Rugby voor dummies

Rugby voor dummies

Een stoomcursus rugby

Dacht jij dat rugby een simpel spel was waarbij het vooral draait om de grootste spierballen? Dan heb je het mis.

Een ovale bal en keiharde tackles. Nee, ik heb het niet over American football, maar over rugby. Geen enorme schouderbeschermers en helmen, maar een bitje in de mond en een stuk tape hier en daar. Wat is rugby precies en wat zijn de regels? Nou, dat is nog best ingewikkeld. Lees verder voor een korte intro en/of een uitgebreide uitleg!

Fifteens en Sevens
Om het gemakkelijk te houden bestaan er meerdere rugby-varianten. Op het WK zien we Rugby Union of Fifteens. Kort samengevat: twee keer vijftien man, een grasmat met de afmetingen van een voetbalveld en tachtig minuten speeltijd. Rugby Sevens is de grote variant. Op een even groot veld, maar met slechts zeven tegen zeven geven beide team alles in twee keer zeven minuten. De Sevens-variant is vanaf 2016 een officiële Olympische sport.

Punten scoren
Een team verdient de meeste punten door een try te scoren. Daarbij moet je de bal over de achterlijn (trylijn) op de grond drukken. Dat levert 5 punten op. Als bonus op de try mag je de bal tussen de palen kicken: 2 punten. Als je in het open spel de bal tussen de palen weet te kicken, dan levert dat 3 punten op. Halleluja Johnny Wilkinson!

De essentie van het spel
Een schets van rugby door de ogen van een beginnende kijker: een groep spelers gooit de bal van links naar rechts totdat iemand zich in een groepje tegenstanders boort of tot hij wordt neergehaald. Vervolgens springt iedereen boven op de bal en ontstaat er een hoopje spelers. Eén van de twee hoopjes wint de bal en het spel gaat door. Of het fluitje klinkt en het spel wordt stilgelegd.   

Wat hebben we zojuist gezien? Even bij het begin beginnen: de bal mag NIET naar voren worden gegooid. Regel nummer 1, nooit meer vergeten! Daarom moet een speler met de bal over de trylijn rennen, en deze vervolgens op de grond drukken. Naar voren schoppen mag wel. Het gevaar hierbij is dat je zelf (of een teamgenoot) de bal moet vangen, anders ben je hem kwijt. Lukt dit, dan levert dit doorgaans een prachtige try op.

Met de bal onder je arm rennen is overigens ook niet helemaal zonder risico’s. Je kunt namelijk elk moment een tackle om je oren krijgen. Als je wordt getackeld, dan moet je de bal binnen een paar seconden loslaten. Dan is het aan je teamgenoten om de bal te beschermen. Let op: de bal is hierbij prio 1, niet jij. Bescherm je hoofd dus goed tegen de stalen noppen van je matties. Tegelijkertijd mogen de tegenspelers de bal proberen af te pakken. Zo ontstaat het welbekende stapeltje spelers, de zogenaamde ruck. De sterkste partij wint de bal en het spel gaat verder.

Goed zo! Nu ben je een gevorderde dummy. Lees hieronder verder voor meer uitleg over de regels bij een ruck en andere spelsituaties. Daarna kun je er nuttige dingen over zeggen in de kroeg.

Rugby voor gevorderde dummies

Tot zo ver best te begrijpen, toch? Vanaf hier wordt het wat ingewikkelder. Dus ga er even goed voor zitten.

Lees de uitgebreide rugbyregels

Rugby voor gevorderde dummies

Méér Ziggo Sport: