of te downloaden. Dit noemen we wifi-drukte.

Structuur/obstakels

De structuur van je huis of je bedrijfspand betekent de opbouw: het aantal verdiepingen, het gebruikte bouwmateriaal en het aantal muren. Hoe groter de afstand en hoe meer obstakels, hoe zwakker je wifi-signaal wordt. Een wifi-signaal komt bijvoorbeeld veel makkelijker door een gipsen muur dan door een muur van gewapend beton. Is het gebouw erg goed geïsoleerd? Dan wordt je wifi-signaal dus beperkt door de obstakels. Met obstakels bedoelen we onder andere: vloerverwarming, dubbel glas, ondervloeren met aluminiumfolie, grote metalen oppervlakten (bijvoorbeeld een koelkast), radiatoren, stenen of betonnen muren.

Oudere apparaten

Met oudere apparaten bedoelen we apparaten die draadloos kunnen verbinden met het wifi-modem en ouder zijn dan 4 jaar. Vaak gebruiken deze apparaten een oudere wifi-standaard en vertragen daarmee de verbinding voor de andere verbonden apparaten.

Zie ook: wifi-standaard

 

Stoorbronnen

Stoorbronnen zijn verschillende draadloze apparaten die flink kunnen storen op het wifi-signaal. De meest voorkomende wifi-verstoorders zijn: videobewakingssystemen of alarmsensoren, DECT-telefoontoestellen, draadloze lichtschakelaars, babyfoons, weerstations en magnetrons. Deze apparaten gebruiken frequenties die het wifi-signaal behoorlijk verstoren. Ook wifi-signalen van omwonenden kunnen je verbinding verstoren. Dat gebeurt vaak wanneer ze beide dezelfde frequentieband of hetzelfde wifi-kanaal gebruiken.

Zie ook: frequentiebandwifi-kanaal

Tweede wifi-punt

Een tweede wifi-punt is een extra apparaat dat verbonden is met je wifi-modem en staat op een plek waar je je wifi-verbinding wilt verbeteren. Je maakt dan verbinding met het tweede wifi-punt en hebt zo overal in huis of op kantoor een goede wifi-verbinding. Een goed werkend tweede wifi-punt is een access point of een wifi powerline-adapter (wifi-homeplug).

Frequentieband

Een wifi-modem stuurt een wifi-signaal door naar je laptop, smartphone of tablet. Het wifi-modem kan via twee 'snelwegen' zenden: 2,4 en 5 GHz. Op de 2,4 GHz-snelweg overbrug je grotere afstanden dan op de 5 GHz-snelweg. Het nadeel is wel dat deze snelweg steeds drukker wordt door het groeiende aantal wifi-netwerken. Daarnaast zijn er veel verschillende soorten apparaten die 2,4 GHz gebruiken - zoals inbraakalarmen en magnetrons - en die niks te maken hebben met je wifi-verbinding. Hierdoor rijdt al het verkeer langzamer. Het voordeel van de 5 GHz-snelweg is dat hier veel minder verkeer op zit waardoor je veel sneller kunt internetten. Je hebt dus op 5 GHz een hogere snelheid en minder last van andere wifi-netwerken of bekende stoorbronnen.

Zie ook: wifi-kanaalstoorbronnen

Wifi-kanaal

Onder Frequentieband lees je over de 'snelwegen' van wifi. Die snelwegen hebben natuurlijk ook 'rijbanen'. Die noemen we wifi-kanalen. Het wifi-modem reserveert een deel van de rijbanen voor het draadloze signaal. Het wifi-modem kiest zelf een wifi-kanaal. Maar je kunt ook zelf een wifi-kanaal instellen. Merk je dat je verbinding traag is of af en toe wegvalt? Dan is het instellen van een ander wifi-kanaal een oplossing. Je wifi-modem zoekt automatisch het beste wifi-kanaal op wanneer je deze kort van de stroom haalt. Stel je zelf het wifi-kanaal in? Kies dan voor kanaal 1, 6 of 11. Deze kanalen overlappen elkaar niet en hebben de minste kans op storing.

Uploaden

Uploaden is het kopiëren en verplaatsen van bestanden van je eigen computer via een internetverbinding naar een andere computer of server. Om het makkelijker te maken: een e-mail versturen is ook uploaden. Voor downloaden geldt eigenlijk een omgekeerde uitleg. Je verplaatst of kopieert bestanden van een andere server of computer naar je eigen apparaat. Denk aan muziek, films of software.

Wifi-standaard

De wifi-standaard zijn de afspraken die fabrikanten met elkaar maken om wifi-apparaten samen te laten werken met producten van andere fabrikanten. Er zijn verschillende wifi-standaarden. Kortweg a, b, g, n en ac. De nieuwste en de snelste zijn n en ac. Oudere standaarden zijn a, b en g. Zowel een wifi-modem als een laptop, tablet of smartphone hoort dezelfde standaard te gebruiken voor een optimale verbinding. Gebruikt je apparaat niet de laatste standaard? Dan kiest je modem automatisch een oudere standaard. Je hoeft hier niets voor te doen.

Alle wifi-modems van Ziggo gebruiken de moderne n-standaard. En een aantal ook al de nieuwste ac-standaard. De nieuwste ac-standaard kun je alleen gebruiken in combinatie met de 5 GHz-frequentieband. Welke wifi-standaard je apparaat gebruikt, staat altijd in de handleiding. Al je wifi-verkeer kan worden vertraagd door bijvoorbeeld een oudere laptop die de b-standaard gebruikt en de rest van de apparaten de snellere n of ac. Dit komt omdat het modem moet wachten op het traagste apparaat voordat hij met de andere kan praten.

Kom je er niet uit?

Neem dan contact met ons op.

Contact met Ziggo