Overslaan en ga naar inhoud

IPv6 bij Ziggo

IPv6 staat voor Internet Protocol versie 6 en is de opvolger van Internet Protocol Versie 4 (IPv4). In een Internet Protocol staat hoe een IP-adres is opgebouwd. Elk apparaat dat op internet is aangesloten, heeft een eigen uniek IP-adres.

Waarom naar IPv6?

Apparaten op het internet gebruiken ieder hun eigen IP adres. Een soort unieke postcode waarmee we de boel uit elkaar kunnen houden. De belangrijkste reden voor de overstap naar het nieuwe IPv6 is dat de huidige IPv4 adressen bijna op zijn. Met IPv4 kunnen 3,7 miljard adressen gemaakt worden. Dat leek altijd ruim voldoende. Er werd geen rekening gehouden met de enorme groei van het aantal apparaten dat met internet verbonden is zoals telefoons, tablets en televisies. Als de IPv4 adressen opraken betekent het dat nieuwe apparaten die worden aangesloten op internet geen verbinding meer kunnen krijgen. Om dat te voorkomen is IPv6 ontworpen.

Met IPv6 zijn er 3.4 x 10^38 nieuwe adressen beschikbaar. Dat is 34 met daar achter 37 nullen. Een enorme hoeveelheid waardoor er meer dan genoeg adressen zijn voor alle apparaten.

Het verschil

Het belangrijkste verschil tussen IPv4 en IPv6 is de lengte van het netwerkadres. IPv4-adressen bestaan uit 32 bits, terwijl IPv6-adressen uit 128 bits bestaan.

  • Voorbeeld IPv4-adres: 192.168.89.9
  • Voorbeeld IPv6-adres: 3ffe:6a88:85a3:08d3:1319:8a2e:0370:7344

IPv6 bij Ziggo

IPv6 werkt nog niet met alle apparaten en websites. Maar uiteraard ondersteunen we IPv4 én IPv6.

Technisch werkt IPv6 net even anders. Het is alsof er een nieuwe motor in je auto zit. Er zijn wat wijzigingen maar het blijft allemaal onder de motorkap. Het autorijden zelf is niet veranderd en in het dagelijks gebruik merk je geen verschil.

Verandert de stabiliteit van mijn Ziggo verbinding na de invoering van IPv6?
De invoering van IPv6 heeft geen invloed op de netwerkstabiliteit.

Welke besturingssystemen ondersteunen IPv6?
Vrijwel alle besturingssystemen kunnen omgaan met IPv6. Hieronder zie je een beknopt overzicht van de meest voorkomende besturingssystemen die IPv6 ondersteunen:

  • Windows 10
  • Windows 8
  • Windows 7
  • Windows XP (vanaf SP1)
  • Windows Vista
  • OS X (vanaf versie 10.7)
  • De nieuwste versies van Android en iOS

Blijven diensten als anti-virus en e-mail werken met IPv6?
Alle diensten blijven gewoon werken met IPv6. En we blijven natuurlijk alles ondersteunen zoals je gewend bent.