Rugby voor dummies

Rugby voor dummies

Dacht jij dat rugby een simpel spel was waarbij het vooral draait om de grootste spierballen? Dan heb je het mis. 

Een ovale bal en keiharde tackles. Nee, ik heb het niet over American football, maar over rugby. Geen enorme schouderbeschermers en helmen, maar een bitje in de mond en een stuk tape hier en daar. Wat is rugby precies en wat zijn de regels? Nou, dat is nog best ingewikkeld. Lees verder voor een korte intro en/of een uitgebreide uitleg!

Fifteens en Sevens
Om het gemakkelijk te houden bestaan er meerdere rugby-varianten. Op het WK zien we Rugby Union of Fifteens. Kort samengevat: twee keer vijftien man, een grasmat met de afmetingen van een voetbalveld en tachtig minuten speeltijd. Rugby Sevens is de grote variant. Op een even groot veld, maar met slechts zeven tegen zeven geven beide team alles in twee keer zeven minuten. De Sevens-variant is vanaf 2016 een officiële Olympische sport.

Punten scoren
Een team verdient de meeste punten door een try te scoren. Daarbij moet je de bal over de achterlijn (trylijn) op de grond drukken. Dat levert 5 punten op. Als bonus op de try mag je de bal tussen de palen kicken: 2 punten. Als je in het open spel de bal tussen de palen weet te kicken, dan levert dat 3 punten op. Halleluja Johnny Wilkinson!

De essentie van het spel
Een schets van rugby door de ogen van een beginnende kijker: een groep spelers gooit de bal van links naar rechts totdat iemand zich in een groepje tegenstanders boort of tot hij wordt neergehaald. Vervolgens springt iedereen boven op de bal en ontstaat er een hoopje spelers. Eén van de twee hoopjes wint de bal en het spel gaat door. Of het fluitje klinkt en het spel wordt stilgelegd.   

Wat hebben we zojuist gezien? Even bij het begin beginnen: de bal mag NIET naar voren worden gegooid. Regel nummer 1, nooit meer vergeten! Daarom moet een speler met de bal over de trylijn rennen, en deze vervolgens op de grond drukken. Naar voren schoppen mag wel. Het gevaar hierbij is dat je zelf (of een teamgenoot) de bal moet vangen, anders ben je hem kwijt. Lukt dit, dan levert dit doorgaans een prachtige try op.

Met de bal onder je arm rennen is overigens ook niet helemaal zonder risico’s. Je kunt namelijk elk moment een tackle om je oren krijgen. Als je wordt getackeld, dan moet je de bal binnen een paar seconden loslaten. Dan is het aan je teamgenoten om de bal te beschermen. Let op: de bal is hierbij prio 1, niet jij. Bescherm je hoofd dus goed tegen de stalen noppen van je matties. Tegelijkertijd mogen de tegenspelers de bal proberen af te pakken. Zo ontstaat het welbekende stapeltje spelers, de zogenaamde ruck. De sterkste partij wint de bal en het spel gaat verder.

Goed zo! Nu ben je een gevorderde dummy. Lees hieronder verder voor meer uitleg over de regels bij een ruck en andere spelsituaties. Daarna kun je er nuttige dingen over zeggen in de kroeg.

image Rugby voor gevorderde dummies

Rugby voor gevorderde dummies

Tot zo ver best te begrijpen, toch? Vanaf hier wordt het wat ingewikkelder. Dus ga er even goed voor zitten.

Lees de uitgebreide rugbyregels

Agenda

538JingleBall

Zaterdag 16 december - 21.00 uur

Vier kerst als nooit te voren met je vrienden tijdens 538JingleBall!

The Christmas Show (11:00)

Zaterdag 23 december

Vier Kerst in de Ziggo Dome, met The Christmas Show: A Christmas Carol! De kaartverkoop is nu gestar

The Christmas Show

Zaterdag 23 december

Vier Kerst in de Ziggo Dome, met The Christmas Show: A Christmas Carol! De kaartverkoop is nu gestar

The Christmas Show (15:30)

Zaterdag 23 december

A Christmas Carol in de Ziggo Dome op 23 en 24 december.

The Christmas Show (20:00)

Zaterdag 23 december

A Christmas Carol in de Ziggo Dome op 23 en 24 december.

The Christmas Show (11:00)

Zondag 24 december

Vier Kerst in de Ziggo Dome, met The Christmas Show: A Christmas Carol! De kaartverkoop is gestart!

Alle events

Nieuwsgierig naar álle events?

Alle events
Uitgelicht
Sport

Ziggo Sport kalender

Lekker binnen voor de buis de spannendste live wedstrijden kijken, terwijl het buiten koud is. Met Ziggo Sport op kanaal 14 zit je goed. Wat staat er dit najaar op het programma? Bekijk de opstelling:

Ziggo Sport

Ziggo Sport Weekly

Rugbyfans opgelet! Aanstaande vrijdag kijk je de Six Nations match Wales - Ierland live op kanaal 14! En het getrek en getackel gaat zondag net zo hard verder tijdens Celtic - Rangers. 

Rugby

Autumn Internationals 2016

Als echte rugbyfan had je november vast al geblokt in je agenda. Heerlijk een maand lang rugbygeweld tijdens de Autumn Internationals. En er staan wat mooie test matches op het programma!

Six Nations

Live rugby: Engeland - Ierland

De Engelsen weten zaterdag welk resultaat nodig is om aan de leiding te blijven in het meest prestigieuze Europese landentoernooi. Op het eigen Twickenham zijn zij tegen de Ieren favoriet. In het verleden won Engeland al 69 van de 119 ontmoetingen met Ierland, in het zeslandentoernooi en de voorgangers daarvan. Maar Ierland is niet zomaar een tegenstander: het is de huidige titelverdediger van de Six Nations - voor het tweede jaar op rij. Met het bord op schoot zie, hoor en beleef je dit rugby-spektakel bij Ziggo Sport.

Six Nations

Visser kan Wooden Spoon gaan voorkomen

Tim Visser kan over twee weken tegen Italië zijn debuut gaan maken in The Six Nations van dit jaar. De Nederlandse winger komt uit voor Schotland, maar miste de eerste twee duels met een hamstringblessure. Afgelopen weekend heeft Visser naar tevredenheid zijn rentree gemaakt voor zijn club Harlequins. De rugbyer kan weer aansluiten bij de Schotse selectie.   VREES VOOOR NIEUWE WOODEN SPOONZonder Visser kenden de Schotten geen al te beste start van de editie van 2016. Na twee duels staat de teller op nul. Na een 15-9 thuisnederlaag tegen Engeland speelden ze tegen Wales het afgelopen weekend een prachtwedstrijd, maar stond ze met 27-23 wél met lege handen. Het doel is de vernederende Wooden Spoon dit jaar wél te ontlopen. Vorig jaar verloor Schotland allevijf de duels resulterend in die poedelprijs. Opvallend genoeg kwamen de Schotten op het afgelopen Wereldkampioenschap wél prima uit te verf. De ploeg was in oktober als enige Europese land opgewassen tegen de ploegen uit het zuidelijk halfrond. Alleen een dubieus gegeven penaltykick zorgde ervoor dat niet Schotland, maar Australië naar de halve finale ging. In de slotseconde werd het 35-34 voor The Aussies.   The Six Nations zijn uiteraard te zien op Ziggo Sport en Ziggo Sport Totaal. Het duel Italië-Schotland staat op zondag 27 februari om 15.30 uur op het programma. Ook op Ziggo Sport Totaal Go mis je niks.